Αύγουστος 17, 2021

Η πανσέληνος του Αυγούστου καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στους θρύλους, τις παραδόσεις και τις δοξασίες του ελληνικού λαού, αντιπροσωπεύοντας τη σκοτεινή και αόρατη όψη της φύσης, τον μυστικισμό και την ολότητα αλλά και την απαράμιλλη ομορφιά.

Σύμφωνα με νησιώτικες δοξασίες, οι νεράιδες και τα ξωτικά ξεχύνονται στα δάση, τους αγρούς και τα βουνά τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου για να πλανεύσουν τους αλαφροίσκιωτους και να σκορπίσουν στο διάβα τους έρωτα σ' ότι αγγίζουν. Στα χωριά της Ηπείρου ο θρύλος θέλει τις μάγισσες να λούζουν στο ποτάμι τα μαλλιά τους, να χορεύουν γύρω απ' τη φωτιά και να προσπαθούν με επικλήσεις να κατεβάσουν στη γη την αυγουστιάτικη πανσέληνο για να την αιχμαλωτίσουν και να κλέψουν λίγη φεγγαρόσκονή για τα ξόρκια τους.

Μπορεί όλα αυτά για κάποιους να είναι αποκυήματα της φαντασίας και να μη δείτε νεράιδες στην αχλή του φεγγαρόφωτος, ωστόσο το αυγουστιάτικο φεγγάρι θα ξεκινήσει το ουράνιο οδοιπορικό του στις 22 Αυγούστου και δεν υπάρχει πιο ταιριαστός τόπος για ρεμβασμό απ' τη Λευκάδα, το νησί των ποιητών και των ονειροπόλων.

Το Ακρωτήρι του Λευκάτα. @Ανδρέας Θερμός
Το Ακρωτήρι του Λευκάτα. @Ανδρέας Θερμός

Κάντε μια εκδρομή στο Ακρωτήρι του Λευκάτα (γνωστό και ως Κάβο της Κυράς), που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού και ο μύθος το συνδέει με λύτρωση ανεκπλήρωτων ερώτων, με εξέχουσα αυτή της ποιήτριας Σαπφούς, με καθάρσιες τελετουργίες αλλά και λατρευτικές εορτές προς τιμήν του Απόλλωνα.

Το τοπίο είναι από μόνο του επιβλητικό, οι κατάλευκοι και απότομοι βράχοι δένουν αρμονικά με το κυανό του Ιονίου πελάγους και όταν η αυγουστιάτικη πανσέληνος μεσουρανεί, τότε γεμίζει με φως ο ''ιερός'' βράχος και αναδύεται το αρχέγονο κάλλος του. Η ενέργεια που εκπέμπει το μέρος προσφέρει μια μυσταγωγική εμπειρία και για τους μη μυημένους η ωραιότερη θέα βρίσκεται λίγο πριν από το Φάρο στο τέρμα της διαδρομής, σε μια στροφή του δρόμου όπου διακρίνεται στα δεξιά μια «σάρα».

Προφήτης Ηλίας στην Εγκλουβή. @Ανδρέας Θερμός
Προφήτης Ηλίας στην Εγκλουβή. @Ανδρέας Θερμός

Εξαιρετική επιλογή είναι και το ξωκλήσι του Αη Λια που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.015 μέτρων, στο οροπέδιο της Εγκλουβής. Πρόκειται για ένα σημείο που απελευθερώνει το χωροχρόνο απ' τα δεσμά του και όταν η πανσέληνος ρίχνει φως της, προσφέρει μια πρωτόγνωρη αίσθηση απεραντοσύνης, παρέχοντας ένα απαράμιλλο πανόραμα του νησιού.

Αν πάλι αποζητάτε πιο ''ήρεμες'' αποδράσεις για αυτή την βραδιά, σας έχουμε έτοιμες κάποιες προτάσεις για να γευματίσετε υπό το φως του φεγγαριού.

@Ανδρέας Θερμός
@Ανδρέας Θερμός

Στην Πόλη/λιμάνι

Θυμάρι

Θυμάρι
Θυμάρι

Απολαύστε το ολόγιομο φεγγάρι με μια γαστρονομική επίσκεψη στο Θυμάρι, που βρίσκεται σ' ένα απ' τα καλντερίμια του ιστορικού κέντρου της Λευκάδας και είναι ονομαστό για τα δημιουργικά πιάτα του και την μεγάλη ποικιλία κρασιών του.

Φρύνη στο Μώλο

Φρύνη στο Μώλο
Φρύνη στο Μώλο

Γευματίστε υπό το φως του φεγγαριού με παραδοσιακές λευκαδίτικες γεύσεις αλλά και πιο πειραγμένες, στη Φρύνη στο μώλο που προσφέρει χρόνια τώρα ένα ταξίδι γεύσεων και αισθήσεων.

Το Κύμα

Το Κύμα
Το Κύμα

Το Κύμα είναι το ιδανικό μέρος στη Λευκάδα για φρέσκο ψάρι και πεντανόστιμα θαλασσινά συνοδευόμενα πάντοτε μ' ένα λευκό ποτήρι κρασί.

Festino

Festino
Festino

Και αν πάλι αποζητάτε ιταλικές γεύσεις τη βραδιά της πανσελήνου, επιλέξτε το Festino δίπλα στη θάλασσα για την εξαιρετική ποιότητα των υλικών του, για τα θεσπέσια ζυμαρικά του και φυσικά για τη νοστιμότατη χειροποίητη πίτσα του.

Τηλέγραφος

Τηλέγραφος.@Ανδρέας Θερμός
Τηλέγραφος.@Ανδρέας Θερμός

Ήσυχος και άκρως καλοκαιρινός, ο Τηλέγραφος ενδείκνυται για μια τέτοια βραδιά, εάν θέλετε να συνδυάστε την θέα της θάλασσας με το καλό φαγητό.

Varko Summer Bar Resto

Varko Summer Bar Resto
Varko Summer Bar Resto

To Varko Summer Bar Resto θα σας προσφέρει ένα ατμοσφαιρικό δείπνο γεμίζοντας το πιάτο σας με απολαυστικές γεύσεις, δίπλα στη θάλασσα του Άη Γιάννη.

Στην Κατούνα

Ταβέρνα Κολλόκας

Ταβέρνα Κολλόκας
Ταβέρνα Κολλόκας

Σταθερός γευστικός προορισμός παραμένει η ταβέρνα του Κολλόκα που προσφέρει γνήσιες νησιωτικές συνταγές με εξαιρετικές τοπικές πρώτες ύλες.

Στη Λυγιά

Με εξαιρετική θέα και πάνω στη θάλασσα,το γραφικό λιμάνι της Λυγιάς είναι απ' τα ιδανικά μέρη για να απολαύσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη βραδιά του Αυγούστου. Διαθέτει ένα μοναδικό φως λίγο πριν βυθιστεί ο ήλιος στη θάλασσα και φημίζεται για το ότι φέρνει τη θάλασσα κατευθείαν στο τραπέζι σας.

Ξούρας

Ξούρας
Ξούρας

Επιλέξτε τον Ξούρα για φρεσκότατο ψάρι και σπιτικό φαγητό βασισμένο στους θησαυρούς της ελληνικής γης.

Seven Islands

Seven islands. @Ανδρέας Θερμός
Seven islands. @Ανδρέας Θερμός

Το Seven Islands είναι ένας φόρος τιμής της σπιτικής αυθεντικής γεύσης και σημείο αναφοράς των καλοφαγάδων ενώ το μενού του σίγουρα θα δικαιώσει και τους πιο απαιτητικούς.

Τα Κανιόρια

Τα Κανιόρια. @Ανδρέας Θερμός
Τα Κανιόρια. @Ανδρέας Θερμός

Τα Κανιόρια είναι μια οικογενειακή ταβέρνα που αγαπιέται για πολλούς λόγους, για τα φρέσκα ψάρια του, τα νόστιμα παραδοσιακά πιάτα του, την απλότητα του χώρου αλλά και τη φιλική διάθεση των ιδιοκτητών.

Στη Νικιάνα

Για να απολαύσετε το μεγαλείο της πανσελήνου, δίπλα στο κύμα.

Πανταζής

Πανταζής. @Ανδρέας Θερμός
Πανταζής. @Ανδρέας Θερμός

Στην μικρή παραλία, στην άκρη του λιμανιού της Νικιάνας, θα βρείτε τον Πανταζή, μια ταβέρνα που τα θαλασσινά του μυρίζουν ακόμη ιώδιο και τα αχνιστά μαγειρευτά του ξυπνούν αναμνήσεις από σπιτικά κυριακάτικα τραπέζια.

Ανάσα του Ζορμπά

Ανάσα του Ζορμπά
Ανάσα του Ζορμπά

Η Ανάσα του Ζορμπά δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς χρόνια τώρα εγγυάται νόστιμα καλομαγειρεμένα πιάτα, με εξαιρετικά υλικά, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά συνοδευόμενα από τοπικούς οίνους, για απόλαυση δίπλα στο κύμα.

Μηνάς

Μηνάς
Μηνάς

Μια τέτοια καλοκαιρινή νύχτα τα βήματα σας θα σας οδηγήσουν στον Μηνά όπου θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε το προσεγμένο μεσογειακό του μενού και εκλεκτά ψάρια ενώ από ψηλά θα απολαμβάνετε την πανσέληνο που φωτίζει τη θάλασσα.

Duende

Duende
Duende

Όλη η εξέχουσα μεσογειακή μαγειρική κουλτούρα αποτυπώνεται στα ευφάνταστα και προσεγμένα πιάτα του Duende και μια τέτοια ρομαντική μέρα σαν κι αυτή σας αξίζει κάτι πολύ ιδιάιτερο.

Στον Άγιο Νικήτα

Το γραφικό χωριό του Άγιου Νικήτα είναι αναμφίβολα μια πολύ καλή επιλογή για αυτό το βράδυ.

Νικήτας

Νικήτας. @Ανδρέας Θερμός
Νικήτας. @Ανδρέας Θερμός

Επιλέξτε τον Νικήτα, για μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα ψάρια κατευθείαν από το καΐκι της οικογένειας, υπέροχα ορεκτικά και δροσερές σαλάτες.

Διαβάστε ακόμη: Γνωρίστε τον Άγιο Νικήτα, το ωραιότερο παραδοσιακό ψαροχώρι της Λευκάδας

Στο Δρυμώνα

Amente

Amente
Amente

Φωλιασμένο στον καταπράσινο Δρυμώνα, το Amente υπόσχεται να σας προσφέρει αυτόν τον Αύγουστο τη συγκλονιστικότερη θέα ενώ εσείς θα απολαμβάνετε εκλεπτυσμένα πιάτα στη φινετσάτη βεράντα του.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί όλοι φέτος το καλοκαίρι μιλούν για το Amente;

Στην Εξάνθεια

Ράχη

Ράχη
Ράχη

Κρεμασμένη στην κορυφή του βουνού, η Ράχη δίνει το δικό της γαστρονομικό στίγμα υποσχόμενη να σας προσφέρει το σαγηνευτικότερο ηλιοβασίλεμα της Λευκάδας αλλά και γκουρμέ, πεντανόστιμα πιάτα.

Στην Καρυά

Το Παρδαλό Κατσίκι

Παρδαλό Κατσίκι
Παρδαλό Κατσίκι

Κάτω από έναν καταπράσινο ουρανό από πυκνούς πλάτανους, στο Παρδαλό Κατσίκι σερβίρονται χρόνια τώρα νόστιμες λιχουδιές με ντόπια κρέατα και μαγειρευτά που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Στο Νυδρί

Προγραμματίστε από πιο νωρίς μια βόλτα με τα εκδρομικά καραβάκια και δειπνίστε κατόπιν υπό το φως του φεγγαριού στο κοσμοπολίτικο Νυδρί.

Μηνάς

Μηνάς στο Νυδρί
Μηνάς στο Νυδρί

Στο εστιατόριο του Μηνά στο Νυδρί η μεσογειακή κουζίνα φλερτάρει διακριτικά με τη διεθνή, προσφέροντας ξεχωριστά πιάτα με φαντασία.

Sailinn Beach Club & Fine Dining

Sailinn Beach Club & Fine Dining
Sailinn Beach Club & Fine Dining

Με θέα τη θάλασσα, το Sailinn Beach Club & Fine Dining, καλύπτει πλήθος γευστικών αναγκών με πεντανόστιμα μεσογειακά πιάτα, δοσμένα με έναν μοντέρνο τρόπο.

Avra beach restaurant

Avra beach restaurant
Avra beach restaurant

Η ταβέρνα Avra beach restaurant, είναι ιδανική για ένα δείπνο δίπλα στη θάλασσα συνδυάζοντας την μοναδική ποιότητα με τις εξαιρετικές πρώτες ύλες. Μια δοκιμή στο ψητό κατσαρόλας του, θα σας πείσει.

Toms Seaside Restaurant

Toms Seaside Restaurant. @Ανδρέας Θερμός
Toms Seaside Restaurant. @Ανδρέας Θερμός

Το Toms Seaside Restaurant με καταπληκτική θέα στον Σκορπιό, το Μεγανήσι και τη Μαδουρή υπηρετεί χρόνια τώρα με συνέπεια την μεσογειακή κουζίνα αντλώντας έμπνευση από την ελληνική γη.

Στο Βλυχό

Vliho Yacht Club

Vliho Yacht Club
Vliho Yacht Club

Λίγο πιο πέρα απ' το Νυδρί βρίσκεται το Βλυχό, ένας γραφικός απάνεμος κόλπος με πάμπολλα ιστιοπλοϊκά. Αν σας βγάλει ο δρόμος σας προς τα εκεί μην παραλείψετε μια στάση στο Vliho Yacht Club για να δοκιμάστε την ελληνική παράδοση μέσα από μια σύγχρονη ματιά αλλά και λαχταριστές αγγλικές σπεσιαλιτέ.

Στον Μικρό Γυαλό

Zόλιθρος

Ζόλιθρος. @Ανδρέας Θερμός
Ζόλιθρος. @Ανδρέας Θερμός

Απολαύστε την αντανάκλαση της πανσελήνου στην θάλασσα συντροφιά με πεντανόστιμες τοπικές σπεσιαλιτέ και ολόφρεσκα ψάρια κατευθείαν απ' το καΐκι του μπάρμπα Γιάννη, στην όμορφη αυλή του Ζόλιθρου.

Στη Βασιλική

Εν Λευκώ

Εν Λευκώ
Εν Λευκώ

Το Εν Λευκώ διαθέτει μια πεντανόστιμη κουζίνα που ενορχηστρώνει έντεχνα το παραδοσιακό με το σύγχρονο, φέρνοντας όλο το ιόνιο ταμπεραμέντο στο πιάτο σας.

Στο Αθάνι

Στο Αθάνι μια τέτοια βραδιά δεν θα πάτε μόνο για τη θέα που κόβει την ανάσα αλλά και για τα γευστικότατα πιάτα του.

Λευκάτας

Λευκάτας. @Ανδρέας Θερμός
Λευκάτας. @Ανδρέας Θερμός

Με έμφαση στα αγαθά της Λευκαδίτικης γης και με προϊόντα κατευθείαν απ' το μποστάνι τους, το εστιατόριο Λευκάτας εγγυάται την απόλυτη γευστική εμπειρία που κορυφώνεται με την φανταστική θέα στο Ιόνιο.

Ταβέρνα Ιόνιο

Ταβέρνα Ιόνιο. @Ανδρέας Θερμός
Ταβέρνα Ιόνιο. @Ανδρέας Θερμός

Στην ταβέρνα Ιόνιο η γευστική και η οπτική απόλαυση συναντιούνται. Δοκιμάστε τις χορταστικές σπεσιαλιτέ, τα φρέσκα θαλασσινά καλούδια και το ντόπιο κρασί στο νοτιότερο άκρο της Λευκάδας με θέα τι καλύτερο, τη θάλασσα.

Στο Κάθισμα

Μοnato

Monato
Monato

Για ένα ταξίδι γεύσεων στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, εμπνευσμένο απ' την πλούσια επτανησιακή παράδοση, επιλέξτε το Monato. Η διακόσμηση φλερτάρει αποκλειστικά με το ξύλο, ταιριάζοντας αρμονικά με το θαλασσινό τοπίο. Όσο για τη θέα, μια επίσκεψη θα σας δικαιώσει.

Διαβάστε ακόμη: Και ο θεός έπλασε το Κάθισμα!
9 εστιατόρια στη Λευκάδα με απίστευτη θέα
Λευκάδα: 8 στάσεις για καφέ και ποτό εκεί που σκάει το κύμα

Κείμενο: Έφη Μπάρλα