Ιούνιος 25, 2020

Παλιά συνήθιζαν να το σερβίρουν σε αρραβωνιάσματα, μια και το άσπρο χρώμα του θεωρείται ευοίωνο. Έτσι έμεινε να εύχονται σε ανύπαντρους: «Στις σομάδες σου». Σε άλλα μέρη η σομάδα φτιάχνεται με γλυκά αμύγδαλα μόνο, μάλιστα πολλές φορές τη συναντάμε και αρωματισμένη με ροδόσταμο. Στη Λευκάδα γίνεται με πικραμύγδαλα και σερβίρεται σε ένα ποτήρι μαζί με ένα ποτήρι κρύο νερό και ένα πιατάκι με δύο παξιμάδια με κορίανδρο. Στις μέρες μας μπορείτε να βρείτε εμφιαλωμένη σουμάδα σε οποιοδήποτε μαγαζί με παραδοσιακά προϊόντα ή μπορείτε να το δοκιμάσετε σε ένα μέρος γνωστό στους ντόπιους ως το «καφενείο του Αμερικάνου» στην περιοχή του Κουζούντελη.

Παλιά συνήθιζαν να το σερβίρουν σε αρραβωνιάσματα, μια και το άσπρο χρώμα του θεωρείται ευοίωνο.

H σομάδα της Θοδώρας

3 φλιτζανάκια του καφέ πικραμύγδαλα
1 φλιτζανάκι του καφέ γλυκά αμύγδαλα
6 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη

Διαδικασία: Ασπρίζουμε όλα τα αμύγδαλα. Τα βάζουμε στο μπλέντερ με ένα ποτήρι νερό από τα έξι. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Βάζουμε το σουρωτήρι πάνω από την κατσαρόλα και το στρώνουμε με ψιλό τουλπάνι. Αδειάζουμε τα αμύγδαλα να σουρώσουν. Ρίχνουμε σιγά-σιγά τα υπόλοιπα 5 ποτήρια νερό, για να ξεπλυθούν τα αμύγδαλα και να στραγγίσει στην κατσαρόλα το ζουμί του. Βάζουμε και τη ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει. Το παρακολουθούμε γιατί, όταν κοχλάσει, φουσκώνει και χύνεται. Το βράζουμε μέχρι να δέσει σαν σιρόπι. Αφαιρούμε τον αφρό, αν υπάρχει. Όταν κρυώσει, το βάζουμε σε μπουκάλια σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Για να το σερβίρουμε, βάζουμε σε ποτήρι δύο δάχτυλα σομάδα και απογεμίζουμε με κρύο νερό.

Από το βιβλίο Λευκαδίτικα μαγειρέματα της Εύης Βουτσινά