Αύγουστος 27, 2024

Οι Εγκρεμνοί είναι μια εξωπραγματική, άγριας ομορφιάς παραλία, μήκους άνω των 2,5 χιλιομέτρων με ψιλό λευκό χαλικάκι και χρυσίζουσα άμμο που σταθερά φιγουράρει στις λίστες με τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου. Με milky blue νερά με κρυστάλλινη αίσθηση που θυμίζουν Καραϊβική και περιτριγυρισμένη από ολόλευκους απόκοσμους και ακατέργαστους βράχους, είναι αναμενόμενο να αποτελεί το αντίπαλον δέος της παραλίας Πόρτο Κατσίκι.

Οι Εγκρεμνοί βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλευρά της Λευκάδας, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα του νησιού ενώ από το 2021*, η πρόσβαση στην παραλία γίνεται τόσο οδικώς, όσο και δια θαλάσσης. Δυνατότητα να έρθετε στην παραλία με λεωφορείο του ΚΤΕΛ δεν υπάρχει. Για να φτάσετε με αμάξι στους Εγκρεμνούς, θα ακολουθήσετε έναν φιδογυριστό δρόμο μέσα στη φύση που ξεκινά λίγα χιλιόμετρα νότια από το Αθάνι. Αφού παρκάρετε, θα πρέπει να περπατήσετε γύρω στο 1 χιλιόμετρο και κατόπιν να κατεβείτε κάτι περισσότερο από 400 σκαλοπάτια. Η σκάλα είναι ολοκαίνουργια και αρκετά φαρδιά παρ' όλα αυτά, η κατάβαση (πολλώ δε μάλλον η ανάβαση) ίσως ζορίσει όσους και όσες δεν είναι σε άριστη φυσική κατάσταση και πιθανόν να δυσκολέψει οικογένειες με μικρά παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, προτείνουμε να αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες που καίει ο ήλιος, να έχετε μαζί σας καπέλο και να φοράτε άνετα αθλητικά παπούτσια. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να έρθετε με καραβάκι στους Εγκρεμνούς, είτε στο πλαίσιο μιας ημερήσιας κρουαζιέρας είτε με ιδιωτικό ναυλωμένο σκάφος.

Αν περιμένετε κάποια κοσμική παραλία με beach bar και ξαπλώστρες, θα σας απογοητεύσουμε. Άλλωστε μέρος της μαγείας των Εγκρεμνών είναι το γεγονός ότι είναι ανοργάνωτη. Φροντίστε λοιπόν να έχετε μαζί σας τον απαραίτητο εξοπλισμό, νερό, σνακ αλλά και ομπρέλα ή τέντα παραλίας γιατί φυσική σκιά προσφέρεται μόνο από τους βράχους και σε πολύ συγκεκριμένες ώρες τις μέρας ενώ λόγω μικρών κατολισθήσεων καλό είναι να αποφύγετε να κάθεστε πολύ κοντά στα βράχια. Αυτό που πρέπει ακόμα να ειπωθεί είναι πως τα νερά στους Εγκρεμνούς βαθαίνουν απότομα και κάποιες φορές η θάλασσα σηκώνει κύμα, οπότε το κολύμπι θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Μείνετε στους Εγκρεμνούς ως την ώρα του ηλιοβασιλέματος για να απολαύσετε στο μέγιστο την ομορφιά του τοπίου καθώς ο ήλιος βάφει τον ορίζοντα με φωτεινό ροζ και πορτοκαλί χρώμα. Η εμπειρία αυτή είναι αδύνατον να σας αφήσει ασυγκίνητους.

*Για κάποια χρόνια, η πρόσβαση στην παραλία ήταν δυνατή μόνο από τη θάλασσα ωστόσο πλέον ο δρόμος έχει αποκατασταθεί και μια νέα σκάλα έχει τοποθετηθεί στο σημείο.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Θερμός