Αύγουστος 20, 2024

Βόλτα στην πόλη της Λευκάδας

Ξύλινο γεφυράκι στην παραλία της Λευκάδας
Ξύλινο γεφυράκι στην παραλία της Λευκάδας

Ξεκινήστε τη βόλτα σας στην πόλη της Λευκάδας από τον παραλιακό πεζόδρομο, εκεί όπου βρίσκεται το ξύλινο γεφυράκι. Αφήστε τα βήματά σας να σας οδηγήσουν στα γραφικά στενάκια και θαυμάστε από κοντά τις προσεγμένες εκκλησίες του 17ου και του 18ου αιώνα και τα χαρακτηριστικά λευκαδίτικα σπίτια με τις όμορφες ασβεστωμένες αυλές. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το επιβλητικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και κάποια από τα αξιόλογα μουσεία, όπως το λαογραφικό μουσείο του Ορφέα που προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να θαυμάσουν αντικείμενα καθημερινής οικιακής χρήσης, το αρχαιολογικό που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο και φυσικά το μουσείο του Άγγελου Σικελιανού. Όσον αφορά το τελευταίο, πρόκειται για έναν βιωματικό χώρο, που δημιουργήθηκε το 2017 στο πατρικό σπίτι του Σικελιανού και αποτελεί όπως είναι λογικό καμάρι για τους ντόπιους, προσφέροντας στους επισκέπτες μία μοναδική ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το αδάμαστο πνεύμα του λυρικού ποιητή.

Κεντρική αγορά Λευκάδας
Κεντρική αγορά Λευκάδας
Στενό στην πόλη της Λευκάδας
Στενό στην πόλη της Λευκάδας

Αν κουραστείτε από το περπάτημα, στην κεντρική αγορά αλλά στα δρομάκια της πόλης, θα βρείτε διάσπαρτα ατμοσφαιρικά καφέ-μπαρ και εστιατόρια για να δροσιστείτε ή για να απολαύσετε νόστιμες ντόπιες γεύσεις.

Οι καλύτερες προτάσεις για φαγητό στην πόλη της Λευκάδας

Μοναστήρι Παναγίας Φανερωμένης
Μοναστήρι Παναγίας Φανερωμένης

Βασικό trademark και το σημαντικότερο ίσως θρησκευτικό μνημείο του νησιού, αποτελεί το Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης, πολιούχου του Λευκάδας που βρίσκεται στα 3 χιλιόμετρα από την πόλη και θα προτείναμε να το βάλετε στο πρόγραμμά σας. Στον περίβολο του Μοναστηριού υπάρχει περιφραγμένος χώρος που φιλοξενούνται ζωάκια ενώ η θέα απ' το σημείο αυτό δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Παραλίες όνειρο

Παραλία Κάθισμα, Λευκάδα
Παραλία Κάθισμα, Λευκάδα

Το νησί είναι ταυτισμένο με τις διάσημες παραλίες της δυτικής πλευράς, τα Πευκούλια, τον Άγιο Νικήτα, τον Μύλο, το Κάθισμα, τους Εγκρεμνούς, το Γιαλό και φυσικά το Πόρτο Κατσίκι· κάποιες είναι κοσμοπολίτικες και πλήρως οργανωμένες με beach bars και ξαπλώστρες, ενώ άλλες είναι ελεύθερες, με καταγάλανα νερά και εντυπωσιακή φύση.

Άγιος Ιωάννης
Άγιος Ιωάννης

Στα ανατολικά της Λευκάδας το τοπίο είναι σαφώς πιο ήπιο και οι παραλίες της πλευράς αυτής είναι προφυλαγμένες από τον άνεμο και κατ' επέκταση ιδανικές για μια δροσερή βουτιά όταν φυσάει ή όταν έχετε μικρά παιδιά μαζί σας. Από τις κοντινές παραλίες στην πόλη, αξίζει να κάνετε το μακροβούτι σας στον Άη Γιάννη, αγαπημένο προορισμό των σερφεράδων, αλλά και στο Κάστρο και τη Γύρα, όπου μπορείτε να πάτε με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Τέλος, μη φύγετε χωρίς να επισκεφτείτε τις παραλίες της νότιας Λευκάδας, τη Βασιλική με τα πεντακάθαρα νερά που είναι ιδανική για τους λάτρεις του windsurfing και το πανέμορφο, μικροσκοπικό Αγιοφύλλι. Όποια παραλία και να επιλέξετε για τις βουτιές και την ηλιοθεραπεία σας πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα θέλετε να φύγετε!

Διαβάστε ακόμα: Οι καλύτερες παραλίες της Λευκάδας
Παραλίες κοντά στην πόλη της Λευκάδας
Ανακαλύψτε τις οργανωμένες παραλίες της Λευκάδας
Οι καλύτερες παραλίες στη Λευκάδα για οικογένειες με παιδιά

Τα ορεινά χωριά

Εξάνθεια Λευκάδας
Εξάνθεια Λευκάδας

Συνδυάστε τις εξορμήσεις σας στις παραλίες με μια επίσκεψη στα γραφικά χωριά της Λευκάδας, τα οποία διατηρούν ζωντανή την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού. Η Εξάνθεια, η Καρυά και η Εγκλουβή είναι μερικά απ' τα χωριά-διαμαντάκια που ξεχωρίζουν και αξίζει να ανακαλύψετε. Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια, θαυμάστε τα σπίτια με τα ξύλινα πορτοπαράθυρα και τους λουλουδιασμένους κήπους που μοσχοβολούν, απολαύστε την τοπική κουζίνα ή πιείτε έναν ελληνικό καφέ σε ένα παραδοσιακό καφενείο.

Διαβάστε ακόμη: 5 ορεινά χωριά της Λευκάδας που θα λατρέψετε
Καρυά: το στολίδι της ορεινής Λευκάδας
Εξερευνώντας τον Αλέξανδρο, μια ξεχωριστή λευκαδίτικη εμπειρία

Διαδρομές στη φύση

Η Λευκάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να γίνουν ένα με τη φύση, διαθέτοντας μοναδικές διαδρομές που διασχίζουν απαράμιλλης ομορφιάς τοπία. Αν λοιπόν σας αρέσει η περιπέτεια και το περπάτημα στην εξοχή, ξεκινήστε νωρίς το πρωί, εξοπλιστείτε με καπέλο, δροσερό νερό και άνετα αθλητικά παπούτσια και εξερευνήστε τα ενδότερα του νησιού. Οι καταρράκτες στο Δημοσάρι, είναι ένα μνημείο φυσικής ομορφιάς και ίσως μία απ' τις πιο πολυπερπατημένες διαδρομές στη Λευκάδα. To μέρος είναι ότι πρέπει και για κολύμπι καθώς μια φυσική πισίνα με ζωηρά γαλαζοπράσινα νερά σχηματίζεται κάτω από τον κυρίως καταρράκτη. Έχετε κατά νου ωστόσο ότι κατά το τέλος του καλοκαιριού η «πισίνα» αυτή έχει σαφώς λιγότερο νερό συγκριτικά με την άνοιξη. Το Δάσος των Σκάρων είναι ένας ακόμη προορισμός που θα μαγέψει κάθε περιπατητή. Εκεί, η φύση, πυκνή και οργιώδης, αποκαλύπτει τον ανόθευτο εαυτό της, προσφέροντας απλόχερα ένα σκηνικό γεμάτο ομορφιά και μία θέα προς τα «Πριγκηπονήσια» που κόβει την ανάσα.

Πεζοπορικός περίπατος με σημείο εκκίνησης το Νυδρί

Φωτογραφίες: Ανδρέας Θερμός