Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 6 Απριλίου 2025, στις 20:00, στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» (Πλατεία Μαρκά). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου και οι επισκέψιμες ώρες είναι 10:00-13:00 και 18:00-21:00.

Το έργο της καλλιτέχνιδας Τία Μπλάυ (Tia Bley):
Σαν παιδί, την γοήτευαν τo αστραφτερό τιρκουάζ, τα νερά και οι αντανακλάσεις των σκαφών στα λιμάνια. Ήδη από τότε ξεκίνησε ο μακροχρόνιος έρωτάς της με τη θάλασσα και τα πάντα σχετικά με αυτήν. Από τότε που ζει στην Ελλάδα, τα χρώματα, οι δομές, οι κινήσεις, οι ρυθμοί και οι αντανακλάσεις του νερού έγιναν μαρτυρία της γοητείας της για τη θάλασσα, η οποία και ως στοιχείο είναι πάντα επαναλαμβανόμενο στους πίνακές της. Το σαγηνευτικό παιχνίδι των κυμάτων, η κίνησή τους, οι ατελείωτες αποχρώσεις του μπλε και οι αδυσώπητα μεταβαλλόμενες αντανακλάσεις, δημιουργούν κάτι διαφορετικό κάθε στιγμή.
Σχήματα που ενώνονται και διαλύονται, μόνο για να επανενωθούν σε νέα σχήματα. Η ομορφιά αυτής της 'ένωσης' την ελκύει σαν μαγνήτης, βυθίζοντάς την σε περισυλλογή. Όλα διαλύονται, όλα είναι σε κίνηση, όλα ανανεώνονται, προσφέροντας νέες ιδέες και υπενθυμίζοντάς μας ότι κάθε στιγμή της ζωής είναι μοναδική και ανεπανάληπτη, και φεύγει για πάντα, ώστε να δώσει τη θέση της στην επόμενη. Στους πίνακές της μεταμορφώνει αυτές τις ατελείωτα διαφορετικές οπτικές εικόνες του νερού σε ημι-αφηρημένα στοιχεία, δίνοντάς τους μια διαλογιστική διάρκεια.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Η Τία Μπλάυ (Tia Bley) γεννήθηκε στη Γερμανία και σπούδασε τέχνη και αγγλικά στο Πανεπιστήμιο του Όλντενμπουργκ. Στη συνέχεια εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως καθηγήτρια τέχνης κοντά στο Αμβούργο της Γερμανίας. Από την παιδική της ηλικία έγινε εμφανής η κλίση της στο σχέδιο και τη ζωγραφική. Από το 1977 παρουσίασε τη δουλειά της σε πολλές εκθέσεις, ατομικά και συλλογικά, στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Αφού παντρεύτηκε, μετακόμισε με τον Έλληνα σύζυγό της στην Αθήνα. Τελικά βρήκε την πνευματική πατρίδα της στο νησί της Λευκάδας, όπου εργάζεται ως δασκάλα και καλλιτέχνης από το 2001. Ζώντας σε αυτό το όμορφο νησί, η δουλειά της έχει επηρεαστεί σημαντικά από τα χρώματα, τις κινήσεις και τις αντανακλάσεις της θάλασσας. Εκτός από τη ζωγραφική, δημιουργεί εγκαταστάσεις από ανακυκλώσιμο υλικό, αποκαλώντας το «πλαστικό πλαγκτόν».