Ιούνιος 21, 2024

Επιλέξαμε 8 κορυφαίες παραλίες της Λευκάδας που φέτος το καλοκαίρι αξίζει να επισκεφτείτε για μία ή περισσότερες βουτιές.

1. Πόρτο Κατσίκι

Το Πόρτο Κατσίκι είναι ίσως μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και πολυφωτογραφημένες παραλίες της Ελλάδας. Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς φτάνοντας εκεί, είναι οι κατακόρυφοι, επιβλητικοί βράχοι που υψώνονται μεγαλόπρεπα πάνω από την ολόλευκη παραλία με το χοντρό βότσαλο και τα κρυστάλλινα νερά. Τα λαμπυρίζοντα χρώματα της θάλασσας, μεταβαίνουν από βαθύ μπλε σε φωτεινό τυρκουάζ, θυμίζοντας ιμπρεσιονιστικό πίνακα, ενώ το όλο σκηνικό κόβει την ανάσα. Το κολύμπι στο Πόρτο Κατσίκι είναι χωρίς υπερβολές μια εμπειρία ζωής. Σημειώστε ωστόσο ότι τα νερά της παραλίας βαθαίνουν σχεδόν αμέσως, οπότε μια παραπάνω προσοχή χρειάζεται. Παρόλο που η πρόσβαση στην παραλία απαιτεί την κατάβαση κάμποσων σκαλοπατιών, η μαγεία που θα ανακαλύψετε στο τέλος αυτής της διαδρομής, θα σας αποζημιώσει σίγουρα. Για όσες και όσους δεν θέλουν να υποστούν αυτή την ταλαιπωρία, υπάρχει και εναλλακτική προσέγγιση της παραλίας με ναυλωμένο σκάφος ή με καραβάκι στο πλαίσιο μιας μονοήμερης κρουαζιέρας.

Πόρτο Κατσίκι, η ωραιότερη παραλία της Λευκάδας

2. Εγκρεμνοί

Αν αυτό που λαχταράτε φέτος το καλοκαίρι είναι απίθανα milky blue νερά και απόκοσμη θέα, τότε οι Εγκρεμνοί θα γίνουν το αγαπημένο σας μέρος. Πρόκειται για μια εκτεταμένη παραλία με εκτυφλωτική ομορφιά που διατηρεί αλώβητη την γοητεία και την ανεμελιά της. Όπως ισχύει και για το αντίπαλον δέος της, το Πόρτο Κατσίκι, η πρόσβαση στους Εγκρεμνούς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να φτάσετε εδώ θα πρέπει να ιδρώσετε και να κατεβείτε κάμποσα σκαλοπάτια. Χαλάλι όμως η όποια δυσκολία γιατί με το που κάνετε την πρώτη πολυπόθητη βουτιά, αυτομάτως ο νους θα αδειάσει από οποιαδήποτε σκέψη και θα γίνετε ένα με τη φύση.

3. Κάθισμα

Το Κάθισμα είναι μια ατέλειωτη αμμουδερή παραλία με απίθανα νερά σε βαθυγάλανους χρωματισμούς που σε προκαλούν να βουτήξεις. Προσθέστε σ' αυτό τη ζωντανή, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και θα καταλάβετε γιατί το μέρος έχει φανατικούς επισκέπτες. Η παραλία συγκεντρώνει κυρίως νεαρόκοσμο και είναι πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bars και εστιατόρια που ικανοποιούν όλες τις ανάγκες των λουόμενων. Φροντίστε να έρθετε αρκετά νωρίς γιατί Ιούλιο με Αύγουστο (ειδικά τα Σαββατοκύριακα), γίνεται το αδιαχώρητο.

Και ο θεός έπλασε το Κάθισμα!

4. Άγιος Νικήτας

Αν επιζητάτε μια παραλία που να μοιάζει βγαλμένη από καρτ-ποστάλ, αυτή είναι η παραλία του Αγίου Νικήτα στο ομώνυμο χωριό. Μεταξένια άμμος ανακατεμένη με βοτσαλάκι έξω, εντυπωσιακά σμαραγδένια νερά που δίνουν την αίσθηση φυσικής πισίνας μέσα. Στα ατού της παραλίας και ο πεντακάθαρος βυθός της, οπότε αν είστε λάτρεις του snorkeling, φέρτε οπωσδήποτε μάσκα μαζί σας. Για πολλούς, ο Άγιος Νικήτας είναι η καλύτερη επιλογή για μπάνιο, όχι μόνο για την γραφικότητα και την εγγύτητά του με την πόλη αλλά και γιατί βρίσκεται φωλιασμένος σε κόλπο, γεγονός που τον καθιστά πάντοτε προστατευμένο απ' τον αέρα και συνακόλουθα δικαιολογεί και τον χαρακτηρισμό του ως κατεξοχήν «οικογενειακή» παραλία. Ο Άγιος Νικήτας πάντως δεν είναι οργανωμένος, οπότε καλό είναι να φέρετε την ομπρέλα σας γιατί φυσική σκιά θα δυσκολευτείτε να βρείτε.

Γνωρίστε τον Άγιο Νικήτα, το ωραιότερο παραδοσιακό ψαροχώρι της Λευκάδας

5. Μύλος

Κοντά στο χωριό Άγιος Νικήτας, βρίσκεται ο Μύλος, ένα μέρος αδιαπραγμάτευτης ομορφιάς το οποίο είναι προσβάσιμο είτε με τα πόδια από μονοπάτι, είτε με καραβάκι. Πρόκειται για μία χρυσόλευκη αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά και υπέροχη βλάστηση που φτάνει ασφυκτικά ως την παραλία. Το πάλαι ποτέ, μόνο οι ντόπιοι και λίγοι ψαγμένοι ταξιδιώτες ήξεραν την ύπαρξή της, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί, με την παραλία να έχει γίνει πιο mainstream και να συγκεντρώνει περισσότερο κόσμο.

Μύλος: Η παραλία της Λευκάδας που θα κλέψει την καρδιά σας

6. Αγιοφύλλι

Η μαγεία του συγκεκριμένου μέρους είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λέξεις. Το Αγιοφύλλι είναι μια μικροσκοπική, κρυμμένη-σχεδόν θε λέγαμε παραλία που πλαισιώνεται υπέροχα από πλούσια βλάστηση. Το ειδυλλιακό σκηνικό συμπληρώνουν τα κρυστάλλινα νερά και η εντυπωσιακή υποβρύχια ζωή, γεγονός που θα επαληθεύσετε αν φέρετε μαζί σας τη μάσκα σας. Η πρόσβαση γίνεται κυρίως με καραβάκι από τη Βασιλική. Φροντίστε ωστόσο να έρθετε αρκετά νωρίς για να αποφύγετε την κοσμοσυρροή.

Πού ήσουν τόσο καιρό Αγιοφύλλι μου!

7. Βασιλική

Πόλος έλξης των απανταχού λάτρεων των θαλάσσιων σπορ, η Βασιλική, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους windsurfing προορισμούς παγκοσμίως χάρη στις κατάλληλες συνθήκες ανέμου που πνέουν στην περιοχή. Η παραλία έχει βότσαλο έξω και άμμο μέσα, ενώ τα νερά της είναι σχετικά ρηχά γεγονός που την καθιστούν δημοφιλή επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η Βασιλική είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, και ομπρέλες, ενώ σε περίπτωση που πεινάσετε μετά τα μακροβούτια σας, υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό.

8. Πευκούλια

Στην αγκαλιά ενός υπέροχου, πυκνού πευκοδάσους που κατηφορίζει ως τη θάλασσα, βρίσκονται τα Πευκούλια, μια παραλία-κόσμημα της δυτικής ακτής που ωστόσο δεν χαίρει της δημοφιλίας που χαίρουν οι γειτονικές παραλίες. Αν και χαμηλών τόνων, τα Πευκούλια έχουν να παινεύονται για τα πεντακάθαρα κυανοπράσινα νερά τους κι αυτό θα το διαπιστώσετε με την πρώτη βουτιά. Συνυφασμένη άλλοτε με το ελεύθερο κάμπινγκ, η παραλία διατηρεί μία μποέμ γοητεία αλλά κυρίως έχει χώρο για όλους. Έτσι, μπορείτε να νοικιάσετε ένα σετ ξαπλώστρα-ομπρέλα αλλά μπορείτε και να φέρετε την ψάθα και την ομπρέλα σας. Αν πάλι είστε υπέρ της άποψης ότι τα ρούχα είναι περιττά και τίποτα δεν συγκρίνεται με μια βουτιά χωρίς μαγιό, τότε γιατί όχι, μπορείτε να κάνετε και γυμνισμό στο τέρμα της παραλίας.

Στα Πευκούλια ίσως καταλάβεις πόσο μπλε ξόδεψε ο Θεός για να μην τον βλέπουμε