Ιούνιος 17, 2025

Τώρα που καλοκαιριάζει, ονειρευόμαστε στιγμές ξεκούρασης και καλού φαγητού πλάι στο κύμα. Η Λυγιά, ένα ήσυχο ψαροχώρι στην ανατολική Λευκάδα, προσφέρει ακριβώς αυτό: απλότητα, αυθεντικότητα και περισσή νοστιμιά. Η πλούσια ιχθυοπαραγωγή της περιοχής τροφοδοτεί την τοπική ιχθυόσκαλα, κι έτσι τα καΐκια και οι τράτες επιστρέφουν κάθε μέρα στη Λυγιά με ολόφρεσκα καλούδια που μοσχομυρίζουν αλμύρα. Το αποτέλεσμα; Πεντανόστιμα πιάτα που σερβίρονται σχεδόν απευθείας από τη βάρκα στο τραπέζι σας.

Τα Κανιόρια

Τα Κανιόρια, Λυγιά Λευκάδας
Τα Κανιόρια, Λυγιά Λευκάδας
Τα Κανιόρια, Λυγιά Λευκάδας
Τα Κανιόρια, Λυγιά Λευκάδας

Ένα καταπληκτικό ψαροεστιατόριο στη Λυγιά, με φρεσκότατη πρώτη ύλη και ευγενέστατο σέρβις. Αν προσθέσετε στην εξίσωση και την τοποθεσία, τότε μιλάμε για μια εμπειρία που μένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη. Τα Κανιόρια είναι οικογενειακή υπόθεση: το ψωμί ζυμώνεται με δικό τους προζύμι, τα κηπευτικά που ευωδιάζουν στα πιάτα προέρχονται από τον κήπο τους και η μαγειρική συνδυάζει την απλότητα του σπιτικού μαμαδίστικου φαγητού με τη γευστική ευφυΐα που προσφέρει η μακροχρόνια εμπειρία.

Από τα πιο δυνατά χαρτιά του μενού, το μπουρδέτο με σκορπίνα —πιάτο-σταθμός για την κουζίνα του Ιονίου— και ο εμβληματικός μπακαλιάρος μπιάνκο με χοντροκομμένες πατάτες και δεμένο λεμονάτο ζουμί που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Το μενού περιλαμβάνει επίσης χταποδάκι που λιώνει στο στόμα, τροφαντές, πεντανόστιμες σουπιές και μερακλίδικα ορεκτικά για τη μέση. Στα κρεατικά, ο ανυπέρβλητος κόκορας ραγού παστιτσάδα και το αρνάκι σπαέτο, σιγομαγειρεμένο στη γάστρα με σκορδάκι και δεντρολίβανο, δίνουν το στίγμα μιας κουζίνας που μαγειρεύει με ουσία, χωρίς περιττές εντυπώσεις. Κλείστε με γλυκό ημέρας και σπιτικό λικέρ κι αφεθείτε στην ομορφιά του τοπίου.

Τα Κανιόρια

Ο Ξούρας

Ξούρας, Λυγιά Λευκάδας
Ξούρας, Λυγιά Λευκάδας
Ξούρας, Λυγιά Λευκάδας
Ξούρας, Λυγιά Λευκάδας

Στο ήσυχο και γοητευτικό λιμάνι της Λυγιάς, στην ανατολική Λευκάδα, η ψαροταβέρνα του Ξούρα αποτελεί για πάνω από είκοσι χρόνια σταθερή αξία για όσους επιθυμούν να απολαύσουν νοστιμότατο ψάρι, ενώ τους δροσίζει το θαλασσινό αεράκι. Με τραπεζάκια δίπλα στο κύμα, απλωμένα δίχτυα που ξυπνούν μνήμες αλλοτινών εποχών και καΐκια που λικνίζονται ήσυχα στο λιμανάκι, η ταβέρνα αποπνέει νοσταλγία, αυθεντικότητα και μια ανεπιτήδευτη, ζεστή φιλοξενία.

Το μενού εντυπωσιάζει με την ποικιλία των θαλασσινών: από μαστιχωτό χταποδάκι στα κάρβουνα, γαριδούλες και ψωμωμένες σαρδέλες ψητές, μέχρι ολόφρεσκες πελαγίσιες τσιπούρες και ζουμερά μπακαλιαράκια, ελαφροτηγανισμένα – ή, τέλος πάντων, ό,τι καλό έχει βγάλει η τράτα εκείνη την ημέρα. Όλα μαγειρεύονται με σεβασμό στην πρώτη ύλη και σερβίρονται χωρίς περιττές φιοριτούρες, συνοδευμένα ιδανικά από τραγανές τηγανητές πατάτες ή βραστά χόρτα με λαδολέμονο.

Ξεχωριστή θέση στο τραπέζι έχει η βελούδινη «σούπα πεσκανδρίτσα» ή «σκλεπού», όπως τη λένε οι ντόπιοι. Ένα πιάτο-υπογραφή, κατσαρολάτο, γεμάτο αρώματα θάλασσας, που παντρεύει ταπεινά υλικά με γαστρονομική αρτιότητα. Must για κάθε επισκέπτη.

Ο Ξούρας

Cisore restaurant & Cocktail bar

Cisore restaurant & Cocktail bar, Λυγιά Λευκάδας
Cisore restaurant & Cocktail bar, Λυγιά Λευκάδας
Cisore restaurant & Cocktail bar, Λυγιά Λευκάδας
Cisore restaurant & Cocktail bar, Λυγιά Λευκάδας

Το Cisore Restaurant & Cocktail Bar είναι η πιο φρέσκια προσθήκη στη γαστρονομική σκηνή της Λευκάδας και έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ο κομψός του χώρος κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα και η κουζίνα του —δημιουργική, προσεγμένη, με καθαρή ματιά και εξαιρετικές πρώτες ύλες— το καθιστούν εξαίσιο γαστρονομικό προορισμό. Το μενού συνδυάζει τεχνική ακρίβεια με έμπνευση από την τοπική γαστρονομία: από τα πρώτα πιάτα, το χταπόδι σαβόρο ξεχωρίζει για τη νοστιμιά και τη λεπτή του ισορροπία και τρώγεται απνευστί, ενώ οι φακές με σουπιές και διακριτικές νότες πορτοκαλιού είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά, γεμάτα χαρακτήρα, γευστικά ξεκινήματα.

Συνεχίζοντας στα κυρίως, η πληθωρική γαριδομακαρονάδα εντυπωσιάζει με τη δεμένη σάλτσα και την αβίαστη νοστιμιά της, ενώ το φρέσκο ψάρι ημέρας μαγειρεύεται με απλότητα και ακρίβεια, συνοδευόμενο από τσιγαριαστά χόρτα. Για τους πιο gourmand, ο αστακός είναι μαγειρεμένος υποδειγματικά, με έμφαση στη λεπτομέρεια. Το φινάλε έρχεται με ένα ανάλαφρο, φίνο γιαούρτι monte με φλωρεντίνη, ενώ τα προσεγμένα signature κοκτέιλ του Cisore με βοτανικές νότες, φρούτα και ντελικάτες οξύτητες συμπληρώνουν με ιδανικό τρόπο την όλη εμπειρία.

Cisore Restaurant & Cocktail Bar