Μάιος 20, 2021

11 Ιουνίου με 11 Ιουλίου 2021

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα λυρικού ποιητή Άγγελου Σικελιανού (1884-1951), θα διεξαχθούν στους Δελφούς, στη Συκιά, στη Λευκάδα, στη Σαλαμίνα, στην Αίγινα και στην Αθήνα, μέρη που έζησε και έδρασε ο Σικελιανός, πολιτιστικές δράσεις γύρω από τη ζωή και το έργο του, με ελεύθερη είσοδο. Το Φεστιβάλ τιτλοφορείται «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν αξιόλογοι άνθρωποι του πνεύματος, συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και οι: Ρούλα Πατεράκη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Χρήστος Χωμενίδης, Nάντια Μουρούζη και Χριστόφορος Χριστοφής.

Η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει το «Πνευματικό Εμβατήριο» του Άγγελου Σικελιανού σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, στην εναρκτήρια εκδήλωση στους Δελφούς (12/6) και στην εκδήλωση λήξης (11/7), που θα πραγματοποιηθεί στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

Οι εκδηλώσεις απλώνονται σε υπαίθριους χώρους μοναδικής φυσικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας: από το Ανοιχτό Θέατρο Φρύνιχος, την Αυλή του Μουσείου Δελφικών Εορτών Εύας και Άγγελου Σικελιανού και την Κασταλία Πηγή στους Δελφούς (11-13 Ιουνίου), μέχρι τη Βίλα του Άγγελου Σικελιανού στη Συκιά (17-19/6). Και από το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού – Κηποθέατρο στη Λευκάδα (25-27/6) και την Οικία Άγγελου Σικελιανού (Μοναστήρι Φανερωμένης) στη Σαλαμίνα (2-4 Ιουλίου), μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας στην Αίγινα (9-10 Ιουλίου). Αλλά και σε θέατρα, πύργους, αυλές σχολείων και παλιών ξενοδοχείων, αρχαιολογικές τοποθεσίες και χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Ο κύκλος εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα, στο Ζάππειο την Κυριακή 11 Ιουλίου.

Oι δράσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του ΕΟΤ.