Ιούλιος 08, 2024

8 ταβέρνες με προσεγμένο και πεντανόστιμο οικονομικό φαγητό που τιμούν την γαστρονομική παράδοση της Λευκάδας.

Πανταζής

Πανταζής, Νικιάνα Λευκάδας
Πανταζής, Νικιάνα Λευκάδας

Ο Πανταζής, στην παραλία της Νικιάνας, είναι μια ιστορική ταβέρνα που εδώ και χρόνια αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών της Λευκάδας. Το μενού διαθέτει θαλασσινές, κρεατοφαγικές αλλά και χορτοφαγικές επιλογές, ικανοποιώντας όλα τα γούστα. Απ' τον κατάλογο ξεχωρίζει η γαριμακαρονάδα, ένα εκρηκτικής νοστιμιάς πιάτο με πλούσια ντοματένια σαλτσούλα που θα σας κάνει να παραμιλάτε αλλά και το περιποιημένο αρνάκι στάμνας που είναι σκέτη λιχουδιά. Στα συν του μαγαζιού οι γενναιόδωρες μερίδες και οι εξαιρετικές τιμές.

Ταβέρνα Πανταζής
Νικιάνα, Λευκάδα

Κολλόκας

Κολλόκας, Κατούνα Λευκάδας
Κολλόκας, Κατούνα Λευκάδας

Φωλιασμένο στην αγκαλιά της Κατούνας, ο Κολλόκας είναι απ' αυτές τις ταβέρνες-διαμαντάκια που αν βρεθείς μια φορά, θα θες να πας ξανά και ξανά. Δροσερή, με ρουστίκ αισθητική και σε παρεΐστικο στυλ, η ταβέρνα προσφέρεται για πεντανόστιμα μεζεκλίκια και μαμαδίστικο σπιτικό φαγητό που θα ευχαριστηθείτε με την ψυχή σας. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το φρυγαδέλι του που είναι σκέτο λουκούμι, τα ζουμερά ψωμωμένα παϊδάκια με την απαραίτητη συνοδεία από χρυσαφένιες κριτσανιστές πατατούλες και τον μουσακά του που λιώνει στο στόμα κι είναι όλο γλύκα. Στις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού συγκαταλέγεται και η φημισμένη κολοκυθόπιτα με τη μυρωδάτη γέμιση που είναι μπουκιά και συχώριο.

Ταβέρνα Κολλόκας
Κατούνα, Λευκάδα

Πορτόνι

Πορτόνι, Άγιος Νικήτας Λευκάδα
Πορτόνι, Άγιος Νικήτας Λευκάδα

Στο Πορτόνι επενδύουν στην ντόπια πρώτη ύλη και στην ομορφιά της απλότητας, δημιουργώντας πιάτα γνώριμα και αγαπημένα που ξυπνούν παιδικές μνήμες. Η ταβέρνα βρίσκεται στον Άγιο Νικήτα και διαθέτει μια υπέροχη σκιερή αυλή που έχει θέα στην ομώνυμη παραλία. Απ' το μενού ψηφίζουμε τα περιποιημένα φασολάκια με τη σαλτσούλα και το νοστιμότατο μπριάμ, πιάτα που γίνονται γρήγορα ανάρπαστα. Αν πάλι είστε του κρέατος, δοκιμάστε το μοσχάρι γιουβέτσι που είναι η σπεσιαλιτέ τους αλλά και το λεμονάτο αρνάκι που θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Η ταβέρνα είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά και οι τιμές τους είναι πολύ λογικές.

Ταβέρνα Πορτόνι
Άγιος Νικήτας, Λευκάδα

Ιόνιο

Ταβέρνα Ιόνιο, Αθάνι Λευκάδα
Ταβέρνα Ιόνιο, Αθάνι Λευκάδα

Μετά το μπάνιο σας στο Πόρτο Κατσίκι, κάντε μια στάση στο Ιόνιο, μια οικογενειακή ταβέρνα με value for money καλομαγειρεμένο φαγητό και ανεμπόδιστη θέα στο απέραντο γαλάζιο. Στο μενού τον πρώτο λόγο έχει η επτανησιακή μαγειρική παράδοση, οπότε το ότι θα φάτε καλά είναι εξασφαλισμένο. Πιάτο σήμα-κατατεθέν του μαγαζιού είναι ο χωριάτικος κόκορας με μακαρόνια, ζουμερός και αρωματικός, είναι βάλσαμο για την πείνα μετά τη θάλασσα. Αν θέλετε πάλι κάτι πιο ελαφρύ, πάρτε φρέσκο ψαράκι στη σχάρα που μοσχοβολάει θάλασσα ή μελωμένα λαδερά που τα φτιάχουν με μαεστρία. Έξτρα μπόνους η φιλική και γρήγορη εξυπηρέτηση και οι προσιτές τιμές.

Ταβέρνα Ιόνιο
Αθάνι, Λευκάδα

Κελάρι

Κελάρι, κεντρική πλατεία Λευκάδας
Κελάρι, κεντρική πλατεία Λευκάδας

Το Κελάρι, αν και μετρά λίγα χρόνια ζωής, έχει κερδίσει επάξια μια περίοπτη θέση στη γαστρονομική σκηνή της Λευκάδας. Πατώντας γερά στη μεσογειακή κουζίνα και αντλώντας έμπνευση απ' την επτανησιακή γαστρονομία, η ομάδα του Ηλία Φραγκούλη δημιουργεί πιάτα με φρέσκα και ποιοτικά υλικά που τιμούν την ελληνική μαγειρική παράδοση. Για να «ανοίξει η όρεξη», δοκιμάστε παστουρμαδοπιτάκια και κολοκυθοκεφτέδες, δυο θεϊκά ορεκτικά που -πιστέψτε με- θα μνημονεύετε για καιρό. Από τα κυρίως, μπορείτε να κινηθείτε είτε σε κρέας είτε σε ψάρι (και οι δύο επιλογές είναι εξίσου καλές). Αγαπημένα μας πιάτα τα τραγανά, αρωματικά και πεντανόστιμα κεφτεδάκια αλλά και η τρυφερή μπριζόλα με τις χρυσοτηγανισμένες πατατούλες.

Το Κελάρι
Κεντρική πλατεία, πόλη Λευκάδας

Κύμα

Κύμα, πόλη Λευκάδας
Κύμα, πόλη Λευκάδας

Στο Κύμα, το ψάρι είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Στον κατάλογο τους θα βρείτε πολλές ψαροφαγικές επιλογές που ακολουθούν ευλαβικά την εποχικότητα, ενώ πέρα απ' τη νοστιμιά θα σας κερδίσει και η πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Το τηγάνι τους, έμπειρο και ανάλαφρο, υπόσχεται να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς, ενώ στα highlights του μενού συγκαταλέγονται τα υπέροχα βρασμένα χόρτα εποχής που κρατάνε ελαφρώς στο δόντι, τα ζουμερά χειροποίητα γαριδοπιτάκια, το μυδοπίλαφο που είναι σκέτο όνειρο και φυσικά τα τραγανούτσικα καλαμαράκια. Φροντίστε μόνο να έχετε κάνει κράτηση γιατί συνήθως δεν πέφτει καρφίτσα.

Το Κύμα
Πόλη Λευκάδας

Γωγώs-γεύσεις

Γωγώs-γεύσεις, πόλη Λευκάδας
Γωγώs-γεύσεις, πόλη Λευκάδας

Στη Γωγώ μπορείτε να έρθετε για νόστιμο τσιμπολόγημα μαζί με το ουζάκι σας. Το μαγαζί βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο της πόλης, στον πολυσύχναστο κεντρικό πεζόδρομο της Λευκάδας, οπότε μαζί με το φαγητό σας μπορείτε και να χαζεύετε το σουλάτσο του κόσμου. Στα του φαγητού τώρα, το μενού κινείται σε παραδοσιακά μονοπάτια με επίκεντρο τη φρεσκάδα και τον σεβασμό στην πρώτη ύλη. Για ξεκίνημα παραγγείλτε τη νοστιμότατη σαλάτα με φακές Εγκλουβής, τα μελωμένα ρεβύθια φούρνου που τα φτιάχνουν με πορτοκάλι στη γάστρα και είναι ταμάμ για το ούζο και κάποια απ΄τις παραδοσιακές πίτες τους. Στα κυρίως υπάρχουν αρκετές νόστιμες επιλογές και σε ψάρι και σε κρέας, οπότε όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι.

Γωγώς Γεύσεις
Κεντρικός πεζόδρομος, πόλη Λευκάδας

Τσιπουράκιας

Τσιπουράκιας, πόλη Λευκάδας
Τσιπουράκιας, πόλη Λευκάδας

Ο Τσιπουράκιας είναι ένα τίμιο ψαροφαγάδικο που ξεχωρίζει για την ποιότητα και τις καλές του τιμές. Δωρικά και νόστιμα, τα πιάτα του, αποτελούν μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία, γεμάτη αρώματα και γεύσεις της θάλασσας. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και το ομώνυμο ιχθυοπωλείο, οπότε μπορείτε να δείτε τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά της ημέρας, να επιλέξετε αυτά που θέλετε και να σας τα φτιάξουν επί τόπου όπως προτιμάτε. Από ψιλό ψαράκι μέχρι αλανιάρικες πελαγίσιες τσιπούρες όλο τρυφεράδα, η ψαροφαγία έχει την τιμητική της στον Τσιπουράκια, άρα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φύγετε χαρούμενοι και χορτάτοι.

Τσιπουράκιας
Πόλη Λευκάδας