Μάιος 25, 2021

Μόλις 4 ώρες από την Αθήνα και 5 από τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να υποστείς την ταλαιπωρία του φέρι μποτ, η Λευκάδα είναι ο ιδανικός προορισμός για να κάνεις το πρώτο σου μπάνιο στη θάλασσα τώρα που σιγά σιγά καλοκαιριάζει.

Ημέρα πρώτη

Περατζάδα στην πόλη

Στενό στη συνοικία του Πουλιού @Andreas Thermos
Στενό στη συνοικία του Πουλιού @Andreas Thermos
Στην αγορά της Λευκάδας @Denise Vlachou
Στην αγορά της Λευκάδας @Denise Vlachou

Η κλασική βόλτα ξεκινά από την παραλία της πόλης, εκεί που βρίσκεται το πολυφωτογραφημένο ξύλινο γεφυράκι. Γραφικά διώροφα σπίτια με τον χαρακτηριστικό τσίγκο βαμμένα σε παλ αποχρώσεις στεγάζουν όμορφα μικρά καφέ και φινετσάτα εστιατόρια κατά μήκος της παραλίας. Στα σοκάκια θα χορτάσει το μάτι καλοφροντισμένους κήπους με «φορτωμένες» βουκαμβίλιες, βασιλικούς που μοσχοβολούν και νωχελικές γάτες που κοιμούνται συνεπαρμένες απ' τη μεσημεριανή ραστώνη. Ο δρόμος θα σε βγάλει στο μουσείο του Άγγελου Σικελιανού, έναν βιωματικό χώρο που δημιουργήθηκε το 2017 στο πατρικό σπίτι του ποιητή και αποτελεί καμάρι για τους ντόπιους. Απαραίτητη στάση για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την πολυσυλλεκτική ιστορία της πόλης είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το επιβλητικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας και φυσικά οι εκκλησίες της πόλης.

Μουσείο Άγγελου Σικελιανού @Andreas Thermos
Μουσείο Άγγελου Σικελιανού @Andreas Thermos

Καθώς σουλατσάρεις στην αγορά, μην ξεχάσεις να αγοράσεις σουβενίρ και να προμηθευτείς από κάποιο τοπικό μαγαζάκι τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού όπως σαλάμι Λευκάδας, μάντολες και παστέλια που είναι ονομαστά σ' όλα τα Επτάνησα, φακές Εγκλουβής, νοστιμότατα λαδοκούλουρα και φυσικά λευκαδίτικη λαδόπιτα που θα σε κάνει να γλείφεις και τα δάχτυλά σου.

Beach hopping στις παραλίες της δυτικής Λευκάδας

Άγιος Νικήτας @Andreas Thermos
Άγιος Νικήτας @Andreas Thermos
Άγιος Νικήτας @Andreas Thermos
Άγιος Νικήτας @Andreas Thermos

Αφού πήρες μία πρώτη δόση από το νησί, ήρθε η ώρα για μία δροσερή βουτιά στα εξωτικά νερά του Ιονίου. Πρώτη στάση ο Άγιος Νικήτας, ένα κουκλίστικο παραθαλάσσιο χωριό με επτανησιακή χάρη και αυθεντική νησιωτική κομψότητα που θα λατρέψεις απ' την πρώτη στιγμή. Ο μικρός κολπίσκος του ενδείκνυται για ατέλειωτα μακροβούτια και snorkelling μέχρι τελικής πτώσης μιάς και στα ιριδίζοντα μπλε νερά του φιλοξενούνται κάθε λογής πολύχρωμα ψαράκια. Από εδώ μπορείς να πας με καραβάκι ή με τα πόδια στην παραλία του Μύλου. Πρόκειται για μία εκπάγλου καλλονής παραλία με χρυσή άμμο που δεν πολυδιαφημίζεται στους τουριστικούς οδηγούς αλλά είναι ένα μικρό κομμάτι επίγειου παράδεισου που σε καλεί να το ανακαλύψεις.

Μύλος @Andreas Thermos
Μύλος @Andreas Thermos
Μύλος @Andreas Thermos
Μύλος @Andreas Thermos

Σειρά έχει το Κάθισμα, μία τεράστια παραλία με ψιλή χρυσίζουσα άμμο που αποτελεί την επιτομή του κοσμοπολιτισμού και μία απ΄τις δημοφιλέστερες παραλιές του νησιού. Αναμενόμενο βέβαια, μιας και το Κάθισμα, τα έχει όλα, μέχρι και τολμηρούς αλεξιπτωτιστές που προσγειώνονται στην παραλία παρακαλώ. Εδώ θα ευχαριστηθείς βουτιές, ηλιοθεραπεία με τις ώρες και μπλε ώς εκεί που φτάνει το μάτι σου. Αν επιζητάς κάτι πιο ''ζωντανό'', εδώ θα το βρεις και αυτό. Αν και η Λευκάδα είναι γενικά χαλαρό νησί, στα beach bars του Καθίσματος θα νιώσεις τι θα πει ελληνικό καλοκαίρι. Αγαπημένες επιλογές το all-time classic Copla με τους πάντα ψαγμένους DJs και τα καλύτερα party στο νησί και το ολόδροσο Areia με την ανεμπόδιστη θέα στο Ιόνιο και τα πιο εκλεκτά signature cocktails.

Κάθισμα @Andreas Thermos
Κάθισμα @Andreas Thermos
Areia στο Κάθισμα
Areia στο Κάθισμα
Copla στο Κάθισμα
Copla στο Κάθισμα

Δρυμώνας, Εξάνθεια, Σφακιώτες

Εξάνθεια @Andreas Thermos
Εξάνθεια @Andreas Thermos

Αν κουραστείς απ' το μπάνιο και τον ήλιο, πάρε τον δρόμο προς Δρυμώνα, Εξάνθεια και Σφακιώτες. H διαδρομή είναι ονειρική και τα γοητευτικά ορεινά αυτά χωριά της Λευκάδας θα σου συστήσουν μία άλλη Λευκάδα. Αν βρεθείς σε Εξάνθεια ή Δρυμώνα λίγο πριν δύσει ο ήλιος, φροντίσε να κάνεις μία στάση για να απολαύσεις ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα που όμοιο του δεν υπάρχει άλλο.

Φαγητό εκεί που σκάει το κύμα

Ανάσα του Ζορμπά @Andreas Thermos
Ανάσα του Ζορμπά @Andreas Thermos
Ανάσα του Ζορμπά
Ανάσα του Ζορμπά

Μετά από τόση ώρα σίγουρα θα σου έχει ανοίξει η όρεξη, οπότε μια στάση σε κάποιο οικογενειακό ταβερνάκι για να γευτείς νόστιμα πιάτα, επιβάλλεται. Η ανατολική Λευκάδα διαθέτει πάμπολλες επιλογές για φρέσκο ψητό ψάρι που μοσχομυρίζει ιώδιο και τοπικές σπεσιαλιτέ όπως σουπιές μαγειρεμένες στο μελάνι τους ή μπακαλιάρο μπιάνκο. Από τα αγαπημένα μας μέρη για φαγητό είναι η Ανάσα του Ζορμπά, μια απ΄ τις παλαιότερες ταβέρνες της περιοχής με πιάτα που δίνουν το στίγμα του ελληνικού καλοκαιριού και απίστευτη θέα προς το Ιόνιο. Όταν έρθεις εδώ φρόντισε να δοκιμάσεις θαλασσινά που αλιεύτηκαν την ίδια μέρα και ψαρομέζεδες που είναι η σπεσιαλιτέ τους. Αν βέβαια προτιμάς την κρεατοφαγία, κανένα πρόβλημα, γιατί εδώ θα βρεις πεντανόστιμα, καλοψημένα, ρουστίκ πιάτα, φτιαγμένα με ντόπια κρέατα και αγνά υλικά. Ό,τι και να διαλέξεις, συνόδευσέ το μ' ένα γευστικότατο ντόπιο κρασί απ' τους λευκαδίτικους αμπελώνες.

Βόλτα και ποτό στο Νυδρί

Νυδρί @Andreas Thermos
Νυδρί @Andreas Thermos

Η καρδιά της νυχτερινής ζωής του νησιού χτυπά στο Νυδρί. Τουριστικά αναπτυγμένο και με όλες τις κατάλληλες υποδομές, το Νυδρί έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου από τη δεκαετία του '60, χάρη στον Αριστοτέλη Ωνάση που αγόρασε το νησί του Σκορπιού που βρίσκεται απέναντι. Στο Νυδρί θα έρθεις για τον κοσμοπολίτικο άερα του, τα ψαγμένα bar και εστιατόρια που απλώνονται κατά μήκος του λιμανιού και την απίθανη θέα προς τα Πριγκηπονήσια. Από εδώ αναχωρούν καραβάκια που πραγματοποιούν καθημερινές εκδρομές προς τα κοντινά νησάκια Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό αλλά και τα μεγαλύτερα, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Αφού χορτάσεις την βόλτα σου παραλιακά, ώρα να δροσιστείς με ένα απολαυστικό κοκτέιλ. Με ανεμπόδιστη θέα στον Σκορπιό, τη Μαδουρή και το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, το Maraboo beach bar restaurant είναι ένα all day στέκι αναφοράς που συνδυάζει ξεχωριστά κοκτέιλ και μία πολύ ψαγμένη μεσογειακή κουζίνα που φλερτάρει διακριτικά με τη διεθνή, προσφέροντας μοναδικά πιάτα με φαντασία.

Maraboo beach bar restaurant στο Νυδρί
Maraboo beach bar restaurant στο Νυδρί

Αν πάλι ανήκεις στους λάτρεις του κρασιού, το De Blanck Wine & Champagne bar είναι το κατάλληλο μέρος για να απολάυσεις την οινοποσία στα καλύτερά της. Το μαγαζί διαθέτει μία μεγάλη λίστα από ελληνικές και διεθνείς ετικέτες που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Στα σούπερ θετικά του μαγαζιού είναι πως μπορείς να αγοράσεις για το σπίτι όποιο κρασί σου αρέσει.

De Blanck Wine & Champagne bar
De Blanck Wine & Champagne bar
Νυδρί παραλιακά @Andreas Thermos
Νυδρί παραλιακά @Andreas Thermos

Ημέρα δεύτερη

Οι σταρ παραλίες του νησιού

Φρόντισε να ξυπνήσεις νωρίς, να φας ένα γερό πρωινό και να έχεις φορτίσει τη φωτογραφική σου μηχανή, γιατί ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τις πιο instagrammable παραλίες της Λευκάδας. Ξεκινάμε με τους Εγκρεμνούς, μία εξωπραγματικής ομορφιάς παραλία στην οποία πρέπει να κολυμπήσεις έστω και μία φορά στη ζωή σου. Η διαδρομή ως εκεί είναι απλά μοναδική. Η φύση ειναι οργιαστική και τα μεθυστικά αρώματα των πεύκων και των βοτάνων κατακλύζουν την ατμόσφαιρα. Όταν φτάσεις, θα καταλάβεις γιατί οι Εγκρεμνοί έχουν φανατικό κοινό. Λίγα μέρη σου προκαλούν το δέος που νιώθεις εδώ. Κάθετα κομμένοι πανύψηλοι βράχοι, μεταξένια άμμος και πεντακάθαρα νερά που παραπέμπουν σε Καραϊβική, η επιτομή κάθε καλοκαιρινής φαντασίωσης.

Διάβαστε ακόμη: Η παραλία των Εγκρεμνών θα είναι ξανά προσβάσιμη οδικώς το καλοκαίρι του 2021

Πόρτο Κατσίκι @Andreas Thermos
Πόρτο Κατσίκι @Andreas Thermos

Σειρά έχει το Πόρτο Κατσίκι, μια υπέροχη βοτσαλωτή παραλία που πρωταγωνιστεί στους τουριστικούς οδηγούς παγκοσμίως, και όχι άδικα. Όσες φωτογραφίες και να δεις για το Πόρτο Κατσίκι, τίποτα δεν συγκρίνεται με την αίσθηση του να κολυμπάς στα κρυστάλλινα νερά του, περιτριγυρισμένος/η από πανύψηλα λευκά βράχια που σου κόβουν την ανάσα. Η αίσθηση είναι μοναδική! Η παραλία ονομάζεται έτσι γιατί μέχρι πρόσφατα μόνο οι συμπαθείς σε όλους μας κατσίκες είχαν το προνόμιο να θαυμάζουν αυτήν την ομορφιά! Ευτυχώς τα πράγματα άλλαξαν και πλέον όλοι μπορούμε να έχουμε ένα κομμάτι απ' τον παράδεισο. Αν μείνεις ως αργά εδώ, θα έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις ένα υπερβατικό ηλιοβασίλεμα.

*Οι παραλίες Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι είναι προσβάσιμες και δια θαλάσσης. Από τη Βασιλική και το Νυδρί θα βρείτε καραβάκια που πραγματοποιούν ημερήσεις εκδρομές και κάνουν στάση στις δύο αυτές παραλίες.

Βασιλική @Andreas Thermos
Βασιλική @Andreas Thermos
Από τη Βασιλική μπορείτε να πάτε και ως το πανέμορφο Αγιοφύλλι @Andreas Thermos
Από τη Βασιλική μπορείτε να πάτε και ως το πανέμορφο Αγιοφύλλι @Andreas Thermos

Μετά το μπάνιο, με το αλάτι ακόμα στο δέρμα, πάρε τον δρόμο προς τη Βασιλική. Πρόκειται για ένα υπέροχο, φιλόξενο ψαροχώρι που ενδείκνυται για βόλτες δίπλα στη θάλασσα, μπάνιο και ατέλειωτες ποδηλατάδες στον κάμπο. Το μέρος είναι παγκοσμίως γνωστό στους λάτρεις του windsurfing χάρη στις ιδανικές κλιματολογικές του συνθήκες, οπότε αν είσαι μία/ένας απ' αυτούς, μόλις βρήκες τον παράδεισό σου!

Και μετά τη βόλτα στη Βασιλική, πήγαινε προς τα ανατολικά και κάνε στάση για φαγητό στο γραφικό λιμάνι της Λυγιάς. Ο Ξούρας είναι ένα μέρος πάνω στη θάλασσα που χρόνια τώρα εμπιστεύονται με κλειστά μάτια οι ντόπιοι. Εδώ θα έρθεις για φρέσκο ψάρι, λαχταριστές τσιπούρες, σαργούς, χταποδάκι στα κάρβουνα, φρεσκότατο αστακό και σούπα πεσκανδρίτσα. Όλη η θάλασσα στο πιάτο σου!

Ο Ξούρας
Ο Ξούρας

Μετά από τόσο ωραίο φαγητό, σειρά έχει μια βόλτα στην πόλη και πεντανόστιμο παγωτό στο χέρι από το Gelatopolis για να γλυκαθείς λίγο πριν την αναχώρηση.

Σίγουρα ένα σαββατοκύριακο είναι λίγο και δεν φτάνει για να χορτάσει κανείς τη Λευκάδα αλλά όπως και να ναι, το νησί θα σου προσφέρει το καταλληλότερο σκηνικό για να φορτίσεις για λίγο τις μπαταρίες σου.