Ιανουάριος 12, 2024

Μια απόκοσμη, βοτσαλωτή παραλία με κατακόρυφους εντυπωσιακούς βράχους, λαξευμένοι θαρρείς από κάποιον επιδέξιο γλύπτη. Αυτό είναι το Πόρτο Κατσίκι, μια παραλία-σταρ που δεν χορταίνεται όσες φορές και να την επισκεφτεί κανείς. Η αίσθηση του να κολυμπάς στα απίθανα γαλαζοπράσινα νερά της είναι χωρίς υπερβολές μια εμπειρία ζωής και μόλις φτάσετε, θα καταλάβετε τον λόγο που το συγκεκριμένο σημείο θεωρείται ένα από τα εκπληκτικότερα φυσικά τοπία στη Μεσόγειο και γιατί κάθε καλοκαίρι αμέτρητα ινσταγκραμικά ενσταντανέ από το σημείο αυτό κατακλύζουν τα προφίλ μας στα social media.

Το Πόρτο Κατσίκι από ψηλά
Το Πόρτο Κατσίκι από ψηλά
Διαφορετική όψη της παραλίας
Διαφορετική όψη της παραλίας

Κατά το παρελθόν μόνο λιγοστές αίγες μπορούσαν να προσεγγίσουν το Πόρτο Κατσίκι, εξού και η ονομασία του. Πλέον με τη φήμη της να ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας, η πάλαι ποτέ άγνωστη παραλία είναι συνώνυμη της Λευκάδας και έχει ένα ολοένα και αυξανόμενο φανατικό κοινό. Στο βόρειο μέρος ορθώνεται επιβλητικός ένας κατάλευκος πελώριος βράχος που στεφανώνεται στην κορυφή από την χαρακτηριστική πλούσια βλάστηση των Επτανήσων. Το μεγαλοπρεπές σκηνικό συμπληρώνουν τα κρυστάλλινα νερά που κυμαίνονται σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε, από γαλακτώδες γαλάζιο μέχρι βαθύ κυανό και έρχονται σε έντονη αντίθεση με το αστραφτερό λευκό χρώμα της παραλίας.

Πόρτο Κατσίκι, η παραλία σταρ των Επτανήσων
Πόρτο Κατσίκι, η παραλία σταρ των Επτανήσων
Ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία
Ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία
Η διαδρομή προς το Πόρτο Κατσίκι
Η διαδρομή προς το Πόρτο Κατσίκι

Το Πόρτο Κατσίκι βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού και απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας. Το κοντινότερο χωριό είναι το Αθάνι (στα 11 χιλιόμετρα) και μια σύντομη επίσκεψη για φαγητό μετά το κολύμπι, σίγουρα αξίζει τον κόπο. Στην παραλία μπορείτε να πάτε είτε οδικώς είτε διά θαλάσσης. Στην πρώτη περίπτωση προετοιμαστείτε για λίγη ταλαιπωρία και φροντίστε να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί για να αποφύγετε την πολυκοσμία και το ανέβα/κατέβα των 100 σκαλοπατιών μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού. Έχετε κατά νου ότι ο δρόμος είναι σχετικά μακρύς, με αρκετές στροφές και μερικές φορές είναι λίγος στενός, ωστόσο καθ' όλη τη διαδρομή το τοπίο εκατέρωθεν είναι σκέτη μαγεία. Όταν φτάσετε θα βρεθείτε σε έναν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης όπου μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας έναντι ενός αντιτίμου. Εναλλακτικά, μπορείτε να σταθμεύσετε επί του δρόμου αρκετά πιο πάνω, εφόσον υπάρχει κενή θέση και να περπατήσετε. Αφού παρκάρετε, οπλιστείτε με υπομονή και προμήθειες και ξεκινήστε την κατάβαση. Βeach bar στην παραλία δεν θα βρείτε, υπάρχουν όμως καντίνες λίγο πριν τα σκαλιά, όπου μπορείτε να αγοράσετε αναψυκτικά, νερά και σνακ.

Ο δεύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε το Πόρτο Κατσίκι σίγουρα είναι ευκολότερος. Πολλές από τις ημερήσιες κρουαζιέρες που αναχωρούν καθημερινά από το Νυδρί ή τη Βασιλική κάνουν στάση για μπάνιο εδώ και έτσι ούτε παρκάρισμα, ούτε σκαλοπάτια θα έχετε να σκεφτείτε παρά μόνο το πόσο εντυπωσιακή θα είναι η βουτιά που θα κάνετε από το καραβάκι.

Διαβάστε ακόμα Λευκάδα: Μονοήμερες κρουαζιέρες στο Ιόνιο

Πόρτο Κατσίκι, η ομορφότερη παραλία της Λευκάδας
Πόρτο Κατσίκι, η ομορφότερη παραλία της Λευκάδας

Extra tips:

◎ Ο βράχος προσφέρει φυσική σκιά, αλλά αυτό αλλάζει συνεχώς, οπότε καλύτερα να φέρετε ομπρέλα και άφθονο αντηλιακό μαζί σας.

◎ Η παραλία έχει λευκό βότσαλο και κατά μέρους χοντρή άμμο που δεν κολλάει στο δέρμα.

◎ Aν και ονειρικά, τα νερά στο Πόρτο Κατσίκι σε καμία περίπτωση δεν είναι ρηχά, οπότε αν δεν ξέρετε καλό κολύμπι, φυσάει ή έχετε μικρά παιδιά, δείξτε παραπάνω προσοχή γιατί συχνά βγάζει κύμα και το να κολυμπήσει κανείς ενέχει μεγάλη επικινδυνότητα.

◎ Με δεδομένη τη φήμη της συγκεκριμένης παραλίας, το Πόρτο Κατσίκι πάντοτε γεμίζει κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου οπότε αν έρθετε με αμάξι, ξεκινήστε νωρίς το πρωί.

◎ Αξίζει να μείνετε εδώ ως αργά το απόγευμα για να δείτε ένα συγκλονιστικό μενεξεδί ηλιοβασίλεμα.

Φαγητό κοντά στο Πόρτο Κατσίκι

Εστιατόριο Λευκάτας

Στο εστιατόριο Λευκάτας θα βρείτε αντιπροσωπευτικά πιάτα της λευκαδίτικης κουζίνας, γεύσεις απλές και καθαρές που θα ευχαριστηθείτε με την καρδιά σας. Για ορεκτικά επιλέξτε κάποια από τις παραδοσιακές πίτες με το κριτσανιστό φύλλο και την πλούσια γέμιση, τις περίφημες φακές Εγκλουβής αλλά και την λευκαδίτικη ριγανάδα. Σημειωτέον, οι πρώτες ύλες είναι από το μποστάνι τους, οπότε η ποιότητα και στα λαχανικά τους είναι εγγυημένη! Στα κυρίως τώρα, επιλέξτε μακαρονάδα θαλασσινών που είναι μπουκιά και συχώριο, τις ωραιότατες σαρδέλες στα κάρβουνα ή αν θέλετε ένα ποτ-πουρί γεύσεων μια ποικιλία θαλασσινών που μοσχοβολάνε θάλασσα. Αν μείνετε ως αργά το απόγευμα, ο Λευκάτας θα σας αποζημιώσει με ένα συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα.

Εστιατόριο Λευκάτας

Ταβέρνα Ιόνιο

Ταβέρνα Ιόνιο, κοντά στο Πόρτο Κατσίκι | Λευκάδα
Ταβέρνα Ιόνιο, κοντά στο Πόρτο Κατσίκι | Λευκάδα

Το Ιόνιο είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε μετά το μπάνιο σας στο Πόρτο Κατσίκι, μια ταβέρνα με ολόφρεσκες πρώτες ύλες και πεντανόστιμα, μαμαδίστικα πιάτα, έτοιμα να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Σήμα κατατεθέν του μαγαζιού ο χωριάτικος κόκορας που θα σας κάνει να παραμιλάτε, σιγοψημένος και πεντανόστιμος με τα μακαρόνια και την σαλτσούλα του που είναι ότι πρέπει μετά από μια μέρα στη θάλασσα! Εξαιρετικές επιλογές είναι και το κατσικάκι λαδορίγανη, τα μελωμένα λαδερά τους αλλά και το κοκκινιστό βετούλι που είναι σκέτο λουκούμι, ενώ από το μενού δε λείπουν και οι επιλογές σε φρέσκο, πελαγίσιο ψάρι για τους λάτρεις του είδους. Η θέα είναι απλά συγκλονιστική ενώ στα συν του μαγαζιού είναι οι χορταστικότατες μερίδες και οι λογικές τιμές

Ταβέρνα Ιόνιο

Πόρτο Κατσίκι
Πόρτο Κατσίκι

Διαμονή κοντά στο Πόρτο Κατσίκι

Βίλα Πολυξώ

Βίλα Πολυξώ |  Yades Villas
Βίλα Πολυξώ | Yades Villas

Βίλα Κορωνίς

Porto Katsiki Studios and Apartments

Porto Katsiki Studios and Apartments
Porto Katsiki Studios and Apartments

Οικογενειακή Μεζονέτα κοντά στις παραλίες Πόρτο Κατσίκι / Εγκρεμνοί

Στούντιο για 2 άτομα με όλες τις ανέσεις

Κείμενο: Έφη Μπάρλα
Φωτογραφίες: Ανδρέας Θερμός