Ιούλιος 02, 2021

Η θαλάσσια περιοχή που ορίζεται ανάμεσα στη Λευκάδα, την Ιθάκη και την απέναντι ηπειρωτική ακτή θεωρείται από τους ειδικούς ως μια από τις καλύτερες περιοχές στον κόσμο για διαδρομές με σκάφος και ιστιοπλοΐα. Οι λόγοι αφορούν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας γιατί δεν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες και στην εξαιρετική ποικιλία προστατευμένων αγκυροβολίων γραφικών όρμων, λιμανιών και ήσυχων παραλιών σε πολλά διάσπαρτα νησιά.

Τα κατοικημένα είναι το Μεγανήσι, που είναι και το μεγαλύτερο, ο Κάλαμος και ο Καστός. Η Μαδουρή, ο Σκορπιός, η Σπάρτη, το Αρκούδι και η Άτοκος είναι ιδιωτικά. Τα υπόλοιπα είναι πολύ μικρά και ακατοίκητα: η Θηλιά, ο Κύθρος, το Προβάτι, η Φορμίκουλα, το σύμπλεγμα των Εχινάδων, η Βρόμωνα, η Μάκρη, το Κουνέλι κ.ά.

Ως βάση εξόρμησης ορίζεται η πόλη της Λευκάδας λόγω αφενός του γενικότερου ενδιαφέροντος που έχει και αφετέρου διότι διαθέτει μια από τις πιο σύγχρονες μαρίνες της Ελλάδας. Εναλλακτικές βάσεις εξόρμησης στην ευρύτερη περιοχή είναι οι μαρίνες της Πρέβεζας και της Παλαίρου οι οποίες, όπως και η Λευκάδα, εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο του Ακτίου καθώς και από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που είναι η 2η εναλλακτική πύλη εισόδου από το εξωτερικό.

Ξεκινώντας την κρουαζιέρα από τη Λευκάδα

Διασχίζουμε το δίαυλο της Λευκάδας με κατεύθυνση νότια προσέχοντας τους σημαντήρες που υπάρχουν εκατέρωθεν. Στο τέλος του διαύλου αριστερά μας είναι η βραχονησίδα Βοληός ενώ στο λόφο της απέναντι ηπειρωτικής ακτής είναι το κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Πριν κατευθυνθούμε νότια είτε προς άλλα λιμάνια της Λευκάδας είτε προς τα νησάκια της αξίζει να κάνουμε μια στάση σε ενδιαφέροντες όρμους και παραλίες της απέναντι ηπειρωτικής ακτής όπως στον Άσπρο Γιαλό­ και στον Μαραθιά (one tree bay) καθώς και στην παραλία Βαρκό.

Κατόπιν με ανοιχτή πλεύση και με τη βοήθεια του θερμικού ανέμου διαλέγουμε κάποιον όρμο στο Μεγανήσι για αγκυροβολία.

Μαραθιάς (one tree bay)
Μαραθιάς (one tree bay)
Ναυτικός χάρτης
Ναυτικός χάρτης

Ναυτιλιακοί κίνδυνοι

Το βάθος της θάλασσας στη ευρύτερη περιοχή είναι ικανοποιητικό κάνοντας ασφαλή τη ναυσιπλοΐα. Προσοχή χρειάζεται για τον ύφαλο Χειρομύτη που βρίσκεται ανάμεσα στο νοτιοδυτικό άκρο του Σκορπιού και απέναντι από το Σπαρτοχώρι. Συνήθως οι φλοτίλες κάνουν κάθε χρόνο μια πρόχειρη σήμανση. Όμως αυτό δεν είναι σίγουρο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αυτός ο ύφαλος διότι «αναδύεται» ξαφνικά και το βυθόμετρο δεν βοηθά. Η ένδειξη λίγο πριν πλησιάσει κανείς αναφέρει 50 μέτρα βάθος. Επίσης προσοχή στους υφάλους βόρεια του κόλπου του Αθερινού και μέσα στον ίδιο κόλπο δεξιά όπως εισέρχεστε.

Για τον άνεμο

Μια ιδιαιτερότητα της περιοχής είναι ο θερμικός άνεμος που γίνεται ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή του Άη Γιάννη στη Λευκάδα και είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα σημεία συγκέντρωσης όσων ασχολούνται με kite surf ή wind surf. O άνεμος αυτός εμφανίζεται τις μεσημεριανές ώρες με διεύθυνση δυτική-βορειοδυτική και συμπίπτει με τον μαΐστρο. Το φαινόμενο εξελίσσεται τις απογευματινές ώρες και εξαφανίζεται με τη δύση του ηλίου. Όταν όμως ο άνεμος αυτός συμπίπτει με πραγματικό καιρό της ίδιας διεύθυνσης (μαΐστρος) τότε το φαινόμενο παραμένει και το βράδυ, ενώ εντείνεται τις απογευματινές ώρες και συνήθως κρατά 2-3 μέρες. Το καιρικό αυτό φαινόμενο συμβαίνει δύο φορές το μήνα και ο άνεμος είναι συνήθως ψυχρός.

Ναυτικός χάρτης
Ναυτικός χάρτης

Τα νησιά της Λευκάδας - Μεγανήσι

Τα λιμάνια του νησιού είναι πολύ όμορφα και γι’ αυτό ιδιαίτερα δημοφιλή. Τα περισσότερα αγκυροβόλια βρίσκονται στη βόρεια ακτή, ενώ αρκετά υπάρχουν και στην ανατολική. Η νότια ακτή είναι βραχώδης και απότομη, με πολύ βαθιά νερά, κάτι που την κάνει ακατάλληλη για αγκυροβόλιο. Η δυτική ακτή είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στους βορειοδυτικούς ανέμους που επικρατούν τα απογεύματα – ωστόσο μπορείτε να αγκυροβολήσετε στις παραλίες κοντά στο νησί Θηλιά καθώς επίσης και στο νοτιοδυτικό άκρο απέναντι από τη νησίδα Κυθρός όπου βρίσκεται και μια ενδιαφέρουσα παραλία η Μπερέττα.

Οι προστατευμένοι από όλες τις πλευρές κολπίσκοι στα βορειοανατολικά είναι ό,τι καλύτερο και από εκεί μπορείτε να κάνετε περιπάτους με τα πόδια στα χωριά του νησιού. Στο Σπαρτοχώρι, το Βαθύ και το Κατωμέρι θα βρείτε ό, τι χρειαστείτε.

Το μοναδικό βενζινάδικο βρίσκεται στο Σπαρτοχώρι (Φώτης Σολδάτος τηλ.: 26450 51040, 6973373297) και ανεφοδιάζει τα σκάφη σε όλα τα λιμάνια.

Τα αβαθή είναι ευδιάκριτα σε αυτή την αεροφωτογραφία
Τα αβαθή είναι ευδιάκριτα σε αυτή την αεροφωτογραφία

Σπήλια

Προσέγγιση

Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Μεγανησίου, απέναντι από τη νησίδα Σκορπιός. Χαρακτηριστικό του είναι το χωριό Σπαρτοχώρι, που διακρίνεται από μακριά, στο λόφο πάνω από το λιμάνι.

Ελλιμενισμός

Το λιμάνι είναι προφυλαγμένο από τους ανέμους, αν και επηρεάζεται ελαφρά από τους δυνατούς βορειοδυτικούς. Υπάρχουν τρία μέρη όπου μπορείτε να δέσετε:

Στην ανατολική πλευρά του κόλπου, στην τσιμεντένια προβλήτα πίσω από τη ράμπα του φέρι μποτ. Αυτή είναι η πιο προστατευμένη θέση. Ο βυθός προσφέρει καλό κράτημα. Αν βρείτε θέση, μπορείτε να πρυμνοδετήσετε ή να πλαγιοδετήσετε στην έξω μεριά του μικρού κρηπιδώματος, όπου δημιουργείται ένα μικρό λιμανάκι για τις ψαρόβαρκες, με βάθος 2 μέτρα.

Στη νότια πλευρά του κόλπου, στις δύο ξύλινες προβλήτες που υπάρχουν μπροστά από τις ταβέρνες Αστέρια και Πόρτο Σπήλια.

Στην τσιμεντένια προβλήτα στη δυτική πλευρά, ή εμπρός από την ταβέρνα, με την πλώρη. Σκάφη με βύθισμα μικρότερο από 1,8 μέτρα μπορούν να ελλιμενιστούν δυτικά της παραλίας.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Φαγητό, νερό και τηλέφωνο θα βρείτε στις τέσσερις ταβέρνες της παραλίας. Νερό, στο δυτικό κρηπίδωμα. Για έναν περίπατο με καταπληκτική θέα, μπορείτε να ανεβείτε τα σκαλάκια, που μετά από λίγο συναντούν το δρόμο για το Σπαρτοχώρι.

Χάρτης της περιοχής
Χάρτης της περιοχής
Σπήλια
Σπήλια
Σπήλια
Σπήλια

Βαθύ

Βρίσκεται στη βόρεια ακτή και είναι το κεντρικό λιμάνι του Μεγανησιού. Είναι προστατευμένο από όλες τις πλευρές, αλλά τυχόν δυνατοί βόρειοι ή βορειοδυτικοί άνεμοι μπορεί να επηρεάσουν τα σκάφη που είναι δεμένα στο νότιο άκρο του λιμανιού. Ιούλιο και Αύγουστο παρά τις νέες επεκτάσεις και βελτιώσεις που έχουν γίνει σχετικά πρόσφατα (Μαρίνα Οδυσσέας VHF 74), το λιμάνι γεμίζει, γι’ αυτό, αν θέλετε να βρείτε θέση, πρέπει να φτάσετε νωρίς.

Προσέγγιση

Το λιμάνι και το χωριό φαίνονται μόνο από την είσοδο του κόλπου. Χαρακτηριστικό σημείο για όσους καταπλέουν από τη νοτιοανατολική πλευρά, το ακρωτήριο Μακριά Πούντα, το βορειότερο σημείο του Μεγανησίου. Η είσοδος του λιμανιού βρίσκεται περίπου μισό ναυτικό μίλι δυτικά του ακρωτηρίου. Όσοι καταπλέουν από τη Λευκάδα, πρέπει να προσέξουν τον ύφαλο Χειρομύτη, που βρίσκεται κάτω από το νησί Σκορπιός, περί το 1 ναυτικό μίλι βόρεια της εισόδου του λιμανιού.

Ελλιμενισμός

Μπορείτε να πρυμνοδετήσετε ή να πλαγιοδετήσετε στη δυτική και τη νότια πλευρά του λιμανιού. Τα βάθη είναι μεγαλύτερα από 2 μέτρα, με πιο βαθιά τη δυτική πλευρά, που προσφέρεται για τα μεγάλα σκάφη. Εξαίρεση η νοτιοανατολική πλευρά, με βάθη κάτω από 1,5 μέτρο.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα για εφοδιασμό: νερό στο μώλο, ταβέρνες, μπαρ, φούρνος, δύο μίνι μάρκετ. Μπορείτε να περπατήσετε μέχρι το χωριό Κατωμέρι, που βρίσκεται στο λόφο πάνω από το Βαθύ, ή παραλιακά προς τους όρμους Καψάλι και Αμπελάκι, στα ανατολικά

Βαθύ
Βαθύ
Βαθύ, η μαρίνα Οδυσσέας
Βαθύ, η μαρίνα Οδυσσέας
Η σημαδούρα που κάποιες φορές τοποθετείται για τον ύφαλο Χειρομύτη
Η σημαδούρα που κάποιες φορές τοποθετείται για τον ύφαλο Χειρομύτη