Φεβρουάριος 21, 2025

Ένας νέος κύκλος τριών επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Οι εκπλήξεις» έχει προγραμματιστεί για το 2025, στο πλαίσιο της επιτυχημένης και πολυετούς συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Megaron Plus με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ. Σε αυτές τις τρεις συναντήσεις με το κοινό, διακεκριμένοι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού θα μοιραστούν με τους ακροατές το συναρπαστικό ταξίδι των απρόσμενων αποκαλύψεών τους στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Νικόπολης, καθώς και στα Αρχαία Θέατρα της Λευκάδας και της Γόρτυνας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τη συστηματική τους προσπάθεια για την ανάδειξή τους, η οποία αποτέλεσε έκπληξη τόσο για την αρχαιολογική κοινότητα, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, από την πρώτη στιγμή, συνέβαλε στο έργο των αρμόδιων φορέων για την προστασία και αποκατάσταση των μνημείων αυτών.

Η διάλεξη για το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 27 Μαρτίου στις 19:00 στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Η είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η ηλεκτρονική προπώληση θα αρχίσει στις 20 Μαρτίου.

Ομιλητές:

  • Ολυμπία Βικάτου
    Δρ Αρχαιολόγος, Γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού
  • Νίκος Χατζηδάκις
    Αρχιτέκτων μηχανικός

Από τον εντοπισμό στις αρχές του 20ου αιώνα έως τη συστηματική ανασκαφή και αποκάλυψη έναν αιώνα μετά.

Η στρατηγική θέση της Λευκάδας στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου και πάνω στους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους προς τη Δύση και την Αδριατική αναδεικνύει τη σημασία της στο πλαίσιο του κορινθιακού αποικισμού. Τα εκτεταμένα οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα της ισχυρής κορινθιακής αποικίας, η οποία στην ιστορική της διαδρομή γνώρισε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική άνθηση, ανασκάπτονται διαχρονικά στο πλαίσιο σωστικών ανασκαφών από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, κυρίως με αφορμή την έντονη οικοδομική δραστηριότητα και τα δημόσια έργα. Η μόνη συστηματική ανασκαφή που έγινε ποτέ στην αρχαία πόλη της Λευκάδας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Λευκάδας, ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια στο αρχαίο θέατρο της πόλης και έχει αποκαλύψει ένα εντυπωσιακό μνημείο μαζί με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα νότια της σύγχρονης πόλης, με πανοραμική θέα προς τον δίαυλο και σε κεντρική περιοχή της αρχαίας πόλης.  Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει αποκαλύψει σε μεγάλο βαθμό το κοίλο, την ορχήστρα, τον εύριπο, τις παρόδους, τους αναλημματικούς τοίχους του κοίλου και μεγάλο μέρος της σκηνής, που διατηρείται σε επίπεδο θεμελίωσης. Πιθανότατα το θέατρο κατασκευάστηκε κατά τον 4ο αι. π.Χ., όπως και της γειτονικής Ακαρνανίας. Πρόκειται για το πρώτο αρχαίο θέατρο που έρχεται στο φως στα Ιόνια νησιά, το οποίο αποτελεί ένα επιβλητικό κεντρικό μνημείο στον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας Λευκάδας.

πηγή