Ιανουάριος 23, 2020

Τασία Βουτσινά, Λευκάδα

Σ’ αυτή την υπέροχη γαλατόπιτα, που μοιάζει με γαλακτομπούρεκο, η μάνα μου πότε βάζει ένα φύλλο από κάτω και πότε τη βάζει κατευθείαν στο βουτυρωμένο ταψί.

Υλικά

  • 1 φύλλο πλαστό (ή 5-6 φύλλα έτοιμα)
  • λίγο βούτυρο για να το αλείψουμε
  • 2 λίτρα γάλα
  • 200 γραμμ. Σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 μικρή πρέζα αλάτι
  • 10 αυγά
  • 2 ½ ποτήρι ζάχαρη (560 γραμμ.)
  • 1 κουταλιά βούτυρο γάλακτος
  • 3 βανίλιες ή ξύσμα από ένα λεμόνι

Διαδικασία

Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το γάλα και το σιμιγδάλι και το βάζουμε στη φωτιά, ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να γίνει κρέμα. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη, τις βανίλιες ή το ξύσμα, και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Όταν είναι μια κρέμα πηχτή, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Στο μεταξύ βουτυρώνουμε το ταψί, απλώνουμε το φύλλο και το βουτυρώνουμε κι αυτό. Χτυπάμε τα αυγά σ’ ένα μπολ να γίνουν ομοιογενές μείγμα και τα ανακατεύουμε στην κρέμα. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο φύλλο και γυρίζουμε το φύλλο στα πλάγια, έτσι που να μη φύγει η κρέμα.

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να πήξει. Προσέχουμε μην την παραψήσουμε. Όταν κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε στην επιφάνεια χοντρή ζάχαρη και ψιλή κανελίτσα.

Από το βιβλίο «Λευκαδίτικα μαγειρέματα», Εύη Βουτσινά, εκδ. Fagottobooks