Αύγουστος 16, 2022

Πρέβεζα

Πρέβεζα. Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης
Πρέβεζα. Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης

O νησιώτικος χαρακτήρας της πόλης σε τίποτα δε μαρτυρά ότι η Πρέβεζα είναι μέρος του ηπειρώτικου μοτίβου. Δαντελωτές ακτές και καταγάλανες θάλασσες σμίγουν με καταπράσινα τοπία. Η Πρέβεζα σύμφωνα με μια εκδοχή πήρε το όνομά της από την σλαβική λέξη perevoz, που σημαίνει πέρασμα και πράγματι αυτό το επίνειο της Ηπείρου λειτούργησε ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας αλλά και Ηπείρου-Στερεάς Ελλάδας.

Ανόθευτη και αρχοντική, «πολυσυλλεκτική» και ιδιαίτερη, αφηγείται ιστορίες δόξας αλλά και αιματηρών κατακτήσεων, διατηρώντας ανέπαφο το αστικό της προφίλ και υποδεχόμενη τον επισκέπτη με ένα αλέγκρο καλωσόρισμα. Η γνωριμία με την πόλη ξεκινά με μια περαντζάδα στην προκυμαία, εκεί που διαφεντεύουν τα νεοκλασικά κτίρια του 19ου αιώνα και ακούγεται ο φλοίσβος στο λιμάνι. Στα δεξιά απλώνονται καφετέριες και παραδοσιακά ταβερνάκια που αξίζουν μια στάση ιδίως εάν αποζητάτε δροσιά τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: Εκδρομή στην Πρέβεζα

Πάργα

Πάργα. Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης
Πάργα. Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης

Χτισμένη αμφιθεατρικά η Πάργα είναι ένα σοφιστικέ ορμητήριο, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χρώμα και καρτποσταλική ομορφιά. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το όγδοο νησί των Επτανήσων αφού αποκαλύπτει μια νησιωτική όψη της Ηπειρωτικής Ελλάδας με έντονο ενετικό χρώμα. Σύμφωνα με την παράδοση η ίδρυση της πόλης οφείλεται σε Κωνσταντινοπολίτες οι οποίοι μετά την άλωση της Πόλης εγκαταστάθηκαν εδώ. Στα μετέπειτα χρόνια η Πάργα αποτέλεσε το «μάτι» της Βενετίας λόγω της στρατηγικής της θέσης ενώ κατά την επανάσταση του 1821, έντονη υπήρξε η δραστηριότητα των κατοίκων εναντίον των κατακτητών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: Η ακαταμάχητη γοητεία της Πάργας

Βόνιτσα

Βόνιτσα. Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης
Βόνιτσα. Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης

Στολίδι του Αμβρακικού κόλπου, η παραλιακή κωμόπολη της Βόνιτσας φέρει τον απόηχο μιας άλλης εποχής που κινείται ακόμη και σήμερα σε άλλους ρυθμούς. Χαμηλά σπίτια, στενά λιθόστρωτα σοκάκια, παιδικές φωνές στις γειτονιές, ψαράδες στα καΐκια τους που αλιεύουν γαρίδες και ασημένια ψάρια στο λιμάνι κι όλα αυτά στη «σκιά» του εμβληματικού Βενετσιάνικου κάστρου που δεσπόζει στον πευκόφυτο λόφο πάνω από την πόλη. Το μοναδικό φυσικό της τοπίο, η ήπια τουριστική ανάπτυξη και η φιλική ατμόσφαιρα, την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για μια μονοήμερη εκδρομή με αφετηρία τη Λευκάδα, αφού απέχει μόλις 22 χιλιόμετρα απ' αυτήν.
Θεόρατα κυπαρίσσια, αγριοβελανιδιές και ευωδιαστοί ευκάλυπτοι καλωσορίζουν τον επισκέπτη ενώ η άνοιξη βρίσκει τον τόπο στολισμένο με πάλλευκα κρίνα, άλικες παπαρούνες, και κάθε λογής ζωηρόχρωμα αγριολούλουδα.

Αχέροντας-Γλυκή

Αχέροντας-Γλυκή. Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης
Αχέροντας-Γλυκή. Φωτογραφία: Σπύρος Βαγγελάκης

Άγρια εντυπωσιακή βλάστηση, κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, καλαμώνες, αρμυρίκια, φτέρες και θεόρατα πλατάνια, βαθύσκιωτα δάση να τον πλαισιώνουν, νερόλακκοι και λιμνούλες να σχηματίζονται κατά μήκος του Αχέροντα, ένας ποταμός που στα νερά του ρέουν μύθοι, ένας ποταμός που αν σκύψεις και τον αφουγκραστείς σίγουρα θα τον ακούσεις να σου ψιθυρίζει αρχέγονες ιστορίες. Στον Αχέροντα σταματά ο χρόνος, ο ποταμός της θλίψης και ο προθάλαμος του Κάτω Κόσμου, άλλοτε συνδεδεμένος με το θάνατο αφού σ’ αυτόν έκανε τον διάπλου του ο ψυχοπομπός Ερμής για να παραδώσει τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα, είναι στην πραγματικότητα πηγή ζωής και αναγέννησης αφού αφειδώς τον έχει προικίσει η φύση με σπάνια βλάστηση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: Εκδρομή στον Αχέροντα-Γλυκή

Αιτωλοακαρνανία

Αιτωλοακαρνανία. Φωτογραφία: Ανδρομάχη Βρακατσέλη
Αιτωλοακαρνανία. Φωτογραφία: Ανδρομάχη Βρακατσέλη

Μια ιδιαίτερη διαδρομή στην Αιτωλοακαρνανία, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Λευκάδα, είναι από το Κάστρο του Γρίβα στην Περατιά, προς τον Άγιο Γεώργιο στην Πλαγία και το εγκαταλελειμμένο χωριό της Παλαιάς Πλαγιάς. Αφήνοντας τη Λευκάδα, ελάχιστα χιλιόμετρα από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, βρίσκεται το Κάστρο του Γρίβα ή αλλιώς Τεκές.

Κάνοντας δεξιά στη διασταύρωση προς Περατιά και λίγα μέτρα μετά μπορεί να αφήσει κανείς το αυτοκίνητό του στην είσοδο και να ανέβει στο Κάστρο που είναι ανοιχτό για το κοινό αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί από την πολιτεία. Τα χτίσματα στο εσωτερικό του είναι καλοδιατηρημένα, ωστόσο η πυκνή του βλάστηση καθιστά την πρόσβαση δύσκολο εγχείρημα. Η θέα όμως αναμφίβολα είναι εντυπωσιακή όλες τις εποχές του χρόνου και ενδείκνυται για να ρεμβάσει κανείς το ηλιοβασίλεμα προς τη Λευκάδα, τα ταξιδιάρικα φλαμίνγκος και τους τσικνιάδες στους γύρω υδροβιότοπους, τα kitesurf ή ακόμη και τα χιονισμένα Τζουμέρκα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: Εκδρομή στην Αιτωλοακαρνανία

Μοναστηράκι

Μοναστηράκι. Φωτογραφία: Aνδρομάχη Βρακατσέλη
Μοναστηράκι. Φωτογραφία: Aνδρομάχη Βρακατσέλη

Στη σκιά των Ακαρνανικών Ορέων βρίσκεται το χωριό Μοναστηράκι, μισή ώρα από τη Λευκάδα. Σε ένα τοπίο με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, τρεχούμενα νερά και αιωνόβια πλατάνια συναντά κανείς ακόμη τους ηλικιωμένους με τις αγκλίτσες τους να πίνουν καφέ στα παραδοσιακά του καφενεία. Βρισκόμαστε στην καρδιά του Ξηρομέρου και όλα αυτά παραπέμπουν σε άλλη εποχή.

Ο ποταμός Κεφαλόβρυσος διασχίζει το χωριό και μπορεί κανείς να τον απολαύσει στο γεφυράκι στη κεντρική πλατεία του χωριού, περπατώντας στα λιθόστρωτα ή επισκέπτοντας τις νεροτριβές. Εκεί υπάρχουν επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν το πλύσιμο ρούχων στο ποτάμι με το παραδοσιακό και φυσικό τρόπο χωρίς απορρυπαντικό χρησιμοποιώντας την ορμή του νερού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: Εκδρομή στο Μοναστηράκι

Πάλαιρος

Πάλαιρος. Φωτογραφία: Aνδρομάχη Βρακατσέλη
Πάλαιρος. Φωτογραφία: Aνδρομάχη Βρακατσέλη

Μόλις 30 λεπτά από την πόλη της Λευκάδας, βρίσκεται η Πάλαιρος, γνωστή και ως Ζαβέρδα. Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη τουριστικά κωμόπολη, με μοναδικό φυσικό τοπίο και πολύπλευρο χαρακτήρα.Ενδείκνυται για όσους επιθυμούν ξέγνοιαστες, εναλλακτικές και οικογενειακές διακοπές αλλά είναι ιδανική και για όσους επιζητούν έναν πιο έντονο παλμό στις διακοπές τους καθώς η νυχτερινή ζωή της Παλαίρου μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά ενδιαφέρουσα.

Η Πάλαιρος φιλοξενεί πλήθος ιστιοπλοϊκών τόσο στο γραφικό της λιμανάκι όσο και στη σύγχρονη μαρίνα της. Στα πλακόστρωτα και πολυσύχναστα στενά της  υπάρχουν  όμορφα σπίτια με το επιβλητικό αρχοντικό του Ράγκου να ξεχωρίζει. Φημολογείται μάλιστα πως εν έτει 1963 ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήθελε να αγοράσει νησάκι δίπλα στην παραθαλάσσια αυτή κωμόπολη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: Πάλαιρος, η απρόσμενη πλευρά του Ιονίου