Στη Λευκάδα η ψαροφαγία έχει την τιμητική της. Σας παρουσιάζουμε εντεκα ψαροταβέρνες με περγαμηνές στο νησί μας, με κοινό παρονομαστή τους το νόστιμο και φρέσκο ψάρι.
Κύμα
Λένε ότι το άλφα και το ωμέγα της σωστής ψαροταβέρνας είναι η καλοδιαλεγμένη πρώτη ύλη. Σ' αυτό προσθέστε το υποδειγματικό τηγάνι, την άρτια τοποθεσία και το κεφάτο προσωπικό και θα καταλάβετε γιατί στο Κύμα δεν πέφτει ούτε καρφίτσα. Τα πιάτα που θα βρείτε εδώ, απλά αλλά γεμάτα ουσία, δημιουργούν γευστικές αναμνήσεις. Ξεκινήστε με βραστά λαχανικά και κριτσανιστές, κομμένες στο χέρι τηγανητές πατατούλες, έξτρα τυρένια, χρυσαφένια γαριδοπιτάκια και βελούδινες γάμπαρες με λαδολέμονο που είναι λιχουδιά απ' τις λίγες. Για κυρίως, ρωτήστε τον Σπύρο για τα ψάρια ημέρας αλλά σε κάθε περίπτωση φροντίστε να πάρετε για τη μέση τηγανητά ψιλόψαρα, κουτσομούρες, μπαρμπουνάκια, μαριδάκι ή ό,τι άλλο καλό έχει βγάλει εκείνη τη μέρα η θάλασσα.
Ξούρας
Πέραν της τοποθεσίας που μιλάει από μόνη της, στην ψαροταβέρνα του Ξούρα θα έρθετε και για τη σούπα πεσκανδρίτσα που είναι σκέτο βάλσαμο. Πρόκειται για μια πεντανόστιμη και ελαφρώς γλυκίζουσα σούπα όλο θαλασσινά αρώματα που την φτιάχνουν με πατατούλες και καρότα που κρατάνε στο δόντι και όπως είναι αναμενόμενο ποτέ δεν περισσεύει. Ρωτήστε αν την έχουν και παραγγείλτε την οπωσδήποτε. Αξίζει ακόμα να δοκιμάσετε γαύρο μαρινάτο, ελαφροσκορδάτο και σωστό ως προς την αλατότητά του, την εθιστική ψαροσαλάτα τους και το χταποδάκι στα κάρβουνα που είναι καψαλισμένο και τραγανό απ΄έξω και μαστιχωτό από μέσα. Στα συν, η θέα στο γραφικό λιμανάκι της Λυγιάς και το ντεκόρ του μαγαζιού με τα απλωμένα δίχτυα που δίνει την αίσθηση άλλων δεκαετιών.
Πανταζής
Σταθερό στέκι των ντόπιων εδώ και πολλές δεκαετίες, ο Πανταζής στη Νικιάνα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο ταξίδι γεύσεων ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα. Στον Πανταζή θα έρθει κανείς για να φάει τραγανούτσικα καλαμαράκια, αέρινα τηγανισμένα ψαράκια που μόλις έχουν αλιευτεί απ' τα ψαροκάϊκα και την υπέροχα ζουμερή γαριδομακαρονάδα τους που είναι ελαφρώς αρωματισμένη με βασιλικό. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους πιο ντελικάτους ουρανίσκους είναι το μυδοπίλαφο, ένα πιάτο ευφρόσυνο και φινετσάτο που ξεχειλίζει νοστιμιά. Αν ανήκετε πάντως στους φανατικούς κρεατοφάγους να ξέρετε πως δεν λείπουν οι επιλογές και για εσάς. Σε κάθε περίπτωση -όσο δύσκολο κι αν είναι- κρατήστε χώρο για την υπέροχη πανακότα τους.
Τσιπουράκιας
Με old school αισθητική και συγκινώντας με την ανεπιτήδευτη απλότητά του ο Τσιπουράκιας είναι ένα τσιπουράδικο-θεσμός που μοσχοβολάει θάλασσα κι ας μην τη βλέπει. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το ψαράδικο τους, οπότε μπορείτε να δείτε τα ψαράκια της ημέρας, να τα επιλέξετε από τη βιτρίνα και να ζητήσετε να σας τα ετοιμάσουν κατά πως θέλετε. Αναλόγως με την ψαριά, θα βρείτε από κουτσομούρες, σφυρίδες και τσιπούρες μέχρι καλαμαράκια, γαριδούλες και χταποδάκια που μοσχομυρίζουν αλμύρα.
ΝΙΚΗΤΑΣ
Ο Νικήτας στο ομώνυμο χωριό του Αγίου Νικήτα, είναι ένας φόρος τιμής στην αφτιασίδωτη, ελληνική ψαροταβέρνα. Μπλε καρό τραπεζομάντηλα στα τραπέζια, κόκκινα γεράνια στις γλάστρες, στο βάθος θάλασσα και στο πιάτο σας πρώτης τάξης ψαρομεζέδες και θαλασσινά καλούδια που τα ψαρεύουν οι ίδιοι. Οι μερίδες πληθωρικές και τα ψάρια τους φρεσκότατα και ψημένα όπως τους αρμόζει για να είναι ζουμερά και γλυκοφάγωτα. Για να ανοίξει η όρεξη προτείνουμε χταποδάκι ξυδάτο μαστιχωτό-μαστιχωτό, μια χωριάτικη στη μέση για τη δροσιά και έναν περιποιημένο ριγανάτο γαύρο τηγανητό με έξτρα λεμόνι για τη νοστιμιά. Απ' τα κυρίως, πέρα από τα διαλεχτά ψαράκια, αυτό που ξεχωρίζει είναι η μακαρονάδα του ψαρά με τα ψωμωμένα μύδια, τις ζουμερές γαριδούλες και τη μπαχαράτη σάλτσα, θαλασσινή μπουκιά και συγχώριο!
ζολιθρος
Σε ζηλευτή τοποθεσία, δίπλα στη θάλασσα, ο Ζόλιθρος είναι μια ιστορική ψαροταβέρνα που θα σας εκπλήξει ευχάριστα τόσο για τις χορταστικές, γεμάτες νοστιμιά μερίδες του όσο και για τον μαστόρικο τρόπο μαγειρέματος της εκλεκτής πρώτης ύλης που σημειωτέον την ψαρεύουν οι ίδιοι. Μέγα σουξέ του μαγαζιού η γαριδομακαρονάδα με τη μοσχοβολιστή σαλτσούλα της φρέσκιας ντομάτας που καταφέρνει να κρατάει ολοζώντανες τις γεύσεις και τα αρώματα της θάλασσας. Μια πολύ νόστιμη επιλογή είναι και το σουβλάκι ξιφία που είναι όλο χυμούς και τρυφεράδα ενώ για τους εκλεκτούς ψαροφάγους προτείνουμε μερακλίδικη σκορπίνα, ψητή «πετάλι» που 'ναι ροδοκοκκινισμένη απ' έξω και χιονάτη απο μέσα. Ό,τι ψαράκι πάντως και να διαλέξετε, το σίγουρο είναι πως θα το κατευχαριστηθείτε.
Seven islands
Στο λιμάνι της Λυγιάς θα βρείτε το Seven islands, ένα υπέροχο παραθαλάσσιο οικογενειακό ταβερνάκι με σταθερή ποιότητα και φανατικό ψαροφαγικό κοινό. Το σωστό θαλασσινό τσιμπολόγημα ξεκινά με ωραιότατη σαλάτα χταπόδι, μύδια σαγανάκι με χοντροτριμμένη φέτα και ελαφρώς πικάντικη σαλτσούλα ντομάτας (για να γίνεται η απαραίτητη βούτα με ψωμάκι) και τροφαντούς, μυρωδάτους κολοκυθοκεφτέδες που ξεχειλίζουν νοστιμιά. Για κυρίως ο ξιφίας σχάρας, τραγανός απ' έξω, τρυφερός από μέσα και σωστά αλατισμένος, σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις, ενώ αν θέλετε να παίξετε πιο παραδοσιακά δοκιμάστε σαρδέλα σχάρας που ακομπανιάρεται με κεχριμπαρένιες πατατούλες και είναι πάντοτε ιδεωδώς μαγειρεμένος. Στα ατού του μαγαζιού και οι εξαιρετικές επιδόσεις του στη σχέση ποιότητας-τιμής.
Μηνάς
Σημείο αναφοράς της φίνας ψαροφαγίας, ο Μηνάς ταΐζει εδώ και χρόνια όσες και όσους εκτιμούν το φρέσκο, τρυφερό ψάρι και αναζητούν απίθανης νοστιμιάς πιάτα που αναδίδουν ιώδιο σε κάθε πιρουνιά. Για αρχή, επιβάλλονται οι ντολμάδες θαλασσινών που συνδυάζουν τη γευστική οικειότητα ενός μαμαδίστικου φαγητού με τη σπιρτάδα ενός υπέροχου γαστρομεζέ και η δροσερή σαλάτα Λευκάδας με σύκο, καβουρδισμένα αμύγδαλα, σαλάμι Λευκάδας, λαδοκούλουρο και ελαφριά βινεγκρέτ. Απ' τα κυρίως επιλέξτε ψαράκι ημέρας. Αν πάλι είστε μακαρονάδες δοκιμάστε οπωσδήποτε linguini με κωλοχτύπα, ένα ρουστίκ και ταυτόχρονα ραφινάτο πιάτο ενώ εξαιρετική επιλογή είναι και το πάντα τέλεια μελωμένο ριζότο τους με το μελάνι της σουπιάς να δίνει τη σωστή θαλασσινή και ελαφρώς καπνιστή ένταση που απαιτείται.
η ανασα του ζορμπα
Το φαγητό μετά το μπάνιο στην Ανάσα του Ζορμπά, εδώ και πολλά χρόνια είναι θεσμός. Το μαγαζί άλλωστε τα συνδυάζει όλα· υπέροχη θέα στη θάλασσα, περιποιητικό σέρβις και θεσπέσια μαγειρεμένα θαλασσινά. Ωραία επιλογή είναι τα αχνιστά μύδια, αρωματισμένα με ουζάκι και τρυφερά, φρέσκα μυρωδικά ενώ εξίσου δημοφιλές πιάτο είναι τα φίνα φιλέτα σαρδέλας, που τα συνοδεύουν με μπόλικη κάππαρη και τα πασπαλίζουν με ξύσμα λεμονιού που τους πάει πολύ. Αν είστε φίλοι των ζυμαρικών επιλέξτε σπαγγέτι θαλασσινών με πιπεριές, ντομάτα και κρεμμύδι, ένα πιάτο που θα μπορούσαμε να τρώμε ξανά και ξανά. Στα συν του μαγαζιού η μεγάλη ποικιλία σε λευκαδίτικα κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε και η ιδανική τοποθεσία για οικογένειες με μικρά παιδιά.
τα κανιορια
Ένα κρυμμένο διαμαντάκι για ψαγμένους foodies σε ένα απ' τα πιο γραφικά ψαροχώρια της Λευκάδας. Τα Κανιόρια εκμεταλλεύονται δημιουργικά τις σπαρταριστές πρώτες ύλες και την εμβληματική μαγειρική παράδοση του Ιονίου και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και εμπνευσμένο. Απ' τον κατάλογο ξεχωρίζει το μπουρδέτο, σπεσιαλιτέ του μαγαζιού που αν και ελαφρώς πικάντικο είναι αξεπέραστο γευστικά, το ντελικάτο, γλυκόξινο σαβόρο, πιάτο-ύμνος των Επτανήσων και η χορταστικότατη ψαρόπιτα που μόνο και στη σκέψη σου τρέχουν τα σάλια. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε και στο μοσχομυριστό ψωμί με προζύμι που φτιάχνουν οι ίδιοι.
Κείμενο: Έφη Μπάρλα