Ιούνιος 17, 2021

Αυτό το τριήμερο κάντε μία απόδραση της τελευταίας στιγμής και βάλτε στην ταξιδιωτική σας ατζέντα τη Λευκάδα, το νησί του Ιονίου με τις χρυσαφένιες αμμουδιές, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το κοσμοπολίτικο άρωμα. Πρόκειται για έναν θαυμαστό τόπο, πλούσιο σε εικόνες με εντυπωσιακά τοπία και πάμπολλες επιλογές διακοπών, για κάθε γούστο και βαλάντιο, που θα ξετρελάνει και τους πιο απαιτητικούς.

Τι να κάνεις στη Λευκάδα

Βόλτα στην πόλη
Ετοιμαστείτε για ρομαντικές περατζάδες στα γραφικά στενάκια με τις ανθισμένες βουκαμβίλιες και τα καλοδιατηρημένα, χρωματιστά, τσίγκινα σπιτάκια, φωτογραφίες στο κουκλίστικο ξύλινο γεφυράκι στην παραλία και ατέρμονες περιπλανήσεις σε μέρη που αντηχούν την μοναδική ιστορία του νησιού. Επισκεφτείτε το υποβλητικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας, τα πολυάριθμα προσεγμένα μουσεία και τις περίτεχνες εκκλησίες. Στην πόλη της Λευκάδας θα βρείτε ακόμη πολλά ενδιαφέροντα καφέ και ατμοσφαιρικά μπαρ για να δροσιστείτε ή να τσιμπήσετε κάτι αλλά και ιδιαίτερα μαγαζάκια για να ψωνίσετε τα σουβενίρ σας. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα χορτάσει το μάτι σας εικόνες και χρώματα.

Διαβάστε ακόμη: Φωτογραφίζοντας πόρτες & παράθυρα των μοναδικών σπιτιών της Λευκάδας

Στενάκι στην πόλη της Λευκάδας
Στενάκι στην πόλη της Λευκάδας
Ηλιοβασίλεμα στην πόλη της Λευκάδας με φόντο το γεφυράκι
Ηλιοβασίλεμα στην πόλη της Λευκάδας με φόντο το γεφυράκι

Παραλίες
Αναμφίβολα την πάρασταση κλέβουν οι ειδυλλιακές παραλίες της δυτικής Λευκάδας με την άγρια και επιβλητική ομορφιά, τα κρυστάλλινα νερά και τις χρυσαφένιες παραλίες. Πεφκούλια, Άγιος Νικήτας, Μύλος, Κάθισμα, Εγκρεμνοί, Πόρτο Κατσίκι · σίγουρα έχετε ακούσει για τις περισσότερες από αυτές τις παραλίες που πρωταγωνιστούν στους τουριστικούς οδηγούς για τη Λευκάδα. Κάποιες είναι σε κοσμικό στυλ και φουλ οργανωμένες με όλες τις ανέσεις, κάποιες άλλες ίσως είναι λιγότερο γνωστές αλλά ιδιαιτέρως όμορφες, σε όποιες και να επιλέξετε να βουτήξετε, το σίγουρο είναι ένα, δεν θα θέλετε να φύγετε με τίποτα!

Στα ανατολικά υπάρχουν λιγότερο πολυσύχναστες παραλίες που μπορεί να μην έχουν την αίγλη των παραλιών της δυτικής Λευκάδας, ωστόσο αν φυσάει ή έχετε μικρά παιδιά μαζί σας, είναι ιδανικές για μια δροσερή βουτιά. Από τις κοντινές παραλίες στην πόλη αξίζουν ο Άη Γιάννης, αγαπημένος προορισμός των σερφεράδων αλλά και η Γύρα, μέρη στα οποία μπορείτε να πάτε με τα πόδια ή με ποδήλατο. Τέλος, μην φύγετε χωρίς να επισκεφτείτε τις παραλίες της νότιας Λευκάδας, τη Βασιλική με τα πεντακάθαρα νερά που είναι ιδανική για όσους αγαπούν το windsurfing αλλά και το πανέμορφο, μικροσκοπικό Αγιοφύλλι.

Διαβάστε ακόμη: Οι καλύτερες παραλίες στη Λευκάδα για οικογένειες με παιδιά

Εγκρεμνοί
Εγκρεμνοί
Πόρτο Κατσίκι
Πόρτο Κατσίκι
Μύλος
Μύλος

Φανερωμένη
Μην παραλείψετε να θαυμάσετε από κοντά την Ιερά Μονή της Φανερωμένης, την προστάτιδα του νησιού που πανηγυρίζει με μεγαλοπρέπεια του Αγίου Πνεύματος. Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας, σε ένα ειδυλλιακό σημείο με απίθανη θέα. Με το που περάσετε την είσοδο θα αντιληφθείτε τη μεταφυσική διάσταση που εκπέμπει ο χώρος.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι μαθητές του Αποστόλου Παύλου κήρυξαν σ' αυτό το σημείο το 63 μ.Χ. τη διδασκαλία του Ιησού. Περί το 332 μ. Χ. εγκαταστάθηκαν στη μονή δυο Πατέρες οι οποίοι έπεκτειναν τον ναό. Τον 5ο αιώνα μ.Χ. ανατέθηκε στον αγιογράφο Κάλλιστο να φιλοτεχνήσει την εικόνα της Παναγίας, η οποία όπως λέγεται, του παρουσιάστηκε με θαυμαστό τρόπο. Ο κεντρικός ναός δημιουργήθηκε το 1734 επί Ενετοκρατίας ωστόσο οι δυο πυρκαγιές τον κατέστρεψαν ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα να χτιστεί εκ νέου τον 19ο αιώνα. Ο ναός έχει επιρροές από τη ζακυνθινή αρχιτεκτονική, το αξιόλογο τέμπλο φιλοτεχνήθηκε από τον Προσαλέντη γύρω στα 1886 ενώ η εικόνα της Παναγίας που υπάρχει στο ναό είναι αντίγραφο εκείνης που φιλοτεχνήθηκε το 1887 από τον Ιερομόναχο Βενιαμίν Κοντράκη στο Άγιο Όρος.

Η Μονή της Φανερωμένης
Η Μονή της Φανερωμένης

Χωριά
Αξίζει να αφιερώσετε κάποιο χρόνο για να δείτε τα όμορφα παραδοσιακά χωριά της ορεινής Λευκάδας με το αυθεντικό χρώμα που μοιάζουν λες κι έχουν παγώσει στο χρόνο. Πετρόκτιστα σπίτια, ζεστή φιλοξενία και η φύση σ' όλο της το μεγαλείο. Αξίζει να κάνετε μια στάση στο κεφαλοχώρι της Καρυάς, πατρίδα του περίφημου ''καρσάνικου κεντήματος'', στην Εγκλουβή, που καλλιεργούνται οι διάσιμες φακές Εγκλουβής αλλά και στον Δρυμώνα και την Εξάνθεια, τα καταπράσινα χωριά με το μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Διαβάστε ακόμη: 5 ορεινά χωριά της Λευκάδας που θα λατρέψετε
Καρυά: το στολίδι της ορεινής Λευκάδας

Εξάνθεια
Εξάνθεια
Καρυά
Καρυά

Αφορμή για πεζοπορία και εξερεύνηση
Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρουν τον παράδεισό τους στη Λευκάδα. Αμέτρητες πεζοπορικές διαδρομές μέσα στην ολάνθιστη φύση, καταρράκτες, φαράγγια, πυκνή βλάστηση και κρυμμένα μέρη με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, θα σας συστήσουν μια άλλη Λευκάδα και θα ξυπνήσουν μέσα σας μια για πάντα την διάθεση για εξερεύνηση. Επισκεφτείτε το Φαράγγι της Μέλισσας, τους καταρράκτες του Δημοσάρι ή το Δάσος των Σκάρων και γίνετε ένα με τη φύση.

Οι καταρράκτες του Δημοσάρι
Οι καταρράκτες του Δημοσάρι
Το φαράγγι της μέλισσας
Το φαράγγι της μέλισσας

Φαγητό στη Λευκάδα
Στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού θα βρείτε το πιο νόστιμο μαμαδίστικο φαγητό, γευστικές παραδοσιακές συνταγές που θα σας κάνουν να γλείφετε τα δάχτυλά σας, φρέσκο ψάρι που μυρίζει ιώδιο και θαλασσινά από το Ιόνιο, ντελικάτα πιάτα με ιταλικές επιρροές, μαγειρευτά με επτανησιακό ταπεραμέντο και καλομαγειρεμένα κρέατα που θα σας κάνουν να υποκλιθείτε στην τοπική γαστρονομία. Δοκιμάστε ντόπιες σπεσιαλιτέ όπως σουπιές μαγειρεμένες στο μελάνι τους, μπακαλιάρο μπιάνκο, λαθίρια, φακές Εγκλουβής, σοφιγάδο, μαριδόπιτα και για γλυκό πεντανόστιμη λαδόπιτα.
Διαβάστε ακόμη: 9 εστιατόρια στη Λευκάδα με απίστευτη θέα
Φαγητό στη Λευκάδα
Συνταγή για φακές Εγκλουβής

Seven islands στη Λυγιά
Seven islands στη Λυγιά

Πώς να πάτε στη Λευκάδα
Η πρόσβαση στη Λευκάδα γίνεται οδικώς. Μιά πλωτή γέφυρα συνδέει το νησί με τη στεριά και έτσι ούτε θα χρειαστεί να μπείτε σε καράβι, ούτε και είναι υποχρεωτικό να προσκομίσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή self test κατά την είσοδό σας. Το «στεριανό» νησί απέχει μόλις 4 ώρες από την Αθήνα και 5 από τη Θεσσαλονίκη, συνεπώς θα φτάσετε πριν καλά καλά το καταλάβετε. Περισσότερα εδώ.

Η πλωτή γέφυρα
Η πλωτή γέφυρα

Κείμενο: Έφη Μπάρλα
Φωτογραφίες: Ανδρέας Θερμός