Μάιος 14, 2020

Η φακή της Εγκλουβής είναι ψιλή και άσπρη. Τη μαγειρεύουν χωρίς ντομάτα και πηχτή. Απαραίτητο είναι το σκόρδο σε ολόκληρες σκελίδες, ενώ μόνο λίγοι βάζουν και λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Την αρωματίζουν με ρίγανη, που τη βάζουν σε κλωναράκια που τα πετούν μετά, για να μην πικρίσει. Ξίδι -συγκεκριμένα τριανταφυλλόξιδο- βάζει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει. Οι περισσότεροι προσθέτουν στο πιάτο τους και μια κουταλιά λάδι ωμό. Ο τρόπος που μαγειρεύεται η φακή είναι ο ίδιος για όλα τα όσπρια. Για μια μερίδα μετρούν ένα φλιτζανάκι του καφέ, το οποίο είναι γύρω στα 100 γραμμάρια. Και μην ξεχνάτε: μόνο με ξύλινη κουτάλα ανακατεύεται η φακή.

Φακή Εγκλουβής

Γιοβάνα Φραγκούλη, Εγκλουβή

Υλικά

  • 4 φλιτζανάκια του καφέ φακή
  • 10 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (αν θέλετε)
  • 6-8 κουταλιές λάδι
  • αλάτι
  • 3 κλαδάκια ρίγανη

Διαδικασία

Καθαρίζουμε και πλένουμε τη φακή. Τη βάζουμε να βράσει σε σκέτο νερό. Όταν κοχλάσει, μετράμε 2' και τη στραγγίζουμε. Τη βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα, κατά προτίμηση με ζεστό νερό αυτή τη φορά, και την αφήνουμε να βράσει. Ρίχνουμε τα σκόρδα και το κρεμμύδι, αν το θέλουμε. Όταν βράσει και «σκάσει» ο κόκκος, πρέπει να έχει τόσο νερό που να την προστατεύει να μην κολλήσει. Τότε κάνουμε το «γιάχνισμα», δηλαδή ρίχνουμε το λάδι και την ανακατεύουμε ζωηρά για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε νερό -κατά προτίμηση καυτό- για να δώσουμε στο φαγητό το περιθώριο να βράσει λίγο. Συγχρόνως βάζουμε στην κατσαρόλα και τα κλαδάκια της ρίγανης και την αφήνουμε να βράσει. Στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι.

Σημείωση: Πολλοί το αλάτι το βάζουν στο «γιάχνισμα», η κυρία Φραγκούλη όμως επιμένει ότι στο τέλος είναι καλύτερα.

Από το βιβλίο «Λευκαδίτικα μαγειρέματα», Εύη Βουτσινά, εκδ. Fagottobooks