1. Λέγεται Νησί των ποιητών
Η Λευκάδα ονομάζεται νησί των ποιητών χάρη στους διάσημους ποιητές και συγγραφείς που γεννήθηκαν ή έζησαν στο νησί όπως είναι ο Βαλαωρίτης, ο Σικελιανός, η Μαλάμου-Δίπλα, ο Γολέμης, ο Χερν κ.ά. Στη Λευκάδα θα ανακαλύψετε τα καταπληκτικά τοπία που ενέπνευσαν τους ποιητές και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, τότε επισκεφτείτε το μουσείο του Άγγελου Σικελιανού και στο ιστορικό κέντρο του Λευκάδιου Χερν.
2. Η μουσική είναι στο αίμα μας
Χάρη στην πολιτιστική επαφή με την Ιταλία, η Λευκάδα έχει πλούσια μουσική κληρονομιά. Στην πραγματικότητα, η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας είναι η δεύτερη παλαιότερη φιλαρμονική της Ελλάδας, μετά την Κέρκυρα. Στη Λευκάδα υπάρχει τουλάχιστον ένας μουσικός σε κάθε οικογένεια και αυτό βγάζει νόημα αν αναλογιστεί κανείς το πόσοι μουσικοί σύλλογοι υπάρχουν στο νησί, παρά το μικρό μέγεθός του.
3. Το Πόρτο Κατσίκι πήρε το όνομά του από τα κατσίκια της περιοχής
Το Πόρτο Κατσίκι χρόνια τώρα βρίσκεται στη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, ωστόσο πριν αρκετά χρόνια η παραλία ήταν δυσπρόσιτη και μόνο τα συμπαθητικά τετράποδα μπορούσαν να την προσεγγίσουν.
4.Η Σαπφώ, η κορυφαία ποιήτρια, αυτοκτόνησε στη Λευκάδα
Ο θρύλος συνδέει το Ακρωτήριο του Λευκάτα ή της Νιράς με λύτρωση ανεκπλήρωτων ερώτων, με εξέχουσα αυτή της ποιήτριας Σαπφούς, που έπεσε από το ακρωτήρι για χάρη του Φάωνα.
5. Ήταν η Λευκάδα η ομηρική Ιθάκη;
Ο Γερμανός αρχαιολόγος W. Dorpfeld ισχυρίζεται ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη. Η θεωρία του βασίζεται σε γεωγραφικές επισημάνσεις και ευρήματα από ανασκαφές, κυρίως στην περιοχή του Νυδριού.
6. Μπορείς να έρθεις με αμάξι
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά είναι αλήθεια. Η Λευκάδα είναι ένα νησί που μπορεί κανείς να έρθει με το αυτοκίνητο, χωρίς το κόστος του πλοίου. Μια πλωτή γέφυρα συνεχούς ροής συνδέει τη Λευκάδα με την ηπειρωτική ακτή.
7. Η Λευκάδα έχει μοναδική αρχιτεκτονική
Η Λευκάδα είναι μια πόλη με απίστευτη αρχιτεκτονική, πολύχρωμες λεπτομέρειες και εμπνευσμένα σημεία. Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική της πόλης οφείλεται στην πολιτιστική κληρονομιά των Ενετών κατακτητών και στην έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Θερμός
Κείμενο: Έφη Μπάρλα