Ιούλιος 15, 2021

Με πλατιά, κατάξανθη αμμουδιά και παραδεισένια, ολόδροσα νερά, το Κάθισμα φέτος το καλοκαίρι φιλοδοξεί να γίνει η αγαπημένη σας παραλία. Με την πρώτη ματιά θα αντιληφθείτε πως αυτός ο υδάτινος παράδεισος που θυμίζει τροπική παραλία της Καραϊβικής έχει κάτι ξεχωριστό· μια ενέργεια που αντλείται από την έντονη αντίθεση λευκού και τιρκουάζ και από το εκτυφλωτικό Ιόνιο φως που λούζει από άκρη σε άκρη την παραλία.

Παίζοντας με τα κύματα στο Κάθισμα @Andreas Thermos
Παίζοντας με τα κύματα στο Κάθισμα @Andreas Thermos
Το Κάθισμα είναι μία παραλία που σφύζει από ζωή @Andreas Thermos
Το Κάθισμα είναι μία παραλία που σφύζει από ζωή @Andreas Thermos

Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες για εσάς που ονειρεύεστε εδώ και μήνες ηλιοκαμένα κορμιά και ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας, ενώ αν δεν θέλετε να νοικιάσετε σετ μπορείτε πάντα να ένα βρείτε μέρος για να βάλετε την πετσέτα σας στην κατάξανθη άμμο. Άλλωστε η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού έχει μήκος πάνω από ένα χιλιόμετρο, οπότε υπάρχει χώρος για όλους. Στα κρυστάλλινα νερά του Καθίσματος θα χαρείτε με την ψυχή σας βουτιές, μακροβούτια και non stop snorkeling ενώ από πάνω σας θα εκτελούνται θεαματικές πτήσεις των αλεξιπτωτιστών που εφορμώντας απ' τις καταπράσινες βουνοπλαγιές προσγειώνονται στην παραλία. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κι εσείς μια τέτοια ανεπανάληπτη εμπειρία, απλώς αφεθείτε στα έμπειρα χέρια των εκπαιδευτών του Fly Feel.

Copla στο Κάθισμα
Copla στο Κάθισμα
Copla
Copla

Πολύ κοντά απ΄τη θάλασσα υπάρχουν beach bars, εκλεπτυσμένα εστιατόρια και καφέ για όταν πεινάσετε ή χρειαστείτε μια ανάπαυλα δροσιάς απ' τον καυτό αυγουστιάτικο ήλιο. Αν ρωτήσετε τους ντόπιους για το αγαπημένο τους μπιτσόμπαρο, θα σας πουν πως καλοκαίρι χωρίς πάρτυ και χορό στο Copla, δεν γίνεται! Και μπορεί το φετινό καλοκαίρι να είναι λίγο ιδιαίτερο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ωστόσο οι υπεύθυνοι εδώ τηρούν με ευλάβεια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και εσείς θα μπορέσετε άφοβα να απολαύσετε υπέροχα φρουτένια κοκτέιλ και μουσικάρες δίπλα στην πισίνα.

Αν πεινάσετε ραντεβού στο Monato, ένα άκρως προσεγμένο εστιατόριο με πεντανόστιμη ελληνική κουζίνα και θέα που κόβει την ανάσα. Απ' τα λαχταριστά πιάτα του καταλόγου, τα αγαπημένα μας είναι το μαριναρισμένο αρνίσιο κότσι με πουρέ πατάτας και καρότου που συστήνουμε στους μερακλήδες και η πάντα νόστιμη γαριδομακαρονάδα που μοσχομυρίζει Ιόνιο για τους πιο έλεγκαντ της παρέας.

Monatο στο Κάθισμα
Monatο στο Κάθισμα
Εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα στο Monato
Εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα στο Monato

Ένα από τα πολύ δυνατά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης παραλίας είναι μεταξύ άλλων και τα ινσταγκραμικά του ηλιοβασιλέματα, που βάφουν χρυσοκόκκινο τον ορίζοντα. Αν βρεθείτε στην παραλία το απόγευμα φροντίστε να παρατείνετε λίγο την ηλιοθεραπεία σας ως το σούρουπο για να βιώσετε τη μυσταγωγική θέα του ήλιου που χαϊδεύει την απεραντοσύνη της θάλασσας. Μετά απ' αυτό αναμφίβολα θα δεθείτε μια για πάντα με το νησί.

Ηλιοβασίλεμα στο Κάθισμα @Andreas Thermos
Ηλιοβασίλεμα στο Κάθισμα @Andreas Thermos
Ερασιτέχνης ψαράς στο Κάθισμα @Andreas Thermos
Ερασιτέχνης ψαράς στο Κάθισμα @Andreas Thermos
Το απόλυτα must του φετινού καλοκαιριού @Andreas Thermos
Το απόλυτα must του φετινού καλοκαιριού @Andreas Thermos

Τι να προσέξετε στο Κάθισμα
▶ Στο Κάθισμα υπάρχει ναυαγοσώστης ωστόσο τα νερά του βαθαίνουν απότομα οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή ειδικά αν πάτε στην παραλία με μικρά παιδιά.
▶ Επιπλέον, πολλές φορές αν έχει αέρα, σηκώνεται ψηλό κύμα που ακόμη και αν λογαριάζεστε για δεινοί κολυμβητές, καλό θα ήταν να το αποφύγετε.
▶ ''Μην ξεχάσεις το καπέλο σου γιατί στο Κάθισμα ο ήλιος καίει'', αυτή ήταν πάντα η συμβουλή των μαμάδων μας όταν πηγαίναμε μικρά στην παραλία και επειδή έχει βάση αν θέλετε να αποφύγετε το λουκ του αστακού, εφοδιαστείτε και με αντηλιακά.

Το Κάθισμα δεν χρειάζεται συστάσεις @Andreas Thermos
Το Κάθισμα δεν χρειάζεται συστάσεις @Andreas Thermos
Το Κάθισμα την άνοιξη @Andreas Thermos
Το Κάθισμα την άνοιξη @Andreas Thermos

Πώς να πάτε στο Κάθισμα
Ξεκινώντας από την πόλη της Λευκάδας, μια καταπράσινη διαδρομή περίπου 15 χιλομέτρων θα σας οδηγήσει μέσα από μαγευτικά χωριά και πυκνή, μοσχομυριστή βλάστηση στην υπέροχη αυτή παραλία που φιγουράρει πρώτη στις προτιμήσεις των τουριστικών οδηγών. Αφού περάσετε το χωριό του Αγίου Νικήτα, αναζητήστε την ταμπέλα για Κάθισμα και στρίψτε δεξιά. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και αν και έχει κάποιες στροφές, δεν θα σας δυσκολέψει ιδιαιτέρως. Όσον αφορά το πάρκινγκ*, από μέσα Ιουλίου μέχρι μέσα Αυγούστου ίσως ζοριστείτε να βρείτε θέση, ιδιαιτέρως τις ώρες αιχμής, οπότε φροντίστε να πάτε νωρίς. Εναλλακτικά, αν δεν θέλετε να οδηγήσετε ως το Κάθισμα, υπάρχει και η λύση του ΚΤΕΛ που εκτελεί συχνά δρομολόγια προς τα εκεί.
*Σημείωση: Οι καφετέριες και τα εστιατόρια διαθέτουν ιδιωτικές θέσεις πάρκινγκ μόνο για τους πελάτες τους.

Νηνεμία στο Κάθισμα @Andreas Thermos
Νηνεμία στο Κάθισμα @Andreas Thermos

Διαμονή στο Κάθισμα
3 εξαιρετικές προτάσεις διαμονής στην κοσμοπολίτικη παραλία του Καθίσματος για να αποθεώσετε τις διακοπές σας.
Libre Studios, Monato, Theocharis Studios

Μπλε ως εκεί που φτάνει το μάτι @Andreas Thermos
Μπλε ως εκεί που φτάνει το μάτι @Andreas Thermos

Κείμενο: Έφη Μπάρλα