Με το που περάσετε τη γέφυρα, θα αντιληφθείτε ότι η Λευκάδα είναι ένας προορισμός που θα θέλετε να επιστρέφετε ξανά και ξανά. Ό,τι προσφέρει το νησί, το διακρίνει η απλότητα, το ανεπιτήδευτο ύφος και οι αργοί ρυθμοί. Στη Λευκάδα δεν υπάρχουν τουρίστες, υπάρχουν μόνο επισκέπτες και ως επισκέπτες θα σας υποδεχτούν φέτος οι ντόπιοι τηρώντας φυσικά όλα τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα για να αισθάνεστε και κυρίως για να είστε ασφαλείς. Φέτος ελάτε χωρίς «to do list», με χαλαρή διάθεση και όρεξη για νέες εμπειρίες προκειμένου να γνωρίσετε πραγματικά το νησί και μέσω αυτού και τον εαυτό σας.
Αυθεντικές εμπειρίες στο νησί της Λευκάδας
Σαν ηλιόλουστο Κυριακάτικο τραπέζι
χαλαρή ατμόσφαιρα & μάθημα μαμαδίστικης μαγειρικής
Τα μυστικά της λευκαδίτικης κουζίνας όπως τα δίδαξαν από γενιά σε γενιά οι γιαγιάδες μάς μαθαίνουν 3 δραστήριες και ορεξάτες Λευκαδίτισσες οι οποίες λίγα χρόνια πριν άνοιξαν σ'έναν περιποιημένο χώρο στην παλιά πόλη της Λευκάδας μια κουζίνα που υποδέχεται με μυρωδιές και αρώματα τους απανταχού καλοφαγάδες για να τους ταξιδεύσει στη μεσογειακή γαστρονομική κουλτούρα και να προσφέρει στον ουρανίσκο τους μικρές εκρήξεις χαράς. Άλλωστε όπως λένε, έναν τόπο τον γνωρίζεις αν δοκιμάσεις το καθημερινό φαγητό του.
Μην περιμένετε βέβαια πως το tasting lefkada έχει τη λογική εστιατορίου. Όποιος έρχεται εδώ θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να βάλει ποδιά και να «λερώσει τα χέρια του». Θα ψιλοκόψει, θα τηγανίσει, θα ανοίξει φύλλο, θα δοκιμάσει και στο τέλος θα φάει μαμαδίστικο φαγάκι απ΄τα χεράκια του. Το μενού φυσικά ποικίλει, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ένα εργαστήρι λευκαδίτικης κουζίνας όπου θα μάθει πως μαγειρεύονται οι περίφημες φακές Εγκλουβής, θα γευτεί παραδοσιακή ριγανάδα και σπανακόπιτα, θα φτιάξει μπακαλιάρο μπιάνκο και στο τέλος λαδόπιτα με λάδι δικής τους παραγωγής. Μπορεί ακόμη να επιλέξει ένα ελληνικό μενού -όχι απαραίτητα επτανήσιακό- όπως νοστιμότατους κολοκυθοκεφτέδες, χωριάτικη σαλάτα, τον all-time classic μουσακά και για γλυκό, γιαούρτι με καρύδια και μέλι από το Αθάνι. Το μυστικό των κοριτσιών βρίσκεται στην αξιοποίηση της ντόπιας πρώτης ύλης και στην αγάπη τους για το καλό φαγητό.
Ακόμη: Ανακαλύψτε που μπορείτε να προμηθευτείτε τα Παραδοσιακά Προϊόντα της Λευκάδας
Από τη Στουτγκάρδη με αγάπη
ή πώς παντρεύεται η γερμανική τεχνογνωσία με το ελληνικό μεράκι
Η Μάριον και ο Jürgen γνώρισαν τη Λευκάδα ένα ανέμελο καλοκαίρι στις αρχές της δεκαετίας του '90 κατά την περιπλάνησή τους στο Ιόνιο. Αγάπησαν τόσο πολύ το νησί που λίγα χρόνια αργότερα έχτισαν εδώ την εξοχική τους κατοικία στην οποία και μετακόμισαν μόνιμα το 2019 για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, να φτιάξουν με περίσσιο μεράκι ένα μικρό ζυθοποιείο στα Λαζαράτα που θα σερβίρει νόστιμη και δροσερή βαρελίσια μπύρα στους λάτρεις του είδους, συνοδεία γευστικότατων μεζέδων. Το μέρος ενδείκνυται για επίσκεψη αργά το απόγευμα μετά το μπάνιο. Αν πάλι τώρα μένετε σε κάποιο κατάλυμα ή σε σκάφος στο νησί και ξαφνικά επιθυμήσατε αρωματική φρουτώδη μπύρα αλλά δεν θέλετε να πάτε ως τα Λαζαράτα, κανένα πρόβλημα, μπορείτε να την παραγγείλετε και να σας τη φέρουν όπου κι αν είστε. Εβίβα!
Ατέλειωτες ποδηλατάδες στη φύση
Οι μυημένοι φυσιολάτρες γνωρίζουν καλά πως η Λευκάδα είναι ποδηλατικός και περιπατητικός παράδεισος. Ξεκινήστε με μία βόλτα στη Γύρα και στον Άη Γιάννη για να καταλήξετε στον βαθύσκιωτο Ενετικό Ελαιώνα που ύμνησε ο Σικελιανός και φυσικά στην Κουζούντελη για σουμάδα στον Αμερικάνο, εκεί που ξυπνούν ανέμελες παιδικές μνήμες.
Στου Αμερικάνου
Μια καθώς πρέπει ποδηλατάδα έχει πάντοτε ως τελευταία στάση της το καφενείο του Γιάννη Σολδάτου στην Κουζούντελη, τοποθεσία γνωστή στους απανταχού Λευκαδίτες ως «στου Αμερικάνου». Ο κυρ-Γιάννης βέβαια μόνο κατ' όνομα ήταν Αμερικάνος μιας και ο ίδιος στην Αυστραλία είχε πάει μετανάστης και ουδέποτε πάτησε το πόδι του στην Αμερική αλλά αν σου κολλήσουν το «όνομα» οι Μπρανέλλοι, άντε να βγάλεις άκρη. Τι Αυστραλός, τι Αμερικάνος θα μου πεις! Το καφενείο αυτό λειτουργεί ανελλιπώς απ' τη δεκαετία του '60 και αποτυπώνει τη ζωντανή ιστορία του νησιού. Στα σιδερένια τραπεζάκια του έχουν τσουγκρίσει τα ουζάκια τους γενιές και γενιές Λευκαδιτών ενώ στο χαρακτηριστικό γαλάζιο συντριβάνι του έχουν παίξει για ατέλειωτες ώρες -χωρίς υπερβολή- όλα τα πιτσιρίκια της χώρας.
Εδώ θα έρθεις κατακαλόκαιρο κι απομεσήμερο για να διαβάσεις με ηρεμία το βιβλίο σου, να πιείς ελληνικό καφέ καϊμακλίδικο, να γευτείς δροσερή σπιτική σουμάδα (που καταφθάνει με παγωμένο νερό και με παξιμαδακι με γλυκάνισο), να τσιμπήσεις καυτές τηγανιτές πατατούλες κομμένες στο χέρι και τα καλύτερα κεφτεδάκια που έχεις φάει ποτέ σου από τα χρυσά χεράκια της κυρά-Ακριβούλας.
Διαβάστε ακόμη: Δοκιμάστε τη λευκαδίτικη σουμάδα
Μπάνιο στον Άη Γιάννη και μετά για καφέ στον Τηλέγραφο
το slow πριν εφευρεθεί το slow
Αν διάλεγα μια μόνο εικόνα για να συνοψίσω το λευκαδίτικο καλοκαίρι αυτή είναι βουτιές απ' το πολυβολείο στο Κρυονέρι και πριν ακόμα στεγνώσει το μαγιό, κρύα μπύρα στον Τηλέγραφο, δροσερό αεράκι και τα τζιτζίκια από πάνω σου να κάνουν συναυλία. Γιατί μπορεί ο Άη Γιάννης στους περισσότερους ταξιδιώτες να είναι ταυτόσημος με το kitesurfing, για όσους μεγαλώσαμε όμως στο νησί το μέρος είναι ένα και το αυτό με τον Τηλέγραφο και το άνοιγμά του κάθε χρόνο σηματοδοτεί την έναρξη και την λήξη του καλοκαιριού. Ραχάτι, χαλαρή ατμόσφαιρα, καλαμπούρι απ' τα γκαρσόνια και μια θέα που υπνωτίζει. Εδώ θα ρθείτε για απλό και νόστιμο φαγάκι.
Διάβασε ακόμα: Η Λευκάδα των ντόπιων έχει το χρώμα του ηλιοβασιλέματος στον Άη Γιάννη
Ανακαλύψτε τα μαγικά χωριά της Λευκάδας
Τα γραφικά πετρόκτιστα χωριά θα σας συστήσουν μία άλλη Λευκάδα. Στον Δρυμώνα και την Εξάνθεια θα νιώσετε ότι χρόνος σταματά, στην Καρυά θα απολαύσετε το ουζάκι σας στην πλατεία κάτω από τους σκιερούς πλάτανους. Τέλος αξίζει μία στάση στην Εγκλουβή, το γραφικό χωριό όπου παράγεται η περίφημη φακή, την οποία και επιβάλλεται να γευτείτε.
Διαβάστε ακόμα: Καρυά: το στολίδι της ορεινής Λευκάδας
Διαβάστε: 5 ορεινά χωριά της Λευκάδας που θα λατρέψετε
Βουτιές στο απέραντο γαλάζιο
Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Κάθισμα, Άγιος Νικήτας και Μύλος. Οι ολόχρυσες παραλίες της δυτικής Λευκάδας είναι αναμφίβολα αυτές που τραβούν τα περισσότερα βλέμματα. Διαθέτουν κυανά νερά και ενδείκνυνται για μακροβούτια και ραχάτι κάτω απ΄τη δροσιά των δέντρων. Η καλύτερη περίοδος για να τις απολαύσετε μακριά από την κοσμοσυρροή είναι ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος. Αν έρθετε βέβαια στο νησί Ιούλιο και Αύγουστο, φροντίστε να βρεθείτε σε αυτές νωρίς το πρωί ή προτιμήστε τις παραλίες του Καλαμιτσίου και τα Πευκούλια που είναι εξίσου όμορφες αλλά συνήθως μαζεύουν λιγότερο κόσμο.
Στη νότια Λευκάδα ξεχωρίζουν τα Σύβοτα, η μικροσκοπική Αμμούσω, το Αγιοφύλλι με το κατάλευκο βοτσαλάκι και φυσικά η Βασιλική που εδώ και χρόνια είναι ο αγαπημένος προορισμός των απανταχού windsurfers. Οι παραλίες της ανατολικής Λευκάδας κερδίζουν κυρίως τις οικογένειες μιας και είναι απάνεμες, ρηχές και οργανωμένες.
Βέβαια αν ρωτήσετε τους Μπρανέλλους (τους κατοίκους της πόλης) που να πάτε για μπάνιο θα σας υποδείξουν τη Γύρα, τους Μύλους και τον Άη Γιάννη, παραλίες κοντά στην πόλη (και χωρίς κόσμο) που η οργιαστική φύση σμίγει με την απεραντοσύνη του πελάγους.
Διαβάστε ακόμη: Η παραλία των Εγκρεμνών θα είναι ξανά προσβάσιμη οδικώς το καλοκαίρι του 2021
Κείμενο: Έφη Μπάρλα