Εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και ταβερνάκια στην πόλη της Λευκάδας που ξεχωρίσαμε!
Θυμάρι
Κομψότητα, έκρηξη γεύσεων και δείπνο αξιώσεων σε μία προσεγμένη, δροσερή αυλή στην πόλη της Λευκάδας. Ο σεφ Παντελής Παπαλαυρεντίου ξεδιπλώνει το ταλέντο και τη δημιουργικότητά του, μετουσιώνοντας τις εξαιρετικές πρώτες ύλες και τα εποχικά υλικά σε ανεπιτήδευτα και λεπταίσθητα γκουρμέ πιάτα που αντλούν έμπνευση από τη μεσογειακή κουζίνα. Ξεκινήστε με μια γευστικότατη και δροσιστική σαλάτα, συνεχίστε με το πληθωρικό αλλά χωρίς στοιχεία υπερβολής αυγό ποσέ με το λευκαδίτικο λουκάνικο ή εναλλακτικά δοκιμάστε το ταρτάρ μοσχαρίσιου φιλέτου που συνοδεύεται αριστοτεχνικά με λάδι λευκής τρούφας και παστό κρόκο αυγού. Περνώντας στα κυρίως, παραγγείλτε αμαρτωλές χειροποίητες παπαρδέλες με μπουκίτσες μοσχαρίσου φιλέτου και σάλτσα porcini ή το πιάτο αποκάλυψη: μοσχαρίσιο φιλέτο black angus με πουρέ πατάτας, μανιτάρια και αρωματισμένη σάλτσα με θυμάρι. Το εξαιρετικό μενού ολοκληρώνει η μεγάλη συλλογή από κρασιά από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. Για επιδόρπιο επιλέξτε μπακλαβά ή παγωτό για ένα γκραν φινάλε όλο γλύκα.
Φρύνη στο Μώλο
Η Φρύνη χρόνια τώρα έχει τους φανατικούς της αφού τα πιάτα της έχουν ταυτότητα και χαρακτήρα. Ο χώρος σε καλοδέχεται με προσεγμένη διακόσμηση, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και το καλοκαίρι παρά θίν’ αλός τραπεζάκια με θέα τη μαρίνα. Το μενού πληθωρικό, με δυνατές, γήινες γεύσεις δημιουργικά δοσμένες και εκλεκτά ντόπια υλικά. Απ' τα ορεκτικά επιλέξτε εμβληματικές γαρίδες τυλιγμένες σε κανταΐφι, all-time classic τυροκροκέτες και ξιδάτο χταπόδι-ένα κορυφαίο πιάτο με άποψη, ένταση και νοστιμάδα. Για κυρίως, ρωτήστε για τα πιάτα της ημέρας και αν υπάρχει σουπιά μαγειρεμένη στο μελάνι της, δοκιμάστε την οπωσδήποτε, εναλλακτικά πάρτε αρνάκι φρικασέ που λιώνει στο στόμα. Κορυφαίο και το σαβόρο, ένα πιάτο που αντανακλά τη μαγειρική επιδεξιότητα της Φρύνης και κλέβει σίγουρα την παράσταση.
Στα συν οι χορταστικές μερίδες και το εξαιρετικά φιλικό προσωπικό.
Nissi Restaurant
Σε προνομιακή θέση, στη κεντρική πλατεία της Λευκάδας βρίσκεται το Nissi, ένα εστιατόριο το οποίο αν και σχετικά νέο στη γαστρονομική σκηνή του νησιού, έχει καταφέρει ήδη να γίνει κλασικό. Με υπέροχη ατμόσφαιρα, εξαιρετικό σέρβις και ραφινάτες γεύσεις με ελληνικό χρώμα, υπόσχεται να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Αν είστε του κρέατος δοκιμάστε το τρυφερό αργομαγειρεμένο και μελωμένο χοιρινό τους, σερβιρισμένο με έναν σούπερ κρεμμώδη πουρέ καλαμποκιού ή αν θέλετε κάτι πιο ελαφρύ, το ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι με την πληθωρική τυρένια σάλτσα μετσοβόνε. Αν πάλι προτιμάτε τις πιο ρουστίκ γεύσεις, μην παραλείψετε να φάτε το περιποιημένο αρνάκι τους. Σωστή κοπή, άψογα ξεροψημένο απ'έξω, ζουμερό μέσα και σερβιρισμένο με έναν εξαιρετικό βελούδινο πουρέ από ρεβίθια, σίγουρα θα το καταευχαριστηθείτε. Για τους λάτρεις του ψαριού προτιμήστε το φιλέτο λαυράκι που κατά γενική ομολογία είναι πεντανόστιμο ή το ριζοτο με μελάνι σουπιάς που μοσχοβολά θάλασσα. Και για να κλείσει καλά το γεύμα, απαραιτήτως προφιτερόλ με φίνο, αρωματικό παγωτό βανίλια, περιχυμένο με βελούδινη ganache σοκολάτας.
Γωγώ γεύσεις
Στον ζωντανό και πολύβουο πεζόδρομο της Λευκάδας, βρίσκεται η Γωγώ, ένα γνήσιο, value for money μεζεδοπωλείο που σερβίρει απλά, νόστιμα, μαμαδίστικα πιάτα χωρίς πολλές φιοριτούρες. Εδώ θα έρθετε για την χαλαρή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, το καλό τσίπουρο και τα προσεγμένα μεζεδάκια που έρχονται με κάθε παραγγελία. Μη μείνετε μόνο σ' αυτά ωστόσο, παραγγείλτε «για τη μέση» αφράτους κολοκυθοκεφτέδες, στρογγυλά-στρογγυλά κεφτεδάκια πλασμένα με μπόλικο δυόσμο και λεπτοκομμένες πατατούλες, ελαφρώς σκορδάτη μελιτζάνα γεμιστή με φέτα ή πιο απρόσμενους συνδυασμούς όπως ρεβύθια με πορτοκάλι (που όμοια τους σας το ορκίζομαι δεν έχετε ξαναφάει) και νοστιμότατη φακοσαλάτα με γαύρο. Το μενού έχει ότι τραβάει η όρεξή σας, όλα γευστικότατα και με τα σωστά μπαχάρια τους, ταμάμ για τσιπουροκατάσταση μετά το μπάνιο!
Festino
Το Festino, στην ανατολική παραλία της Λευκάδας, είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας και όσους λαχταρούν τραγανή νόστιμη πίτσα με καλοδιαλεγμένα υλικά. Το μαγαζί στεγάζεται σε ένα υπέροχο διώροφο κτίριο και το καλοκαίρι έχει τραπεζάκια έξω για να συνδυάσετε ντελικάτες γεύσεις με θέα τα πολυτελή ιστιοπλοϊκά της μαρίνας. Απ' τα ορεκτικά προτείνουμε τα arancini, τις λαχταριστές ρυζοκροκέτες με γέμιση μοτσαρέλα και λευκαδίτικο λουκάνικο που σερβίρονται πάνω σε μια ελαφρώς πικάντικη κόκκινη σάλτσα που δίνει ένταση και έξτρα άρωμα στο πιάτο ή τη βουτυράτη burrata με τα ολόδροσα ντοματίνια και την σπιτική πέστο που αναδεικνύει το πιάτο χωρίς να το υπερκαλύπτει. Για κυρίως τώρα, αν λαχταράτε πίτσα, αξίζει να δοκιμάστε την parma. Ζυμάρι σωστής ωρίμανσης, τραγανό στο στεφάνι, ελαφρύ και αέρινο στο κέντρο με καλοδεμένη σάλτσα ντομάτας, ζουμερή φρέσκια μοτσαρέλα, ραφινάτο προσούτο parmas και για το τελείωμα φλύδες παρμεζάνας. Σε pasta και ριζότο θα βρείτε πολλές επιλογές ωστόσο αυτό που αξίζει πραγματικά να δοκιμάσει κανείς είναι τα χειροποίητα τορτελίνι με τα λευκά τυριά και τις μπουκίτσες κοτόπουλου.
Τσιπουράκιας
Ο Τσιπουράκιας ή Ράκιας για τους ντόπιους είναι o ορισμός της τίμιας, αφτιασίδωτης ψαροταβέρνας. Παρεΐστικη ατμόσφαιρα, ανάλαφρο τηγάνι, θαλασσινές λιχουδιές εξαιρετικής φρεσκάδας και ένα αναπάντεχα νόστιμο τσιμπολόγημα σε ένα σημείο που δεν το περιμένει κανείς. Δοκιμάστε ψιλή μαριδούλα τηγανητή, ψητές γαρίδες ζουμερές-ζουμερές, χταποδάκι στη σχάρα, κουτσομούρες, μπαρμπουνάκια και τραγανά μπακαλιαράκια που μοσχοβολάνε ιώδιο ή ό,τι άλλο έχει βγάλει εκείνη τη μέρα η θάλασσα και συνοδεύστε τα με ευκολόπιοτο ουζάκι που ταιριάζει γάντι. Ακριβώς δίπλα από την ψαροταβέρνα λειτουργεί και το ιχθυοπωλείο του Τσιπουράκια, οπότε μπορείτε να δείτε στη βιτρίνα τα ψαράκια, να επιλέξετε αυτά που θέλετε και να σας τα μαγειρέψουν όπως προτιμάτε. Στα συν οι πολύ καλές τιμές και το φιλικό προσωπικό.
Κύμα
Οι Λευκαδίτες το συστήνουν με κλειστά μάτια και οι ψαροφάγοι πίνουν νερό στ' όνομά του. Ο λόγος για το Κύμα, ένα εστιατόριο που εστιάζει στην καλή πρώτη ύλη και στη γευστική καθαρότητα των πιάτων του. Από τα ορεκτικά δοκιμάστε οπωσδήποτε τα περίφημα γαριδοπιτάκια τους που είναι τραγανούτσικα απ' έξω και τυρένια μέσα, τη μελιτζάνα σαγανάκι με την παχιά ντοματένια σάλτσα και αν είστε πιο λιτοδίαιτοι, τα χόρτα τους που είναι θεσπέσια μεσ' την απλότητά τους. Όσο για τα κυρίως, ρωτήστε τι έχουν από φρέσκο ψαράκι και παραγγείλτε αναλόγως. Μαστόρικο μαγείρεμα και σωστό αλάτισμα στο χταποδάκι στη σχάρα, πεντανόστιμες μακαρονάδες με θαλασσινά, ισορροπημένες όπως τους πρέπει, ενώ άσος στο μανίκι τους, οι σουπιές μαγειρεμένες στο μελάνι τους, ένα πιάτο αποκάλυψη που θα εκτιμήσουν δεόντως οι μερακλήδες. Για γλυκό φινάλε, μπακλαβάς ή γαλακτομπούρεκο της κυρίας Πόπης που άλλο να στο λέω κι άλλο να το τρως.
Κεντρική φωτογραφία: Φρύνη στο Μώλο
Κείμενο: Έφη Μπάρλα