Ιούνιος 23, 2022

Το Νυδρί συμπυκνώνει ό,τι πιο κοσμοπολίτικο έχει να επιδείξει η Λευκάδα. Με νησιώτικη αύρα, άρτιες τουριστικές υποδομές, φυσιολατρικό αλλά και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, είναι από τους προορισμούς που έχει κάτι για όλους: για τους φανατικούς της παραλίας και των θαλάσσιων σπορ, για τους αεικίνητους πεζοπόρους και τους εναλλακτικούς ποδηλάτες αλλά και για τους λάτρεις της διασκέδασης και των στιλάτων εστιατορίων.

Το μέρος χρωστά εν πολλοίς τη φήμη του στον εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση που αγόρασε το '63 την αντικρινή νησίδα, τον Σκορπιό, με ηχηρά ονόματα της εποχής να δίνουν το παρόν στα θρυλικά πάρτυ που διεξήγαγε στο ιδιωτικό του θέρετρο. Σύντομα, το Νυδρί μετατράπηκε από ταπεινό ψαροχώρι σε jet set προορισμό, άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά και όπως ήταν αναμενόμενο έστρεψε το παγκόσμιο ενδιαφέρον πάνω του. Σήμερα το μέρος παραμένει ένας δημοφιλέστατος προορισμός μιας και προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες του την τέλεια ισορροπία μεταξύ κορυφαίων παροχών, απλότητας και ομορφιάς.

Το άγαλμα του Ωνάση στο Νυδρί, φόρος τιμής στον Έλληνα εφοπλιστή © Ανδρέας Θερμός
Το άγαλμα του Ωνάση στο Νυδρί, φόρος τιμής στον Έλληνα εφοπλιστή © Ανδρέας Θερμός
Ο εμπορικός δρόμος του Νυδριού © Ανδρέας Θερμός
Ο εμπορικός δρόμος του Νυδριού © Ανδρέας Θερμός

Το Νυδρί, ουσιαστικά απλώνεται σε δυο παράλληλους εμπορικούς δρόμους με άφθονες επιλογές για καφέ, φαγητό και ψώνια όλες τις ώρες της ημέρας. Ξεκινήστε τη βόλτα σας αφού πρώτα κάνετε μια στάση σε έναν από τους δύο φημισμένους φούρνους του Κομινάτου για να δοκιμάσετε απίθανες φρεσκοψημένες λιχουδιές που θα σας «σπάσουν τη μύτη», λαχταριστά αρτοσκευάσματα και πεντανόστιμο χειροποίητο ψωμί που παρασκευάζεται σύμφωνα με την παλιά παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας. Γεμάτοι με ενέργεια πια, μπορείτε να συνεχίσετε την περατζάδα σας.

Το λιμάνι © Ανδρέας Θερμός
Το λιμάνι © Ανδρέας Θερμός
Το λιμάνι © Ανδρέας Θερμός
Το λιμάνι © Ανδρέας Θερμός

Το καλοκαίρι το μέρος ξεχειλίζει από ζωντάνια, με τον πολύβουο παραλιακό πεζόδρομο και το καρτποσταλικής ομορφιάς λιμάνι με τους ψηλούς φοίνικες να αποτελούν το κατεξοχήν σημείο συνάντησης των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών του νησιού. Μια βόλτα εδώ επιβάλλεται ειδικά στους νεοφερμένους προκειμένου να θαυμάσουν το ακατέργαστο, παραδεισένιο τοπίο αλλά και για να βγάλουν και τις απαραίτητες φωτογραφίες βεβαίως.

Μονοήμερες κρουαζιέρες από το Νυδρί

Πόρτο Κατσίκι, μονοήμερη κρουαζιέρα με το Nidri Star © Ανδρέας Θερμός
Πόρτο Κατσίκι, μονοήμερη κρουαζιέρα με το Nidri Star © Ανδρέας Θερμός

Από το Νυδρί μην παραλείψετε μια ημερήσια κρουαζιέρα στις δημοφιλέστερες παραλίες της Λευκάδας και στα κοντινά νησάκια, στον Σκορπιό, τη Μαδουρή, τα Πριγκιποννήσια, το Μεγανήσι αλλά και την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Η εκκίνηση γίνεται από το λιμάνι το πρωί και συνήθως η εκδρομή διαρκεί γύρω στις 8 ώρες.

Aggili Luxury boat
Aggili Luxury boat

Αν πάλι θέλετε να ανακαλύψετε μόνοι σας τις κρυφές παραλίες του Ιονίου με τα σμαραγδένια νερά, μπορείτε να νοικιάσετε το Aggili Luxury boat για να πραγματοποιήσετε μια ιδιωτική μονοήμερη εκδρομή, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας.

Μπάνιο και θαλάσσια σπορ στο Νυδρί

Maraboo beach bar
Maraboo beach bar
Sailinn Beach Club
Sailinn Beach Club

Με υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά και χοντρή, ξανθή άμμο με μικροσκοπικά βοτσαλάκια η παραλία στο Νυδρί ενδείκνυται για ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας και ραστώνης κάτω από τον καυτό ήλιο. Πρόκειται για μια μακρόστενη και οργανωμένη παραλία που είναι πάντοτε γαλήνια, γεγονός που την καθιστά ιδανική για ζευγάρια αλλά και για οικογένειες με παιδιά. To Νυδρί, διαθέτει και δύο εκπληκτικά beach bars ακριβώς πάνω στη θάλασσα με boho αισθητική, πεντανόστιμη κουζίνα και ποιοτική διασκέδαση από το πρωί ως το βράδυ. Στο Maraboo θα έρθετε για τα δροσερά κοκτέιλ, την αυθεντική laid back ατμόσφαιρα και τις μουσικές που ανεβάζουν τη διάθεση ενώ στο Sailinn Beach Club, θα χαρείτε υψηλή αισθητική, πανοραμική θέα στα απέναντι νησάκια, ψαγμένη κουζίνα και signature cocktails.

Kavvadas Water Sports
Kavvadas Water Sports

Καλό το μπάνιο στη θάλασσα και το άραγμα στην παραλία αλλά και λίγη αδρεναλίνη δεν βλάπτει. Το Νυδρί άλλωστε είναι πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις των θαλάσσιων αθλημάτων. Αν είστε από αυτούς που αγαπούν τα παιχνίδια στη θάλασσα και διψούν για αδρεναλίνη, τότε στο Kavvadas Water Sports, θα βρείτε αυτό που αναζητάτε. Δοκιμάστε ringo και crazy sofa ή θαλάσσιο σκι και θαλάσσιο αλεξίπτωτο αν ανήκετε στους πιο τολμηρούς.

Διαβάστε ακόμη: Η Λευκάδα είναι συνώνυμη των sports

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΟ ΝΥΔΡΙ

#1 Καταρράκτες στο Νυδρί

Οι καταρράκτες στο Νυδρί © Ανδρέας Θερμός
Οι καταρράκτες στο Νυδρί © Ανδρέας Θερμός

Οι καταρράκτες του Δημοσάρι αποδεικνύουν πως το νησί είναι ένας τόπος προικισμένος με γοητευτικά μέρη και οι εναλλαγές στα τοπία του δεν τελειώνουν ποτέ. Αν είστε φυσιολάτρες, σίγουρα θα σας μαγέψει η εντυπωσιακή βλάστηση στους καταρράκτες του Νυδριού. To μέρος είναι ιδανικό και για κολύμπι καθώς μια φυσική πισίνα με ζωηρά γαλαζοπράσινα νερά σχηματίζεται κάτω από τον κυρίως καταρράκτη. Οι πιο τολμηροί, οπλιστείτε με θάρρος και βουτήξτε στα παγωμένα νερά!

Πώς να πάτε & tips

Πριν το κέντρο του Νυδρίου, θα συναντήσετε στα δεξιά σας τον περιφερειακό δρόμο. Ακολουθήστε τον και μετά από λίγο θα δείτε πάλι στα δεξιά σας μια πινακίδα που οδηγεί στους καταρράκτες. Μετά από περίπου 3 χιλιόμετρα θα βρεθείτε στον χώρο στάθμευσης όπου μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητο ή το ποδήλατό σας. Η πρόσβαση στους καταρράκτες στο Νυδρί είναι σχετικά εύκολη και δεν θα χρειαστεί να πεζοπορήσετε για ώρα (υπολογίστε περί τα 15 λεπτά περπάτημα). Τους καλοκαιρινούς μήνες οι καταρράκτες έχουν λιγοστό νερό σε σύγκριση με την άνοιξη, ωστόσο μια επίσκεψη εκεί ανεξαρτήτως εποχής, σίγουρα αξίζει. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να φοράτε κλειστά αθλητικά παπούτσια γιατί κάποια σημεία στο μονοπάτι γλιστράνε.

Καφέ Πλάτανος στους καταρράκτες στο Δημοσάρι
Καφέ Πλάτανος στους καταρράκτες στο Δημοσάρι

Στην επιστροφή κάντε μια στάση στο καφέ Πλάτανος που βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο και απολαύστε ενάν φρεσκοστυμμένο φυσικό χυμό ή έναν παγωμένο καφέ κάτω απ' τα βαθύσκιωτα πλατάνια. Κοντά στο καφέ υπάρχει και μαγαζάκι που πουλά γουστόζικα σουβενίρ.

#2 Το προϊστορικό νεκροταφείο στο Στενό Νυδριού

Το προϊστορικό νεκροταφείο στο Στενό Νυδριού © Ανδρέας Θερμός
Το προϊστορικό νεκροταφείο στο Στενό Νυδριού © Ανδρέας Θερμός

33 εφαπτόμενοι ταφικοί κόμβοι βρέθηκαν στο προϊστορικό αυτό νεκροταφείο στο Στενό Νυδριού από τον Γερμανό αρχιτέκτονα και αρχαιολόγο Wilhelm Dörpfeld στις αρχές του 20ου αιώνα. Η αρχική εκτίμηση του Dörpfeld συνέδεε τα ευρήματα με βασιλικούς τάφους μιας και ο ίδιος ήταν πεπεισμένος οτι η Λευκάδα υπήρξε η πατρίδα του Οδυσσέα και τα κτερίσματα που βρέθηκαν μαρτυρούσαν αναμφίβολα πλούτο. Αν και οι τύμβοι δεν φιλοξενούν περιώνυμους βασιλιάδες, δηλώνουν εντούτοις την ύπαρξη μιας προνομιούχας, άρχουσας τάξης της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (2900 π.Χ. - 2200 π.Χ.) με πλούτο και ισχύ, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο νεκροταφείο, ένα απ' τα σπουδαιότερα μνημεία της προϊστορικής περιόδου στον αιγαιακό κόσμο.

#3 Η Μαδουρή

Η Μαδουρή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη απέναντι από το Νυδρί © Ανδρέας Θερμός
Η Μαδουρή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη απέναντι από το Νυδρί © Ανδρέας Θερμός

Η Μαδουρή, αυτό το μικροσκοπικό κατάφυτο νησάκι απέναντι από το Νυδρί, διαποτίζει σχεδόν κάθε πτυχή του έργου του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, έτσι που με τον καιρό νησί και ποιητής έχουν γίνει ένα και το αυτό. Κάτω από τις αιωνόβιες ελιές αυτού του μέρους, που αποτέλεσε το ερημητήριο του Βαλαωρίτη, γράφτηκε η ιστορία του αρματωλού «Αστραπόγιαννου» αλλά και ο «Φωτεινός», το ώριμο έργο του ποιητή που έμεινε ανολοκλήρωτο. Σήμερα, το νησί συνεχίζει να είναι στην ιδιοκτησία της οικογένειας Βαλαωρίτη ωστόσο πολλά από τα πλοία που πραγματοποιούν μονοήμερες κρουαζιέρες προσεγγίζουν δια θαλάσσης τη Μαδουρή και έτσι οι επισκέπτες μπορούν να την θαυμάσουν από κοντινή απόσταση.

#4 το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής

Η Αγία Κυριακή στο Νυδρί © Ανδρέας Θερμός
Η Αγία Κυριακή στο Νυδρί © Ανδρέας Θερμός
Η Αγία Κυριακή στο Νυδρί © Ανδρέας Θερμός
Η Αγία Κυριακή στο Νυδρί © Ανδρέας Θερμός

Η Αγία Κυριακή είναι ένα πάλλευκο ξωκκλήσι κυριολεκτικά λαξευμένο πάνω στον βράχο εξού και αναφέρεται συχνά ως το «εκκλησάκι του βράχου». Η τοποθεσία είναι ειδυλλιακή, με τα δέντρα να φτάνουν κυριολεκτικά ως τη θάλασσα.

Η παράδοση θέλει τους ναυτικούς που πέρναγαν με τα καράβια τους απ' το συγκεκριμένο σημείο να αντικρίζουν ένα φως που έβγαινε απ'τους βράχους, ωστόσο κάθε φορά που πλησίαζαν, η θάλασσα αντάριαζε και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν την ακτή. Όταν ο Νίκος Κακωνάς, ιδιοκτήτης ενός γειτονικού κτήματος, βρήκε σε μια σπηλιά στο σημείο εκείνο μια εικόνα της Αγίας Κυριακής, αποφάσισε να ανεγείρει ναό αφιερωμένο στη χάρη της, οπερ και εγένετο εν έτει 1906. Έκτοτε έπαυσε και η τρικυμία, χάθηκε και το μυστηριώδες φως. Ενδιαφέρον παρούσιαζει το ότι κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του ναού, βρέθηκαν πήλινα θραύσματα αγγείων και αναθήματα που απεικόνιζαν νύμφες που χόρευαν, γεγονός που υποδεικνύει σύμφωνα με τον Dörpfeld την θέση Ιερού των Νυμφών στο συγκεκριμένο σημείο.

Πώς να πάτε στην Αγία Κυριακή

Μπορείτε να πάτε στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής είτε με καραβάκι από το λιμάνι του Νυδριού είτε οδικώς, ακολουθώντας τον δρόμο προς Δεσίμι και Γένι που βρίσκεται λίγο μετά το Βλυχό. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής θα δείτε μια διακλάδωση, στρίψτε αριστερά και σε λίγο θα φτάσετε.

Ο τάφος του Dörpfeld, πολύ κοντά στην Αγία Κυριακή © Ανδρέας Θερμός
Ο τάφος του Dörpfeld, πολύ κοντά στην Αγία Κυριακή © Ανδρέας Θερμός

Φαγητό στο Νυδρί

Tom's Seaside Restaurant

Tom's Seaside Restaurant στο Νυδρί
Tom's Seaside Restaurant στο Νυδρί

Το Tom's Seaside Restaurant, με ιστορία που κρατάει από τη δεκαετία του '70, είναι από τις στάσεις που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε στο Νυδρί. Πρόκειται για ένα περιποιημένο και αυθεντικό ταβερνάκι κυριολεκτικά εκεί που σκάει το κύμα. Εδώ ό,τι και αν φάτε είναι εγγυημένα φρέσκο και διαλεχτό με σεβασμό στην πρώτη ύλη. Στο μενού θα συναντήσετε νοστιμότατα μαγειρευτά, ολοφρέσκο ψαράκι πρώτης ποιότητας που μοσχομυρίζει θάλασσα αλλά και καλομαγειρεμένα, ζουμερά κρέατα που προμηθεύονται από ντόπιους παραγωγούς. Στα ατού του μαγαζιού, η θέα σε Σκορπιό, Μεγανήσι και Μαδουρή που εντυπωσιάζει.

Avra beach restaurant

Avra beach restaurant © Ανδρέας Θερμός
Avra beach restaurant © Ανδρέας Θερμός

Τo Avra beach restaurant είναι ο ορισμός της μαμαδίστικης ταβέρνας. Ο χώρος είναι απλός και νοικοκυρεμένος, χωρίς πολλά πολλά, άλλωστε πρωταγωνιστές εδώ είναι το καλό φαγητό και η θαλασσινή θέα που κόβει την ανάσα. Τα πιάτα τους, χωρίς περιττά φτιασίδια, εμπνέονται από την παράδοση και την εποχικότητα. Στο Avra beach θα βρείτε μαγειρευτό φαγάκι με σπιτίσια χάρη, κρέατα μελωμένα και άψογα ψημένα καταπώς πρέπει και ό,τι ψάρια φέρει η ψαριά της ημέρας.

Minas Restaurant

Minas Restaurant
Minas Restaurant

Ο Μηνάς στο Νυδρί είναι ένα μαγαζί που έλειπε από το νησί και αναμφίβολα συγκεντρώνει το γαστρονομικό ενδιαφέρον της περιοχής. Η υψηλή φινέτσα της μεσογειακής, θαλασσινής κουζίνας παντρεύεται αριστοτεχνικά με το δημουργικό gourmet και το αποτέλεσμα είναι θεϊκά πιάτα με βαθιά νοστιμιά που μυρίζουν καλοκαίρι. Ξεκινήστε με δροσερή λευκαδίτικη σαλάτα και ζεστή κρέμα φακής Eγκλουβής με νούμπουλο Κέρκυρας και φρέσκια τρούφα, συνεχίστε με το εμβληματικό γιουβέτσι θαλασσινών που κλέβει την παράσταση και για απολαυστικό κλείσιμο δοκιμάστε το γευστικότατο αποδομημένο τιραμισού με ντελικάτη κρέμα mascarpone, πλούσια mousse καφέ, σάλτσα καραμέλας και brownies. Η θέα είναι εξίσου υπέροχη με το φαγητό!

Fishbone

Fishbone στο Νυδρί
Fishbone στο Νυδρί

Όπως μαρτυρά και το όνομά του, το Fishbone ή ελληνιστί ψαροκόκκαλο, είναι ένα εστιατόριο αφιερωμένο στην ψαροφαγία περιωπής. Χαλαρή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, ευγενέστατο προσωπικό, συγκλονιστική θέα και φαγητό μερακλίδικο και πλουσιοπάροχο για να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Δοκιμάστε νόστιμα και τρυφερά ψαράκια εποχής, λαχταριστή αστακομακαρονάδα που μυρίζει Ιόνιο και ζουμερό ριζότο θαλασσινών, σωστά χυλωμένο και εξαίσια αρωματικό.

De Blanck

De Blanck
De Blanck

Αν ανήκετε σε αυτούς που αγαπούν το καλό κρασί, τότε μια στάση στο wine shop του De Blanck κρίνεται απαραίτητη για να προμηθευτείτε εξαιρετικά κρασιά του ελληνικού αλλά και του διεθνούς αμπελώνα για να τα απολαύσετε με καλή παρέα ή να τα χαρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Προτάσεις διαμονής στο Νυδρί

Με την ανάπτυξη που σημειώνει το Νυδρί, οι επιλογές διαμονής είναι αναρίθμητες. Από εντυπωσιακά ξενοδοχεία και ιδιαίτερες βίλες μέχρι value for money ενοικιαζόμενα και καλόγουστα διαμερίσματα δίπλα στη θάλασσα.

Νυδρί, το λιμάνι © Ανδρέας Θερμός
Νυδρί, το λιμάνι © Ανδρέας Θερμός

Κείμενο: Έφη Μπάρλα