Αύγουστος 31, 2021

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας σε συνεργασία με τις εκδόσεις Fagottobooks σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Χαράς Γιαννοπούλου-Παπαδάτου «Η ευρηματική αντισεισμική κατασκευή των κτιρίων της νήσου Λευκάδας» που θα γίνει την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου στις 19.30 στο Κηποθέατρο *Άγγελος Σικελιανός.

*Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση μεταφέρεται στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
η συγγραφέας Χαρά Παπαδάτου Γιαννοπούλου, Αρχιτέκτων
ο Σπύρος Λάζαρης, Αρχιτέκτων και μέλος της ομάδας επίβλεψης για την αναστήλωση της Οικίας Ζαμπελίων
συντονίζει ο Νίκος Θερμός, Εκδότης
Θα επακολουθήσει συζήτηση.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το 1300 η ολοκληρωτική καταστροφή της αρχαίας πρωτεύουσας της Λευκάδας υποχρεώνει τους κατοίκους να μετεγκατασταθούν και να ζήσουν μέσα και γύρω από το Φρούριο. Μια περιοχή με ανυπέρβλητα περιβαλλοντικά προβλήματα σε συνδυασμό με τους πολλούς και μεγάλους σεισμούς.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πως κατόρθωσαν οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνον να επιβιώσουν αλλά και πως μέσα από μύριες δυσκολίες κατάφεραν να συνθέσουν μια πρωτότυπη κατασκευή κτιρίων για να αντιμετωπίσουν το βασικότερο πρόβλημα, τους σεισμούς. Πως μπόρεσαν μέσα από την πλήρη καταστροφή με εφόδια την θέληση για ζωή, την πέτρα, το ξύλο, την αρχέγονη δομική παράδοση και την ευρηματικοτητά τους, να δημιουργήσουν. Το αντικείμενο του βιβλίου είναι οι απαντήσεις στο πολύπλοκο αυτό θέμα, το οποίο κίνησε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και πέραν των ορίων της χώρας.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική έκδοση για την πολιτιστική παράδοση της Λευκάδας που ξεκαθαρίζει με απλό και μεστό τρόπο γιατί αυτή η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών αναπτύχθηκε μόνο στην Λευκάδα.

Να σημειωθεί ότι η έκδοση αυτή θα συμπληρώσει τον φάκελο που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε αυτή η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική να συμπεριληφθεί στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης.