Ιούνιος 06, 2024

Τυρκουάζ κρυστάλλινα νερά που λαμπυρίζουν κάτω από τον ήλιο, πράσινο ως εκεί που φτάνει το μάτι, χρυσαφένια ηλιοβασιλέματα και μοναδική ατμόσφαιρα· η Λευκάδα είναι ένα νησί που μπορεί να ξελογιάσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες γι' αυτό και σταθερά εδώ και χρόνια προσελκύει επισκέπτες όλων των ηλικιών από κάθε γωνιά του κόσμου. Είτε αναζητάτε την ηρεμία και την επαφή με τη φύση, είτε επιθυμείτε να ζήσετε έντονες εμπειρίες και να απολαύσετε την κοσμοπολίτικη ζωή, η Λευκάδα φέτος το καλοκαίρι πρέπει να μπει στα ταξιδιωτικά σας πλάνα.

#1 Η εύκολη πρόσβαση

Η Λευκάδα είναι το μόνο νησί που μπορείτε να επισκεφτείτε με το αμάξι σας άνετα, χωρίς έξοδα φέρι-μποτ και περιττές ταλαιπωρίες καθώς ενώνεται με την Ακαρνανία μέσω μιας πλωτής γέφυρας συνεχούς ροής. Για όσους και όσες προτιμούν την άνεση του λεωφορείου, η Λευκάδα εξυπηρετείται από συχνά δρομολόγια του ΚΤΕΛ που συνδέουν το νησί με μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού, που από τον Ιανουάριο του 2024 έχει μειώσει αισθητά τον χρόνο ταξιδιού από Αθήνα προς Λευκάδα στις 3,5 μόλις ώρες! Στο νησί μπορείτε επίσης να έρθετε με αεροπλάνο μέσω του αεροδρομίου του Ακτίου που εξυπηρετεί πτήσεις εσωτερικού αλλά και διεθνείς. Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Λευκάδα, ενώ για τις μετακινήσεις σας από και προς το αεροδρόμιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταξί, λεωφορείο ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

Περισσότερα

#2 Οι παραλίες της

Κάθισμα
Κάθισμα

Ας είμαστε ειλικρινείς, ο νούμερο ένα λόγος για να επισκεφτεί κανείς τη Λευκάδα είναι οι δημοφιλείς παραλίες της, με αυτές της δυτικής πλευράς να κλέβουν την παράσταση με την καθηλωτική γοητεία τους. Τα Πευκούλια, είναι ένας επίγειος παράδεισος με ένα εντυπωσιακότατο πευκοδάσος που φτάνει σχεδόν ως εκεί που σκάει το κύμα. Σε κοντινή απόσταση συναντάει κανείς τον Άγιο Νικήτα, έναν λιλιπούτειο κολπίσκο με ολόδροσα νερά, ιδανικό μέρος για οικογένειες με μικρά παιδιά μιας και είναι πάντοτε απάνεμος. Απ' τον Άγιο Νικήτα μπορείτε να πάτε στον Μύλο, μια απόκοσμη παραλία με χοντρή, λευκή άμμο και πανύψηλα βράχια στο φόντο που προσεγγίζεται είτε με βαρκάκι είτε με τα πόδια.

Μύλος
Μύλος

Αναμφίβολα αν υπάρχει ένα μέρος στη Λευκάδα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πόλος έλξης για τον νεαρόκοσμο, αυτό είναι το Κάθισμα, μια πλήρως οργανωμένη παραλία με κατάξανθη άμμο και υπέροχα, λαμπυρίζοντα νερά που φημίζεται για το έντονο beach life της. Η παραλία της δυτικής ακτής που σίγουρα ξεχωρίζει, είναι οι Εγκρεμνοί. Το τοπίο, άγριο και ακατέργαστο με απόκρημνα, ψηλά βράχια και συγκλονιστικά βαθυγάλανα νερά, καλεί για εξερεύνηση αλλά και για ραχάτι και θερινή ραστώνη, αναλόγως πάντα με τις προτιμήσεις σας. Παρά τη δυσκολία στην πρόσβαση, η παραλία θα σας αποζημιώσει, ωστόσο φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα εφόδια γιατί δεν θα βρείτε κάτι σε κοντινή απόσταση. Για το τέλος αφήσαμε την βασίλισσα των παραλιών της δυτικής Λευκάδας, το εντυπωσιακό Πόρτο Κατσίκι. Πρόκειται για μία από τις πιο φημισμένες παραλίες της Ελλάδας, με ομορφιά που δεν βάζει ο νους σας.

Πόρτο Κατσίκι
Πόρτο Κατσίκι

Υπέροχα νερά θα βρείτε και στις παραλίες της νότιας Λευκάδας, στη Βασιλική, που είναι ο παράδεισος του windsurfing αλλά και στο υπέροχο μικροσκοπικό Αγιοφύλλι. Λιγότερο mainstream επιλογές είναι οι παραλίες στα ανατολικά, η Λυγιά, η Νικιάνα, το Νυδρί που είναι ασφαλείς επιλογές, ιδιαίτερα αν έχετε μικρά παιδιά μαζί σας ή αν φυσάει.

Ο Άη Γιάννης, μια ανάσα μόλις από την πόλη της Λευκάδας, είναι αγαπημένος προορισμός των σερφερ λόγω των ισχυρών ανέμων που φυσούν εδώ, ενώ η Γύρα και το Κάστρο, είναι ότι πρέπει για όσους προτιμούν μια κοντινή επιλογή για μια γρήγορη δροσερή βουτιά.

Μύλος: Η παραλία της Λευκάδας που θα κλέψει την καρδιά σας
Πόρτο Κατσίκι, η ωραιότερη παραλία της Λευκάδας
Και ο θεός έπλασε το Κάθισμα!
Γνωρίστε τον Άγιο Νικήτα, το ωραιότερο παραδοσιακό ψαροχώρι της Λευκάδας
Παραλίες κοντά στην πόλη της Λευκάδας
Στα Πευκούλια ίσως καταλάβεις πόσο μπλε ξόδεψε ο Θεός για να μην τον βλέπουμε

#3 Τα χωριά της

Άγιος Νικήτας
Άγιος Νικήτας

Μην χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία και να απολαύσετε την ηρεμία και την αυθεντικότητα του νησιού επισκεπτόμενοι τα κουκλίστικα χωριά της που υπόσχονται να σας ταξιδέψουν στον χρόνο. Ξεκινήστε την εξερεύνησή σας από το πιο γραφικό ψαροχώρι της Λευκάδας, τον Άγιο Νικήτα. Πρόκειται για ένα θαυμάσια διατηρητέο παραθαλάσσιο οικισμό με στενά πλακόστρωτα σοκάκια και υπέροχα παραδοσιακά σπίτια που καταλήγουν σε έναν κολπίσκο, με τη θάλασσα εδώ να είναι σχεδόν πάντα λάδι.

Μετά τις βουτιές σειρά έχει το φαγητό. Για φρέσκα ψάρια που μοσχομυρίζουν θάλασσα θα κατευθυνθείτε προς τον «Νικήτα», μια οικογενειακή ψαροταβέρνα περιωπής με σταθερή ποιότητα και φανατικό ψαροφαγικό κοινό. Μια ανάσα από την παραλία του Αγίου Νικήτα βρίσκεται και το «Πορτόνι». Στη σκιερή αυλή του και ενώ ρεμβάζετε τη λαμπυρίζουσα θάλασσα, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε μελωμένα μαγειρευτά, ζουμερά κρεάτα αλλά και μπόλικες επιλογές σε φρεσκότατα ψαράκια. Δύο ακόμα παραθαλάσσια χωριά που αξίζουν σίγουρα μια στάση μετά το μπάνιο, ειδικά αν θέλετε να απολαύσετε θαλασσινά κατευθείαν από τα καΐκια των ντόπιων ψαράδων, είναι η Νικιάνα και Λυγιά.

Οι καλύτερες παραλίες στη Λευκάδα για οικογένειες με παιδιά

Εξάνθεια
Εξάνθεια

Η Λευκάδα, πέρα απ' τα γαλαζοπράσινα νερά της, κρύβει θησαυρούς και στην ενδοχώρα της. Ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία του νησιού είναι η Καρυά, το ολόδροσο κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας. Περιπλανηθείτε στα στενά της με τα περιποιημένα σπιτάκια και τα χαριτωμένα μαγαζάκια, επισκεφτείτε το Λαογραφικό μουσείο «Μαρία Κουτσοχέρω» και μάθετε για την «καρσάνικη βελονιά», την περίφημη κεντητική τέχνη του νησιού και μετά κάντε μια στάση στην πλατεία του χωριού για να πιείτε έναν καφέ σε ένα απ' τα παραδοσιακά καφενεία κάτω απ' την παχιά σκιά των πλάτανων. Η Εξάνθεια είναι ένα ακόμη ανείπωτα γοητευτικό ορεινό χωριό που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε, ιδιαίτερα αν είστε λάτρεις των ηλιοβασιλεμάτων. Χτισμένο αμφιθεατρικά, το χωριό διατηρεί αναλλοίωτο τον αυθεντικό του αέρα ενώ η καθηλωτική, ανεμπόδιστη θέα του προς τη θάλασσα το καθιστά ένα απ' τα πιο ρομαντικά και ταυτόχρονα ινσταγκραμικά μέρη της Λευκάδας. Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Εγκλουβή, ένα χωριό, στο κέντρο της Λευκάδας, περιτριγυρισμένο από ορεινούς όγκους που εγγυημένα παράγει τις πιο νόστιμες φακές που θα δοκιμάσετε ποτέ στη ζωή σας.

Καρυά: το στολίδι της ορεινής Λευκάδας
5 ορεινά χωριά της Λευκάδας που θα λατρέψετε
Συνταγή για φακές Εγκλουβής

#4 Η πλούσια πολιτιστική της παράδοση

Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ
Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ

Η ζωντανή πολιτιστική σκηνή του νησιού, αποτελεί από μόνη της λόγο για να επισκευτεί κανείς τη Λευκάδα. Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι επισκέπτες μπορούν χάρη στην πληθώρα των μουσικοθεατρικών εκδηλώσεων, των καλλιτεχνικών εκθέσεων αλλά και των παραδοσιακών πανηγυριών, των φεστιβάλ και των events να πάρουν μια γεύση από την αυθεντική επτανησιακή κουλτούρα. Αν βρεθείτε εδώ ειδικά Ιούλιο και Αύγουστο, μην παραλείψετε να τσεκάρετε την ατζέντα εκδηλώσεων των Γιορτών Λόγου και Τέχνης, ενός πολυσυλλεκτικού καλλιτεχνικού θεσμού που μετρά σχεδόν 70 χρόνια ζωής στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ.

Περισσότερα για τις τέχνες και τα γράμματα στη Λευκάδα

#5 Τα θαλάσσια σπορ

Μύλοι
Μύλοι

Αν αγαπάτε τα θαλάσσια αθλήματα και το παιχνίδι με τον άνεμο, τότε η Λευκάδα είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς. Στον Αη Γιάννη και την αδελφή παραλία του, τους Μύλους, οι συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από ιδανικές για τους λάτρεις του kitesurfing διότι από τέλη Απριλίου μέχρι και μέσα Σεπτέμβρη, κατά τις μεσημεριανές ώρες στην περιοχή πνέει ένας θερμικός άνεμος που είναι ότι πρέπει για τα κόλπα και τους ελιγμούς του freestyle. H Βασιλική, είναι η Μέκκα του windsurfing κι αυτό χάρη στη μορφολογία της αλλά και στο φαινόμενο Eric, κατά το οποίο η ένταση του ανέμου αυξάνεται σταδιακά, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για όλα τα επίπεδα. Πέραν του kitesurfing και του windsurfing, υπάρχει πληθώρα θαλάσσιων αθλημάτων που μπορείτε να δοκιμάσετε στη Λευκάδα, όπως είναι οι καταδύσεις, η περιήγηση επιφάνειας, το jet ski αλλά και πιο διασκεδαστικά όπως το θαλάσσιο ποδήλατο και το fly fish.