Ιανουάριος 22, 2024

Τα παραδοσιακά προϊόντα της Λευκάδας που πρέπει να πάρετε οπωσδήποτε μαζί σας φεύγοντας από το νησί.

Κρασί

Η λευκή Βαρδέα με την ήπια αρωματική ένταση και το βαθυκόκκινο Βερτζαμί με τις ζουμερές τανίνες και την υψηλή του οξύτητα, είναι δύο ποικιλίες που καλλιεργούνται κατ' αποκλειστικότητα στη Λευκάδα. Τα τελευταία χρόνια στο νησί υπάρχουν αρκετά επισκέψιμα οινοποιεία που προσφέρονται για να ικανοποιήσουν τις οινικές σας αναζητήσεις αλλά και για να πάρετε μια πρώτη γεύση από την τέχνη της καλλιέργειας, της οινοποίησης και της παλαίωσης. Πέραν των οινοποιείων, αν είστε λάτρεις του κρασιού σας προτείνουμε να επισκεφτείτε στο Νυδρί το De Blanck Greek Wines, όπου μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη γκάμα τοπικών και όχι μόνο οίνων.

Διαβάστε ακόμα: Περί λευκαδίτικου οίνου ο λόγος

Μέλι από το Αθάνι

Η κύρια παραγωγή μελιού στη Λευκάδα γίνεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, στα χωριά Δράγανο και Αθάνι. Κατά μήκος του δρόμου προς το Πόρτο Κατσίκι, θα συναντήσετε ντόπιους παραγωγούς που πουλούν σε κιόσκια εξαιρετικής ποιότητας μελισσοκομικά προϊόντα παραγωγής τους όπως κεχριμπαρένιο θυμαρίσιο μέλι, αρωματικό πευκόμελο, ελαφρύ μέλι ανθέων αλλά και πρόπολη και βασιλικό πολτό. Τοπικά μέλια μπορείτε να βρείτε και σε όλα σχεδόν τα παντοπωλεία του νησιού.

Λάδι και Λαδοκούλουρα

Η Λευκάδα ανέκαθεν διέθετε πολλές ελιές, η εντατικοποίηση ωστόσο της καλλιέργειάς τους έγινε επί Ενετοκρατίας, γεγονός που συνέβαλε ουσιαστικά στην αγροτική οικονομία του νησιού. Στο νησί κυριαρχεί η ασπρολιά ή λευκολιά, μία ντόπια ποικιλία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παράγει αρίστης ποιότητας λάδι. Λευκαδίτικο λάδι μπορείτε να προμηθευτείτε σε πολλά καταστήματα που πουλούν παραδοσιακά προϊόντα αλλά ακόμη και σε σούπερ μάρκετ. Το λάδι είναι βασική πρώτη ύλη και για δύο νοστιμότατα τοπικά εδέσματα, τα λαδοκούλουρα και τη λαδόπιτα. Μη φύγετε από το νησί χωρίς να δοκιμάσετε λαδοκούλουρα, αυτά τα πεντανόστιμα αρωματικά βουτήματα που συνοδεύουν εξαιρετικά τον ελληνικό καφέ. Τραγανά λαδοκούλουρα εγγυημένης γεύσης και ποιότητας θα βρείτε στο Once Upon a Pie αλλά και στον Σταύρακα.

Διαβάστε ακόμα: Τα πολύτιμα ελαιόδεντρα της Λευκάδας

Λαδόπιτα

Η λαδόπιτα ή χουσμερή είναι ένα παραδοσιακό λευκαδίτικο γλύκισμα με καταγωγή απ' την ορεινή Λευκάδα. Φτιάχνεται σε χαρμόσυνα γεγονότα αλλά και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σαν Βασιλόπιτα. Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο, νηστίσιμο χαλβαδένιο γλυκό με κύριο συστατικό του το λάδι που γλυκίζεται είτε με μέλι, είτε με ζάχαρη, είτε με πετιμέζι. Τη λαδόπιτα θα την βρείτε σε πολλούς φούρνους και ζαχαροπλαστεία στο νησί, εμείς σας προτείνουμε να τη δοκιμάσετε στο Once Upon a Pie που έχει την τέλεια ισορροπία.

Διαβάστε ακόμα: Χουσμερή & κουτσούνες: Τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Λευκάδας

Φακές Εγκλουβής

Ένα απ' τα πιο δημοφιλή προϊόντα της Λευκάδας είναι οι περίφημες φακές Εγκλουβής που καλλιεργούνται στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου και είναι γνωστές για την ασύλληπτη γεύση τους, το χύλωμα και τον γρήγορο χρόνο μαγειρέματός τους. Κατέχουν μια θέση στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ενώ δείγμα τους φυλάσσεται στον ΟΗΕ και στη Συρία στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας για Ξηρές Περιοχές. Χάρη στο μικροκλίμα της περιοχής, στην ποιότητα του εδάφους, στον τρόπο συγκομιδής που γίνεται πατροπαράδοτα με το χέρι και στη βιολογική καλλιέργεια, η μικρόσπορη ποικιλόχρωμη και λεπτόφλουδη φακή πολλές φορές γίνεται ανάρπαστη πριν ακόμα από τη συγκομιδή της. Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, στο Οροπέδιο Αγίου Δονάτου στην Εγκλουβή, διοργανώνεται η Γιορτή της Φακής με τους φακοπαραγωγούς του χωριού να μαγειρεύουν τις φακές μεσα σε μεγάλα τσουκάλια και να τις σερβίρουν συνοδεία παστής σαρδελίτσας, ελιών και άφθονου κρασιού. Φακή Εγκλουβής μπορείτε να βρείτε στο Παραδοσιακό Μπακάλικο "Γιάννης Καψοκώστας".

Συνταγή για φακές Εγκλουβής
5 ορεινά χωριά της Λευκάδας που θα λατρέψετε

Σφήνα

Παραδοσιακό Μπακάλικο "Γιάννης Καψοκώστας"
Παραδοσιακό Μπακάλικο "Γιάννης Καψοκώστας"

Η σφήνα είναι ένα σκληρό και αλμυρό λευκό τυρί άλμης με έντονη και δυνατή γεύση. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα είδος πρόβειας φέτας, που πήρε το όνομά του από τη σφηνοειδή μορφή που έπαιρνε το τυρί κατά το δέσιμο του στο ειδικό ύφασμα σουρώματος. Εκλεκτή σφήνα όπως και μία μεγάλη ποικιλία σε τυριά αλλά και άλλα παραδοσιακά προϊόντα θα βρείτε στο Παραδοσιακό Μπακάλικο "Γιάννης Καψοκώστας".

Καρσάνικα κεντήματα

Κοσμήματα με την καρσάνικη βελονιά | EAΡ Αραβανή Χαρά
Κοσμήματα με την καρσάνικη βελονιά | EAΡ Αραβανή Χαρά

H «καρσάνικη βελονιά», είναι μία τεχνική κεντήματος παγκόσμιας πρωτοτυπίας που δημιούργησε τις αρχές του 20ου αιώνα στην Καρυά, η Μαρία Σταύρακα, γνωστή και ως Κουτσοχέρω και έμελλε να επηρεάσει πολλές γενεές κεντηστρών του νησιού. Σήμερα οι επισκέπτες της Λευκάδας μπορούν να βρουν υπέροχα καρσάνικα κεντήματα στα μαγαζάκια της Καρυάς, φτιαγμένα με το ίδιο μεράκι και την ίδια λεπτομέρεια όπως τότε. Μία εξαιρετικά γουστόζικη πρόταση είναι να αγοράσετε ένα κόσμημα ή ένα επιτραπέζιο γούρι με καρσάνικο κέντημα. Μεγάλη ποικιλία θα βρείτε στο EAΡ Αραβανή Χαρά, που βρίσκεται στην πόλη της Λευκάδας.

Παστέλι & Μαντολάτο Λευκάδας

Τα μαντολάτα και τα παστέλια, κατεξοχήν γλυκίσματα των Επτανήσων, έχουν τις ρίζες τους στην Ενετοκρατία. Το μαντολάτο μάλιστα το μαρτυρά και με τ' όνομά του, mandorla που στα ιταλικά σημαίνει αμύγδαλο. Λαστιχωτό και μοσχοβολιστό παράγεται από χτυπημένα ασπράδια αυγών, μέλι, ζάχαρη και ολόκληρα τραγανά καβουρδισμένα αμύγδαλα, ενώ θέλει ιδιαίτερη επιδεξιότητα κατά την παραγωγή του. Η ωραιότερη εκδοχή του είναι η παραδοσιακή ωστόσο μπορείτε να το βρείτε σε πολλές παραλλαγές με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, ακόμα και με σοκολάτα. Το παστέλι συναντάται σε πολλά νησια της Ελλάδας. Στη Λευκάδα το φτιάχνουν με ολόκληρο το αμύγδαλο και είναι σκληρό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως παλαιότερα στη Λευκάδα τα μαντολάτα και τα παστέλια τα έφτιαχναν οι κουρείς και όχι τα ζαχαροπλάστες. Σήμερα μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, όπως στο Τραταμέντο, που τα φτιάχνουν με μεγάλη μαεστρία.

Σαλάμι αέρος Λευκάδος

Το φινετσάτο σαλάμι αέρος με το ελαφρύ άρωμα σκόρδου, τους ολόκληρους κόκκους πιπεριού και τη ντελικάτη μαστιχωτή υφή είναι απ' τις λιχουδιές που πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσετε αν έρθετε στη Λευκάδα, ειδικά αν είστε μερακλήδες. Η καταγωγή του είναι ιταλική και ταιριάζει ιδανικά σε ένα πλατό με ελαφρώς πικάντικα τυριά, σε σάντουιτς της αρεσκείας σας, σε μακαρονάδες αλλά τρώγεται πολύ ευχάριστα και σκέτο. Περίφημα ορεκτικά που σας συστήνουμε να αγοράσετε είναι και τα λουκάνικα Λευκάδος.

Διαβάστε ακόμα: Φαγάκια και ιστορίες από τη θάλασσα

Σουμάδα

Παλαιότερα η σουμάδα ή σομάδα όπως τη λένε στη Λευκάδα, σερβίρονταν σε χαρές, σε αρραβώνες και γάμους μιας και θεωρούταν λόγω χρώματος καλός οιωνός · μάλιστα ήταν σε τέτοιο βαθμό συνδεδεμένη με τον γάμο που συνήθιζαν να εύχονται στους ανύπαντρους «και στις σομάδες σου». Το γλυκόπιοτο και ολόδροσο αυτό αναψυκτικό συναντάται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Στη Λευκάδα γίνεται με πικραμύγδαλα και σερβίρεται σε ένα ποτήρι μαζί με ένα ποτήρι κρύο νερό και ένα πιατάκι με δύο ημίγλυκα παξιμάδια με κόλιαντρο τα οποία τα βουτάμε στο ρόφημα. Νοστιμότατη εμφιαλωμένη σουμάδα μπορείτε να βρείτε στο Τραταμέντο.

Ροζολί

Ροζολί Σταύρακας
Ροζολί Σταύρακας

Το ροζολί είναι ένα παραδοσιακό ηδύποτο της Λευκάδας με πορτοκάλι, κίτρο και κανέλα. Είναι ιδιαιτέρως αρωματικό και γευστικό και μπορείτε είτε να το πιείτε ως χωνετικό για να σηματοδοτήσετε τον επίλογο ενός γεύματος είτε να το χρησιμοποίησετε στη ζαχαροπλαστική για να δώσετε ντελικάτο άρωμα στα γλυκίσματά σας. Ροζολί μπορείτε να προμηθευτείτε από το Τραταμέντο.

Κείμενο: Έφη Μπάρλα